Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Творчий метод і напрямки діяльності Леонардо да...docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
47.33 Кб
Скачать

Творчість Джованні Тьєполо (сфера монументальног розпису)

Це відомий художник монументаліст з Венеції. У своїй творчості він продовжив традиції бароко,зокрема розписи плафонів тобто стель і куполів.Від бароко у нього такі риси – динаміка, різкі ракурси фігур, багато фігурність , ілюзія простору. Але оскільки він творив в період рококо в18 ст. то на його розписах позначився стиль рококо. Наприклад, світла гама кольорів де переважають голубі, світло сірі, золотисті , світлі тони. Є в його фресках і елементи екзотики – постаті різних національностей. Обрамлення оздоблені позолоченою ліпненою. Тьєполо розписував вілли у Венеції і її околицях – це були споруди збудовані архітектором Паладіо, але найвідомішою роботою його був розпис стелі у вестибюлі єпископського палацу у В’юцбурзі(Ніеччина). Це велика фреска має площу 320м кв.. на ній зобр. весільні колісниці нім. Середньовічного герцога Ф.Барбаросси і Ізабелли бургунської. Важають зображення коней, що немов проносяться над головами людей. У композиції ми бачимо багато неба.

Творчість ф.Гойї та її вплив на подальший розвиток західноєвропейського мистецтва.

Видатний іспанський художник який жив і творив в кінці 18 і перш. пол.. 19 ст. Гойя успішно працював у кількох видах мистецтва: станковий живопис, монументальнийя, графка. В Іспанії в Мадриді в провінції Сарагоса він виготовляв шпалери. Цей період в творчості наз. гобеленовим. На картинах цього часу можна побачити дам і кавалерів в дусі 18 ст.Але замість дам кавалерів пастухів і пастушок. Хлопці наз. махо, дівчина – маха. Картина цього часу «Зелена парасолька». Гойя отримав звання першого придворного художника і вся Іспанія дізналася що він найкращий портретист. Серед портретів «Портрет герцогині Альби», груповий портрет короля Карла 5. 1797-1798рр він створює серію гравюр охоти яка наз. «Капричос».Вона ссл. З 80-ти аркушів,складених у комплекти. Вони мали надзвичайну популярність. Тема – висміювання , недоліки, вади в суспільстві Іспанії:жадібність, неправильне виховання дітей, проституція, чиновники що зловживають людьми.Використовував теніку офорту. Найкращим твором із «Капричос» є «Сон розуму породжує монстрів». Крім «капричос» Гойя виконав ще дві графічні серії «Десастрис»(біди війни). Тут відображено події коли Наполеон увірвався в Іспанію і жорстоко розправився з іспанцями. Використано натуралізм.Третя серія «Деспаратес» Ця серія навіяна іспанською міфологією, демонічні істоти. Гойя прославився як чудовий живописець. Його пензель широкий , вільний мазок, пише недбало але передає найделікатніші матеріали. . Саме він подав приклад розкріпаченої особистості . Кумиром був Веласкес. Кращі живописні твори такі:»Махи на балконі», «Портрет іспанки Ісавель», «Кобос і Персей», «Водоноска».Пізній етап творчості: «Розписи дому глухого», «Чорні полотна Гойї» ,знаходяться у музеї «Прадо».

Романтизм як провідний стильовий напрям у європейській художній культурі першої чверті 19ст.

Романтизм – це стильовий напрям який припадає на першу чверть 19ст і співпадає з стилем ампір. Вперше цей термін вжив письменник стендаль. Причиною виникнення романтизму вважається кілька чинників: атмосфера тієї епохи, це часи Наполеона , в Європі проходила хвиля революцій і хвиля нац.-визвольних воєн. Термін означає сукупність таких рис як щирість, відвертість, прислухання до поклику серця, налаштованість на ліричну хвилю, любов до природи. Романтизм активно проявився в таких видах мистецтва як музика, образотворче мистецтво.. В кожній країні він мав своє забарвлення.Саме в епоху романтизму художники почали носити незвичний одяг і зачіски. Велике значення для романтизму мав худ.Гойя. Саме він подав приклад розкріпаченої особистості. Основні риси романтизму:1- дика природа над якою не панує людина, 2- море,часто штормове, 3-ніч, часто місячна, хуртовина, злива,4- мотив човна аба вітрильника,5 –мотив коня,табуни коней,6 –квіти з символікою,7 –мотив Сходу,8- демонічні мотиви, 9 –мотиви серті і кладовища. В архітектурних спорудах того часу домінує готичний стиль. 10 -мотив материнства, фольклорні мотиви і національні костюми, дружба.