Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РПС - шпора.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
633.34 Кб
Скачать

61. Територіальна організація та функціональні особливостіАпк: спеціалізовані та інтегральні апк, їх суть

Інтегральний АПК – комплекс, який включає сукупність усіх с.г та промислових підприємств, а також підприємств інших галузей гос-ва, які беруть участь у вир-ві, переробці та реалізації продукції

Спеціалізований АПК – сукупність вир-в різних галузей гос-ва, діяльність яких пов’язана з вир-вом і переробкою конкретного виду с.г сировини. С.г сировина поділяється на два види: рослинницьку й тваринницьку.

Ланцюжки, якими поєднується поле, переробкам й конкретна готова продукція називаються спеціалі-зованими АПК.

62. Зернове гос-во України; суть, н/г зна­чення, галузева структура, проблеми та перспек­тиви розвитку.

Посівні площі на території України в 1995 р. ста­новили 30,1 млн га, в тому числі під зерновими куль­турами — 14,1, технічними — 3,7, картоплею і овоче-баштанними — 2,1 і кормовими культурами — 10,9 млн га. Площа чистих парів становила 2,0 млн га.

Зернові культури займали останніми роками 42—47 % посівних площ. Основними зонами вироб­ництва зерна є Степ і Лісостеп, де виробляють від­повідно по 45 і 40 % його загального обсягу. В У. ви­рощ майже всі зернові культури, але структура їх посівів має певні відмінності у зонах, що пов'язано з неоднаковими прир-екон умовами.

Осн хлібними зерновими культурами України є озимі пшениця і жито, круп'яними – просо, гречка і рис, зернофуражними – ячмінь, кукурудза і овес. зе­рнобобовими – горох.

Озима пшениця — основна продовольча зер­нова культура, по-сіви якої займають до половини зернового клину. Наивища кон-центрація їх у степо­вій (понад половина посівів) і лісостеповій зонах (понад третина). Значно менше посівних площ ігід озимою пшеницею на Поліссі.

Озиме жито — цінна продовольча культура. Ос­новні його посіви зосереджені на Поліссі (понад 60 % усіх його посівів), в районах Карпат і деяких лісо­степових районах.

Ярий ячмінь — Друга зернова культура за пло­щею посівів після пшениці і валовими зборами зе­рна. Посівифозміщені переважно в північному Степу і Лісостепу, а також в їіередіірських та гірських райо­нах Карпат. Озимий ячмінь вирощують у південному Степу та у передгірських і гірських районах Криму.

Кукурудза — цінна продовольча і фуражна культура. її основні посіви зосереджені у Степу і пів­денній частині Лісостепу,

Овес — допоміжна фуражна культура. Най­більшу част^ вструк-турі посівних площ овес займає на Поліссі і районах Карпат.

Просо, гречка, рис — цінні круп'яні культури. Просо завдяки його посухостійкості вирощують пе­реважно в степових областях, хоча найбільші врожаї отримують у лісостепових (Хмельницькій, Вінниць­кій, Черкаській).

Гречку вирощують у лісостепових і поліських об­ластях, менше – у степових.

Рис в Україні почали сіяти у ЗО-х роках. У 1933 р. посіви рису займали 24 тис. га і знаходилися в Херсонській, Миколаївській, Одеській областях та Автономній Республіці Крим.

Серед зернобобових культур в Україні найбільш поширені горох. люпин, вика, менше – соя, соче­виця. квасоля, боби. чина та ін. Середня урожай­ність зернових становить 32,1 ц з одного га.