Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
К1.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
788.99 Кб
Скачать

2.5. Дослідження конкурентного статусу та маркетингової політики готельного підприємства

Працівники маркетингової служби готелю «Либідь» можуть визначити на основі маркетингових досліджень можуть визначити як періоди зростання, так і спадання. На це впливає ряд факторів: сезон, день тижня, канікули, проведення різних культурно-масових заходів та інше.

Протягом низького сезону (27.04.12-13.05.12; 02.07.12-02.09.12; 21.12.12-31.12.12) завантаженість готелю дорівнює приблизно 50%, протягом високого – не менше 70%.

Ефективність діяльності готельного підприємства залежить від того, наскільки вона орієнтована на споживача та сучасний ринок, маркетингова служба повинна розробити найбільш вірну стратегію маркетингової діяльності, яка б орієнтувалася на інтереси споживачів.

У процесі діяльності маркетингової служби готелю «Либідь» виконуються:

1. Діагностика проведення переговорів з туристичними фірмами;

2.Діагностика підготовки та участі у різних готельних виставках та ярмарках;

3.Діагностика кон’юктури ринку;

4.Діагностика створення та підтримки електронного сайту, електронної реклами та засобів бронювання;

5. Діагностика служб готельного підприємства;

6. Розробка рекламної політики готелю «Либідь»;

7. Дослідження діяльності конкурентів.

Маркетологи нейтралізують та зменшують вплив кризових явищ на діяльність даного підприємства, активно розробляють ряд профілактичних заходів. Для збору первинних даних активно використовується анкетування, яке є найпоширенішим знаряддям збору інформації. Анкету можна заповнити всім бажаючим готелю. Це займає всього 50 секунд та дозволяє визначити рівень задоволення гостя від якості послуг, безпеки, враження від ресторану та бару, ціль приїзду та побажання щодо подальшої діяльності готелю.

У своїй роботі готель «Либідь» використовує новітнє програмне забезпечення – автоматизовану систему керування «ОРЕRA Enterprise Solution», аналогів якої на ринку доволі мало. Вона містить в собі систему автоматизації служби прийому та розміщення гостей, систему автоматизації відділу продажів та маркетингу, систему оптимізації прибутку, систему керування заходами, систему централізованого бронювання, централізовану інформаційну базу даних гостей. За допомогою даного програмного забезпечення маркетологам набагато легше систематизувати дані про діяльність готельного підприємства, простежити динаміку росту та падіння попиту на продукцію та послуги та, як наслідок, чітко визначити низький та високий сезони, розробити відповідну цінову політику на номери різної категорії, цим самим забезпечити необхідну завантаженість готелю на період низького сезону.

Також маркетингова служба розробила ряд спеціальних пропозицій для підвищення лояльності гостей до послуг та продукції, представлених у готелі «Либідь» та підтримки постійного попиту – пропозиція «тривалого проживання», «знижка вихідного дня», повний, спеціальний та економ-пакет-пропозиція для молодят, знижка при бронювання за допомогою офіційного сайту – 10%. За наявності номерів здійснюється безкоштовний ранній виїзд та пізній заїзд, регулярна щомісячна розсилка інформаційно-рекламних матеріалів готелю. Внаслідок співпраці з туристичною компанією Оствесттур існує ряд знижок для груп туристів.