Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РПС - шпора.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
633.34 Кб
Скачать

42. Чорна металургія України, сучасний рівень розвитку, металургійні райони та основні центри Укрїни.

Вдале поєднання покладів коксівного вугілля, залізних та марганцевих руд дає змогу відокремити 3 підрайони: Придніпров’я (Кривий Ріг, Дніпропет­ровськ, Дніпродзержинськ, Запоріжжя), Донбас ( Ма­кіївка, Алчевськ, Донецьк, Краматорськ), Приазов’я (Маріуполь). В їх межах формуються вузли та цен­три.

Придніпровський металургійний район (ПМР) простягається вздовж Дніпрра від Кременчука до Нікополя. До складу ПМР входять 5 великих вуз­лів вир-ва: Дніпрпетровський, Запорізький, Кріворі­зький, Нікопольський, Кременчуцький

Найефек­тивніші в У під-ва: “Запоріжсталь” “Дніпроспецсталь “Криворіжсталь”. Південнотрубний та феросплавів заводи. Навколо міст сформувався потужний ком­плекс марганцвордної промисловості:великі кар’єри, шахти, збагачувальні фабрики, а також допоміжні і обслуговуючі під-ва.

Донецький металургійний район об’єднує ве­ликі узли і центри, які виникли навколло родовищ коксівного вугілля, вапніяків і на основі заліої руди, що завозиться сюди з Придніпров’я. Великі металур­гійні заводи розміщені в Донецьку, Макіївці, Алчев­ську

Третій район чорної металургії У. знаходится в Приазов’ї. До його складу входять потужні під-ва Марійуполя (2 заводи), а також родовища залізних руд Керченського басейну з Керченським залізоруд-ним комбінатом і Комиш-Бу­рунською

Однією з основних проблем є вичерпність бага­тьох родовищ залізних руд. Кількість залаза в руді зменшується, і, навіть зі зростанням видбутку, ви­плавка металу також зменшуватиметься.

Чорна металургія У. спирається на потужну залі­зорудну базу. На тер-ї є чималі запаси залізної руди. Загальні запаси 27,4 млрд.т і складається з з бага­тих залізистих кварцитів ( 1,9 млрд т), бідних (24,1 млрд т) і бурих залізняків ( 1,4 млрд т), великі запаси маргацевої руди (Нікрполь).

Провідне місце належить Криворозькому бас­сейну, який є одним з найбільших у світі.

За покладами залізних руд виділяються Креме­нчуцький та Білозірський (70% вмісту заліза.) ба­сейни.

Промислове значення мають залізняки Керчен­ського пів-ва.

Україна має великі поклади марганцевих руд: Великий Томак, Нікополь, Орджонікідзе. За запа­сами У. – друга у світі після ПАР. Центрами вир-ва феросплавів є Запоріжжя й Нікополь.

43. Природно-економічні передумови розвитку чорної та кольорової металургії.

Основними чинниками розвитку металурггійного комплексу в Ук є близкість розміщення залізної та марганцевої руд, коксівного вугілля та нерудних матеріалів, і все це на відстані всього лише 150-300 км! До цього слід додати густу мережу тр-портних шляхів, які надійно забезпечують вчасну доставку сировини і необхідних матеріалівдо заводів, сформовану систему підготовки кваліфікованих кадрів, наявність постійного споживача (металомістке маш-буд)

Основною сировиною є залізна руда (90% з Криворізького басейну) та марганцева руда (Нікополь). Дотогож поруч знаходиться потужна водна артерія – Дніпро. Усе це створює вийняткові умови розвитку металургійного комплексу в Україні