Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_polit_2011.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать
  1. Популізм як політична технологія.

Популі́зм — (лат. populus — народ) — політична позиція або стиль риторики, який апелює до широких народних мас

Популізм – підвищена чуттєвість великих мас людей до простих пояснень складних проблем, до примітивних галасливих закликів; це демагогічні політичні дії політиків, які прагнуть використати цю чуттєвість (Д. Видрін).

Популісти будують свою риторику на акцентуванні економічних і соціальних інтересів звичайних людей. Багато дослідників популізму, починаючи з 1980-х, розглядали його як стиль риторики, який може служити не одній, а безлічі ідеологій. Залежно від підтримуваної ідеології, розрізняють «лівий» і «правий» популізм.

Популізм включає критику існуючого режиму, а також може бути заснований на ідеях націоналізмурасизму або релігійного фундаменталізму. Багато популістів представляють себе захисниками окремих регіонів або окремих соціальних груп, таких як, наприклад, трудящі, жінки, городяни, сільські жителі, працівники якоїсь галузі промисловості і так далі. В риториці популісти часто використовують дихотомію (принцип «або-або», тобто «третього не дано») і стверджують, що виражають інтереси більшості населення.

До найбільш поширеної термінології популізму відносяться вирази «пряма демократія», «авторитетний лідер», «антинародний уряд», «критика бюрократії», «боротьба з корупцією». Популісти часто стверджують, що соціальні проблеми мають прості рішення. Як рішення пропонується боротьба з владою політичних угрупувань або корпорацій, боротьба з корупціонерами і бюрократами, залучення до управління представників народу.

Прихильники популізму вважають його дійсною демократією, а супротивники — демагогією.

Засади популізму:

1. “Підігравання” мінливим настроям та вимогам мас.

2. Використання емоційних станів мас людей (страх, ненависть, ворожість).

3. Загравання з масами.

4. Використання лексики натовпу.

5. Завищені обіцянки.

6. Апеляція до найменш-освіченої частини мас.

7. Створення ідеологічних кліше.

8. Презумпція малих але конкретних справ.

9. “Істинність простих рішень”.

Необхідно враховувати той аспект, що в той чи іншій мірі популістом є кожен політичний діяч, що зумовлено ірраціональністю великих мас людей.

  1. Концепція соціально відповідального маркетингу. Проблема довіри в політичній сфері.

За умов цивілізованого змагання за право управляти політичною сферою суспільства під політичним маркетингом ми будемо розуміти сукупність форм, методів і технологій дослідження, проектування, регулювання та впровадження у суспільно-політичну практику тих чи інших настанов суспільної свідомості з метою завоювання та утримання контролю за ринком влади.

Концепция социетального (социально-этического, социально ответ­ственного) маркетинга развивает положения концепции маркетинга в русле парадигмы взаимоотношений. Концепция имеет довольно вы­раженный нормативный характер, однако следует учитывать, что пара­дигма партнерских отношений не означает обращения к деонтологиче- скому подходу, исходящему из жесткого универсального критерия при оценке этичности поступков. Маркетинг руководствуется, скорее, объ­ективным релятивизмом, согласно которому этически правильные ре­шения зависят от обстоятельств, что во многом совпадает с взглядами Аристотеля на «принцип и обстоятельства, объединенные конкретной ситуацией». Маркетинг взаимоотношений позиционируется как теория и ме­ханизм согласования интересов акторов политического процесса. Он ставит целью создание условий для обеспечения бесконфликтных трансакций (или их видимости — следует помнить о манипулятивном характере маркетинговых технологий), являясь своеобразным проч­тением идеи Вебера об экономическом поведении как мирном вза­имодействии (friedliches), а также концепций «мирного эгоизма» тео­рии общественного выбора.

Концепция социетального (социально-этического, социально ответ­ственно

Философское видение стратеги­ческих задач организации/ партии - Снаружи вовнутрь

Базовое понятие -Лояльность, доверие акторов обмена

Основная задача организации – управление отношениями «организацтя гражданин», «производство доверия»

Ориентация деятельности организации - Достижение стабильного общественного благополучия посредством предоставления высшей потреби­тельской ценности

Стратегия поведения с потребителем/ избирателем -Интерактивное сотрудничество с клиентами/ избирателями; клиент/избиратель из объекта отно­шений превраща­ется в субъект отношений

Согласно социетальному маркетингу, интересы общества должны быть включены в отправной пункт и конечную цель деятельности партии

Если центральной задачей теорий и технологий политического маркетинга прошлого века было создание политического продукта, мак­симально отвечающего ожиданиям избирателя, то в третьем тысячеле­тии — это производство доверия (building trust).

Маркетологи полагают, что основной вызов представительным демократиям сегодня состоит в стремительной потере доверия граждан к органам власти

Тому що криза легітимності називається політичними маркетологами однієї з основних причин, що підвищують вартість трансакцій у сучасному суспільстві, центральною темою соціетального маркетингу стає концепт довіра. Він здобуває значення структуроутворюючого елемента політичного процесу. Виробництво довіри постульоване найважливішим завданням комерційних організацій і політичних партій в XXI столітті.

Маркетологи вважають, що виклик західної демократії складається не в тім, за що голосують виборці, а в тім, чому вони втрачають довіру до партій і виборних органів влади в цілому й відмовляються голосувати. Проблема довіри вкрай важлива й для російського суспільства, трансформація якого супроводжується посиленням соціальної напруженості, кризою легітимності влади, різким падінням ефективності політичної системи, на які вказують багато російських дослідників46. Невизнання «керованими праве керуючих правити» (трактування легітимності М. Вебером) приводить до згортання процесу институционализации елементом цивільного суспільства, демократичних практик і процедур.

Виробництво довіри є не нормативною, а сугубо прагматичною установкою ПМ. Не випадково це завдання стало головною темою повісток дня двох різних, але значимих кожного у своїй області, з буття - Світового економічного форуму в Давосі в 2003 р. і міжнародної конференції маркетологів і політологів в 1988 р. і Манчестері. Економічна еліта миру й маркетологи назвали виробництво довіри найважливішою умовою стабільного розвитку суспільства постмодерна.

Цікаво, що конференція маркетологів була присвячена 500-летию правління Макиавелли як другий секретар Флорентійської республіки. На перший погляд - несподіваний привід.

Макиавелли був названий гуру маркетингу взаємин. Чому? Тому що лояльність, довіра постійно перебували в центрі уваги великого флорентийца. Учасники конференції відзначали, що «Государ» і інші праці Макиавелли стали альтернативними підручниками сучасних маркетологів, що відкрито визнають це (на відміну від політиків).

Між макіавеллізмом і політичним маркетингом багато загального. Макиавелли перетворився в синонім політичного підступництва й лукавства стараннями тих, хто лише «висмикував» його афоризми із загального контексту міркувань. Політичний маркетинг також найчастіше сприймається як «чорний PR» стараннями тих, хто лише «висмикує» його окремі технології із усього концептуального контексту. Всупереч розхожій думці Макиавелли не є автором фрази «ціль виправдує кошти». Навпаки, він багаторазово вказував на те, що сам государ є засіб досягнення мети, що більше його: установлення соціального порядку48.

Социетальный маркетинг також постулирует, що «государ» - виборна влада - є лише кошти задоволення потреб суспільства й виборців.

Знамениті ради Макиавелли государеві охоплюють багато тим, ключова з яких — завоювання довіри, лояльності громадян. Макиавелли докладно розглядає лояльність як кошти эффективности державного керування із всіх точок зору. Як заслужити лояльність? Як завоювати, купити, насаджувати, зрощувати неї, лякати людей з метою її домогтися? Як підривати відданість до ворожих государів і держав? Як розпізнавати нелояль- I юсть і що із цим робити? Всього його відступу від теми приводять назад, до лояльності49.

Нащадок Никколо Макиавелли, графиня Беатрис Рангони Макиавелли, президент Європейського комітету з економіці й соціальній політиці, підкреслює, що Макиавелли ніколи не визнав би себе «макіавеллістом» у сучасному розумінні цього визначення: «Для нього кожне рішення в житті індивідуумів, комерції або керування було політичним вибором, результатом оцінки пріоритетів і принципів, керуючих нашим поводженням. Динаміка сучасної політики, що обертається в контексті конкуренції й згоди, знаходить свою інтелектуальну підставу в роботах секретаря Флорентійської республіки»50.

«Живильним » середовищем для формування маркетингового концепту довіра є теорія раціонального вибору, роботи відомих суспільствознавців (Sztompka, Giddens, Coleman, Luhmann). У контексті виробництва довіри маркетологи особливу увагу приділяють впливу «м'яких змінних» («символ», «цінність»), символічному характеру політичного продукту й політичного обміну. Споживання політичного продукту є споживання сукупності його символічних змістів, а відповідно до концепції социетального маркетингу, «споживання символічного значення є головним джерелом соціальної стабільності». Тканина цивільного суспільства розпадається без ниток міжособистісної, соціальної й інституціональної довіри. Учасники конференції відзначали, що маркетинговий концепт довгострокових довірчих відносин повинен будуватися на розумінні основ цивільного суспільства. «Соціальна ринкова парадигма висуває на перший план наступні фактори: ринкові інститути не є формами спонтанного порядку — це артефакти людства, плоди юридичної майстерності політичного втручання... Ринкові інститути повинні бути доповнені іншими інститутами й формами суспільної політики... Ринки, які не виражають лежачу в їхній основі національну культуру, не є ні законними, ні стабільними. Ринки не будуть прийняті населенням і не одержать політичної стабільності, якщо вони не відповідають стандартам законності, установленим лежачими в їхній основі культурами. Маркетинг взаємин, як і навчання Макиавелли, виходить із того, що «політичні інститути й цінності невіддільні від звичаїв і способу життя».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]