Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MINISTERSTVO_OSVITI_I_NAUKI_UKRAYiNI(1).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
68.49 Кб
Скачать

2.3 Обробка літературних джерел

Для написання якісного курсового проекту потрібен ретельний і обміркований добір літератури, складання загальної бібліографії. Ознайомлення з літературою здійснюється під час вивчення теми в навчальному процесі. До складу бібліографії мають бути внесені навчальна література, інструктивні та нормативні документи, монографії, журнальні та газетні статті.

Слід починати із загальної та переходити до спеціальної літератури, опрацьовувати спочатку основну (підручники, теоретичні статті), а потім спеціальну літературу (інструктивні та нормативні документи, монографії, специфічні для даної проблеми, статті, що висвітлюють передовий досвід з проблеми, що вивчається).

Для підбору літератури необхідно скористатися бібліографічними довідниками, предметними та тематичними каталогами бібліотек: інституту, міста, технічних бібліотек, а також базового підприємства.

Новизна і рівень використаної у курсовій роботі літератури у багатьох випадках зумовлюють якість її теоретичного розділу, тому слід добирати загальноекономічну літературу переважно останніх років, звертаючи увагу на теоретичні положення. При цьому студент повинен не лише викласти думку автора з того чи іншого питання, а і висловити власну точку зору, позицію.

Після підбору літератури слід розпочинати її вивчення, систематизацію, конспектування. Працювати над літературою необхідно, керуючись раніше складеним попереднім планом дослідження.

При опрацюванні літератури необхідно пам'ятати, що вивчення - це не лише механічне засвоєння інформації, а активний творчий процес, спрямований на розв'язання завдань, що поставлені у роботі. Згідно з цим необхідно будувати свою роботу над конспектом, звертати увагу на дослідницький аспект: вивчення полеміки навколо проблеми, критики окремих точок зору і формування власного погляду, оцінки явища або проблеми.

З літератури, що опрацьовується, рекомендовано зробити відповідні виписки на окремих картках або в зошиті: записати прізвище, ім'я та по батькові (ініціали) автора роботи, її назву, місто та рік видання. Якщо використана журнальна стаття - записати прізвище, ім'я та по батькові автора статті, її назву, назву журналу, рік видання і номер (випуск).

Можна стисло викласти зміст роботи (статті), виписати необхідні цитати, формули із зазначенням сторінок, на яких вони наведені. Якщо в роботі використано тільки частину цитати, потрібно зазначити сторінку підручника, монографії або іншого джерела.

З карток або записів може бути складений бібліографічний каталог, на підставі якого порівняно швидко можна знайти необхідне джерело, встановити черговість обробки літератури та вирішити питання про методику її вивчення.

2.4 Складання плану курсової роботи

Перш ніж починати написання курсового проекту, слід скласти план її виконання, при цьому постійно консультуючись з викладачем з приводу змісту майбутньої роботи та її структури.

Чим раніше визначений план, тим більш цілеспрямовано ведеться робота. При розробці плану слід виділити два головних етапи: складання попереднього та остаточного варіантів плану.

Попередній план - визначається замислом роботи і складається після затвердження теми та загального знайомства з основними джерелами літератури.

Остаточний варіант плану погоджується з викладачем і після цього є обов'язковим документом. Зміна плану допускається тільки за згодою викладача.

План курсового дослідження повинен включати назву теми, вступ, назву розділів і підрозділів, висновки і пропозиції, бібліографію і додатки. Він визначається змістом та структурою курсової роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]