Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вплив і.в..docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
45.67 Кб
Скачать

7. Опромінення і тривалість життя людини

Зазначене вище дає підстави вважати, що вихідний фон ендокринно-вегетативної регуляції є одним із найважливіших чинників, які зумовлюють як наслідки впливу на людину низьких доз випромінювання, так і дуже значні відмінності у чутливості до такого впливу різних індивідуумів. Стан ендокринної системи може мати велике значення й у прояві таких наслідків опромінення, як тривалість циклів розвитку і зміна клітинних популяцій у тканинах різних органів (кровотворні органи, епітелій слизових оболонок та ін.). Інтегрально все це може призводити до деякого скорочення тривалості життя при хронічних променевих впливах. Як свідчать розрахунки, в разі щоденного впливу поглиненої дози випромінювання 0,001 – 0,0001 Гр (0,1 – 0,01 рад) середня тривалість життя може зменшитися приблизно на 150 днів, тобто на 0,5 – 0,6 %, що навряд чи можна виявити на фоні інших коливань цього показника. Проте вірогідно встановлено, що сумарна поглинена доза 1,5 – 4 Гр (150 – 400 рад) при хронічному опромінюванні осіб старших вікових груп може прискорити вікові зміни кришталика і судин ока.

На відміну від людини, вплив опромінення на тривалість життя досить добре вивчено на мишах і пацюках. Так, випромінювання дозою 0,1 ЛД50 призводить до скорочення загальної тривалості життя цих тварин на 2 – 3 %, і цей рівень зростає прямо пропорційно поглиненій дозі випромінювання. У разі хронічного впливу гамма-випромінювання (потужність поглиненої дози – 0,1 Гр, або 10 рад за тиждень) чи нейтронів (потужність дози – 0,01 Гр, або 1 рад за тиждень) спостерігається зменшення середньої тривалості життя приблизно на 10 %. Зменшення потужності поглиненої дози при хронічному опромінюванні нижче за 0,01 Гр/добу (1,0 рад/добу) не призводить до відмінності від контролю, а нижче за 0,001 Гр/добу (0,1 рад/добу) навіть трохи збільшує цей показник. Тому важко сказати, чи буде і як буде впливати на тривалість життя людини хронічне опромінювання, наприклад за потужності поглиненої дози 0,001 – 0,01 Гр/добу (0,1 – 1 рад/добу).

Висновки

Як бачимо, попри різні визначення поняття малих доз, під ними розуміють такі значення доз опромінення, за яких реєструються радіобіологічні ефекти переважно нелетального характеру.

Проблема біологічної дії малих доз іонізуючого випромінювання залишається надзвичайно важливою з огляду на необхідність достовірної оцінки ступеня небезпеки малих доз для здоров’я людини й унормування дозових навантажень.

Ймовірність захворіти на рак знаходиться в прямій залежності від дози опромінення. Перше місце серед онкологічних захворювань займають лейкози. Їх дія, що веде до загибелі людей, виявляється приблизно через 10 років після опромінення.

Список використаних джерел.

  1. Гродзинський Д.М. Радіобіологія: Підручник. – К.: Либідь, 2000. – 448с.

  2. В.О. Кіцно, С.В Поліщук, І.М. Гудков. Основи радіобіології та радіоекології: Навч. посіб. – 3-тє вид-ня випр. та доповн. – К.: «Хай-Тек Прес», 2010. – 320

  3. Кутлахмедов Ю.О. та ін. Основи радіоекології: Навч. посіб./ Ю.О. Кутлахмндов, В.І Корогодін, В.К. Кольтовер; За ред.. В.П. Зотова. К: Вища шк., 2003. – 319с. іл.

  4. Желібо Є.П., Заверуха Н.М., Зацарний В.В. Безпека життєдіяльності: навч. посібник для студ. ВНЗ, 3-тє вид./ за ред. Є. П. Желібо.-К.: Каравела, 2004. — 328 с.

  5. Яремко З.М. Безпека життєдіяльності: навч. посібник – Київ: Центр навчальної літератури, 2005. — 320 с.