Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (11).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
261.63 Кб
Скачать

1.3Основні принципи обліку витрат виробництва в Молдові.

Витрати - це використані ресурси, пов'язані з виготовленням продукції і наданням послуг. Вони знаходять своє матеріальне втілення в запасах незавершеного виробництва і готової продукції. В кінці звітного періоду відображаються в бухгалтерському балансі як активи та не враховуються при визначенні фінансового результату. Витрати -. це витрати і втрати, що виникають в процесі фінансово-господарської діяльності. Вони відображаються в звіті про фінансові результати та віднімаються з доходів для визначення прибутку (збитку) звітного періоду. Виходячи з наведеної концепції обліку витрат приділяється увага в системі управлінського обліку і при розгляді обліку запасів.

Нормативне регулювання бухгалтерського обліку витрат Таблиця №1.1

Найменування нормативного документа

Сфера регулювання

Закон РМ "Про бухгалтерський облік

Регулює:

-Базові принципи обліку; - Складання первинних документів, бухгалтерських регістрів, фінансових звітів.

НСБО 3 "Склад витрат і витрат підприємства"

Уточнює поняття і склад витрат і витрат підприємства, способи їх угрупування для обліку і калькулювання собівартості, а також для відбиття у фінансових звітах.

НСБО 5 "Подання фінансових звітів"

Встановлює розкриття інформації про витрати підприємства при складанні звіту про фінансові результати

Принципи відображення витрат підприємства у фінансовому обліку і в цілях оподаткування:

1.В фінансовому обліку:

Витрати визнаються відповідно до методу нарахування в тому звітному періоді, в якому вони мали місце, незалежно від моменту виплати цих коштів або іншої форми компенсації. Згідно з принципом відповідності витрати та доходи, пов'язані з одними господарськими операціями, повинні відображатися одночасно в бухгалтерському обліку та фінансових звітах. 2.В цілях оподаткування:

Відрахування звичайних і необхідних витрат, сплачених або понесених платником податку протягом податкового року виключно з метою здійснення підприємницької діяльності. За методом нарахування, під яким розуміється метод, відповідно до якого відрахування дозволяються в податковому році, в якому нараховані або зроблені витрати або інші виплати. [8, 224-225с]

1.4Основні принципи обліку витрат виробництва в Білорусії.

Витрати - зменшення економічних вигод у результаті вибуття активів (грошових коштів, іншого майна) і (або) виникнення зобов'язань, що приводить до зменшення власних джерел організації, за винятком зменшення внесків за рішенням учасників.

Дата визнання витрат: Витрати визнаються у тому звітному періоді, в якому були визнані відповідні їм доходи, незалежно від часу фактичного надходження грошових коштів в оплату реалізованих товарів, продукції, робіт, послуг. Класифікація витрат: 1) витрати за видами діяльності (собівартість реалізованих товарів, продукції, робіт, послуг; витрати на управління, обслуговування та організацію виробництва; витрати на реалізацію товарів, продукції, робіт, послуг); 2) операційні витрати; 3 Інструкціі з бухгалтерського обліку "Витрати організації" під витратами розуміється вартісна оцінка ресурсів, спожитих організацією в процесі виробництва і реалізації товарів, продукції, виконання робіт, надання послуг. Витрати, що призводять до отримання в майбутньому економічних вигод, вважаються активами організації і визнаються витратами в період отримання від них економічної вигоди. Витрати, не призводять до отримання економічних вигод, визнаються витратами організації в період здійснення даних витрат. Всі витрати організації можна розділити на наступні групи. 1 група - витрати, що включаються в собівартість в повному обсязі, але для цілей оподаткування враховуються тільки в межах норм, лімітів та нормативів, встановлених законодавчими актами Республіки Білорусь: Для обліку наднормативних витрат, що включаються в собівартість продукції (робіт, послуг) (витрати обігу), але не враховуються при визначенні оподатковуваного прибутку, до рахунків обліку витрат на виробництво (витрат обігу) можуть передбачатися окремі субрахунки. 2 група - витрати, що включаються в собівартість тільки при певних умовах або в межах встановлених обмежень: - Оплата за проведення обов'язкового аудиту достовірності річної бухгалтерської (фінансової) звітності - в межах норм; - Виплати по системам преміювання працівникам організації за виробничі результати - не більше 30 відсотків від фонду оплати праці; - Оплата вимушеного прогулу - у розмірі 2/3 тарифної ставки (окладу) працівника; - Недостачі - в межах норм природних втрат; - Витрати на публікацію звітності - якщо вона повинна публікуватися відповідно до законодавства; - Відсотки, нараховані за користування кредитами банку - крім відсотків за кредитами, отриманими на придбання необоротних активів, та відсотків за простроченими кредитами; - Компенсації у зв'язку з підвищенням цін - тільки в межах індексації доходів і т.д. - 3 група - витрати, не включаються до собівартості за жодних обставин: - Витрати, що включаються у вартість необоротних активів; - Витрати, що враховуються в складі операційних і позареалізаційних витрат; - Витрати, що здійснюються за рахунок нерозподіленого прибутку організації (матеріальна допомога працівникам; оплата путівок, лікування, екскурсій, культурно-видовищних заходів; надбавки до пенсій; одноразову допомогу; дивіденди, що виплачуються засновникам, та ін)) позареалізаційні витрати. [9,]