Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФА.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
159.23 Кб
Скачать

13. Аналіз рентабельності п-ва.

Рентабельність х-зує ступінь еф-ті викор-ня фін. ресурсів п-ва. Всі показники рентабельності можна згрупувати таким чином:

1) Коеф-ти рентаб фін-госп. д-ті п-ва:

1. заг рентаб реал-ї: Ррп = (ФРЗД до опод/РП(ЧД))*100%

2. чиста рентаб реал-ї: Ррп = (ЧП/РП(Ч))*100%

3. Операційна рентаб реал-ї: Ррп = (ФРОД/РП(ЧД))*100%

4. рентаб вир в-т: Рв\в = (ЧП/С-сть)*100%

5. рентаб заг в-т: Рв = (ЧП/В заг)*100%; В заг = С-сть + АВ + ВЗ + ІОВ + ФВ

6. рентаб поточної д-ті: Рпд =(ЧП/(Активи сер. – Ltвкладення сер.))*100%

7. рентаб осн д-ті: Род = (ФРОД/С-сть)*100%

8. рентаб вир потенціалу п-ва: Рв\п = (ЧП/(Осн.З сер. + Мат. Об.А. сер.))*100%

2) Коеф-ти рентаб. активів і к-лу:

1. рентаб активів (к-лу): Ра(к) = (ЧП/А сер.)*100%

2. рентаб ВК: Рвк = (ЧП/ВК сер)*100%

3. рентаб Об.А п-ва: Р об.а. = (ЧП/Об.А сер.)*100%

Завдання аналізу рентаб: оцінка виконання визначених параметрів; вивчення динаміки показників; вивчення факторів зміни рентабельності; пошук резервів зростання рентаб. розробка заходів для викор-ня виявлених резервів.

Зміна рентаб окремих видів прод-ї відбувається під впливом таких факторів:

1. фактори І порядку: ціна і якість прод-ї.

2. фактори ІІ порядку: показники інфляції; с-сть виробів; попит ринку.

У багато номенклатурному в-ві в процесі аналізу рентаб. застосовують спосіб групування . Спочатку всю прод-ю поділ. на рентабельну і нерентаб.

В групі нерентаб. прод-ї визначають: к-ть нерентаб видів прод-ї; їх питому вагу в заг к-ті виробів; чи є серед них такі, що входять до складу профільних видів прод-ї, а також нові перспективні вироби.

Осн завдання в процесі аналізу – вживання заходів для зняття з в-ва нерентаб. видів прод-ї.

В групі рентаб прод-ї : 1. окремо виділяють вироби з : низькою, нормальною та високою рентаб; 2. дають оцінку питомої ваги кожної групи рентаю. прод-ї в заг обсягу реалізації; 3. зд-ть групування виробів за ступенем та напрямком зміни рентаб порівняно з попер періодом. При цьому визначають к-ть виробів щодо яких рентаб знизилась, суттєво не знизилась чи зросла.

Для здійснення факторингового аналізу рентаб інв-х ресурсів застовують 2х і 3х факторну модель:

Рк = ЧП/К = ЧП/РП * РП/К - 2х факторна

Рвк = Чп/К = ЧП/РП * РП/ВК * ВК/К - 3х факторна

14. Методика аналізу грошових потоків п-ва.

Грошовий потік підприємства це сукупність розподілених в часі надходжень і виплат грошових коштів, які генеруються його господарською діяльністю.

Основне завдання аналізу грошових потоків полягає в з’ясуванні причин нестачі(надлишку) грошових коштів, визначенні джерел їх надходжень і напрямків використання.При аналізі потоки грошових коштів розглядаються по трьом видам діяльності: Операційна діяльність - основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною чи фінансовою діяльністю. Інвестиційна діяльність - придбання та реалізація необоротних активів, а також тих фінансових інвестицій, які не є складовою частиною еквівалентів грошових коштів. Фінансова діяльність - діяльність, яка призводить до змін розміру і складу власного та позикового капіталу підприємства.

Розрізняють також надходження грошових коштів до підприємства – “притоки”, і вибуття грошових коштів – “відтоки” по кожному з 3-х видів діяльності.

Потоки грошових коштів по операційній діяльності: “притоки” - виручка від реалізації товарів, робіт, послуг; аванси, отримані від покупців; погашення ДЗ; надходження від погашення бартеру; “відтоки” - оплата рахунків постачальників і підрядників; виплата заробітної плати; відрахування до бюджету та позабюджетних фондів; оплата процентів за кредит

Потоки грошових коштів по інвестиційній діяльності: “притоки” - виручка від реалізації основних засобів і нематеріальних активів; дивіденди, проценти від довгострокових капітальних вкладень; повернення інших фінансових вкладень; “відтоки” - придбання основних засобів і нематеріальних активів; капітальні вкладення; довгострокові фінансові вкладення

Потоки грошових коштів по фінансовій діяльності: “притоки” - короткострокові кредити і позики; довгострокові кредити і позики; надходження від емісії акцій; “відтоки” - повернення короткострокових кредитів і позик; повернення довгострокових кредитів і позик; виплата дивідендів; погашення векселів

Основним док-том для аналізу грош потоків є Звіт про рух грош коштів (ф.3). Метою складання звіту про рух грош коштів є надання користувачам фін звітності повної, правдивої та неупередженої і-ції про зміни, що відбулися у грош коштах п-ва та їх еквівалентах за звітний період.

Двома головними методами розрахунку величини грошового потоку є прямий і непрямий. Прямий метод заснований на аналізі руху грошових коштів на рахунках підприємства. Непрямий метод заснований на аналізі статей балансу і звіту про фінансові результати.

Для фінансового аналізу можуть бути використані коефіцієнти, які розраховуються на основі звіту про рух грошових коштів:

1. Коефіцієнти платоспроможності і ліквідності: коефіцієнт руху грошових коштів в результаті операційної діяльності; коефіцієнт грошового покриття виплат по відсотках; коефіцієнт грошового покриття короткострокових боргів;

2. Коефіцієнти, що показують здатність компанії продовжувати свою діяльність у майбутньому: коефіцієнт відношення грошового потоку від операційної діяльності до капітальних витрат; коефіцієнт відношення грошового потоку від операційної діяльності до загальної суми боргу; коефіцієнт достатності грошового потоку.