Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Коп`як В.В..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

9. Охорона праці при використанні монтажних робіт

До роботи допускаються робітники, які пройшли медичну комісію і одержа­ли дозвіл на виконання цих робіт. Ці робітники повинні пройти навчання, мати диплом на право виконання робіт, вміти розбиратись в проектах, знати принцип роботи усіх схем. Робітники повинні бути в чистому спецодязі, і повинні бути забезпечені різними видами інструментів. Під час роботи займатися тільки кон­кретною роботою і під час роботи не відволікатись на сторонні справи ігри, і бути уважним. На об'єкті повинна бути аптечка з необхідними ліками, а також на щитах, які знаходяться під напругою, на них також повинні бути застереж­ливі таблички. Робітники повинні знати і вміти надати необхідну допомогу при травмах, або в крайньому випадку знати як вести себе, якщо трапилася якась критична ситуація пов'язана з травмуванням робітників.

Робітники повинні періодично відповідно до займаної спеціальності прохо­дити медичний огляд з правом дозволу виконувати ту чи іншу роботу. Без про­ходження медичного огляду вони не повинні допускатись до роботи.

Перед проведенням монтажних робіт монтажною організацією розробляєть­ся проект виробництва робіт (ППР), в якому окрім технологічних і організацій­них питань повинні бути передбачені заходи щодо безпечного виконання мон­тажних робіт на монтажному майданчику і окремих робочих місцях.

Відповідальність за дотримання узгоджених заходів щодо техніки безпеки несе адміністрація монтажної організації і підприємства, на якому ведуться ро­боти.

У вибухонебезпечних установках (у приміщеннях і зовнішніх) забороня-

єть­ся виконувати роботи із застосуванням відкритого вогню електрифікованого і піротехнічного інструментів переносних ламп, а також виконувати зварюваль­ні, паяльні та інші аналогічні роботи.

Тимчасова проводка на монтажному майданчику повинна бути виконана ізольованим шланговим дротом. Допускається застосовувати багатожильні гну­чкі проводи з ізоляцією на напругу не нижче 500 В, внесені в гумовий шланг. Проводку підвішують на надійних опорах на висоті не менше 2,5 м над робо­чим місцем, 3 м над проходом і 6 м над проїздами. Електрична проводка, роз­ташована на висоті менше 2,5 м від землі, підлоги або настилу, повинна бути поміщена в труби або короби.

У місцях установки приладів і засобів автоматизації, труднодоступних для монтажу і експлуатаційного обслуговування, повинно бути до початку монтажу закінчено споруду драбин, колодязів і майданчиків відповідно до робочих крес­лень будівельної частини проекту.

Кріплення приладів і засобів автоматизації на несучих конструкціях (стінах, щитах і т.п.) проводять стандартними кріпильними виробами без зірваних різьб, шліців і граней з необхідним затягуванням різьбових з'єднань. При вібра­ціях в місцях установки приладів різьбові з'єднання повинні мати пристосуван­ня, виключаючи їх відгвинчування (пружинні шайби, контргайки, шплінти і т. п.).

Матеріали прокладок і набивань, необхідні при установці приладів і засобів ав­томатизації, повинні бути передбачені проектом відповідно до умов роботи приладів і засобів автоматизації. Зміни матеріалу заставних пристроїв, кишень і т.п. і їх розмірів без дозволу проектної організації забороняється.