Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПД таНМ 13-24 Годимчук Е..doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать

Кп. 132. Розробіть заповіді безконфліктної поведінки у транспорті.

1. Заходити в транспорт не поспішаючи, дотримуючись черги, не випереджаючи всіх.

2. Обов’язково вчасно розраховуватися за проїзд, компостувати проїзний талон (якщо потрібно).

3. У транспорті не штовхатися, не наступати оточуючим на ноги, не спиратися ліктем на людину, яка стоїть поряд, не штовхати її в спину.

4. Якщо Ви слухаєте музику в навушниках – то необхідно зменшити рівень гучності, щоб не заважати оточуючим.

5. Поступатися місцем людям літнього віку і пасажирам з дітьми.

6. При розмові з оточуючими необхідно бути стриманими, пунктуальними та ввічливими.

7. У салоні автобуса, тролейбуса, трамвая не розмовляти голосно, не висуватися з вікна.

не заважати пасажирам при виході і на вході.

8. Показувати закомпостований талон кондукторові.

9. При вході в автобус, тролейбус трамвай чоловіки повинні пропускати жінок.

10. При виході з автотранспорту чоловіки повинні виходити першими, зупинятися справа і бути готовими допомогти вийти жінкам (подавати при цьому руку).

11. Стояти в проході з правого боку, щоб не заважати тим, хто виходить.

12. У транспорті не їсти морозиво, тістечка (можна ненавмисно забруднити одяг пасажирів або сидіння), бажано не пити воду.

13. У транспорті не розчісувати волосся та не витирати одяг (не обтрушуватись).

14. Виходячи, пропустити старших, допомогти літнім людям і інвалідам і винести їх речі

Кп. 133. Визначте специфіку ділового спілкування.

Ділове спілкування – це процес взаємозв’язку та взаємодії, в результаті якого відбувається обмін діяльністю, інформацією та досвідом, що передбачає досягнення певного результату, розв’язання конкретних проблем, та реалізацію певних рис. Ділове спілкування можна умовно розділити на пряме ( безпосередній контакт) і непряме ( коли між партнерами існує просторова або часова дистанція). Пряме ділове спілкування має більшу результативність, силу емоційного впливу і навіювання, ніж непряме; у ньому безпосередньо діють різні соціально-психологічні механізми. Ділове спілкування реалізується в різних формах: ділова бесіда, ділові переговори, ділові наради, публічні виступи та ін. Ділове спілкування виконує у суспільстві наступні функції : Інструментальна – характеризує спілкування як соціальний механізм управління, що дозволяє одержати і передати інформацію, необхідну для здійснення якоїсь дії. Інтегративна функція – спілкування використовується як засіб об’єднання ділових партнерів. Самовираження – дозволяє самовиразитись і самоствердитись, продемонструвати особистісний психологічний та інтелектуальний потенціал. Трансляційна – служить для передачі конкретних способів діяльності, оцінок, думок, суджень. Функція соціального контролю – для регламентації поведінки та діяльності, а вдеяких випадках і мовних акцій учасників ділової взаємодії. Соціалізіції – розвиток навичок культури ділового спілкування. Експресивна – за допомогою цієї функції ділові партнери прагнуть виразити і зрозуміти емоційні переживання один одного, що частіше виражаються через невербальні засоби.

Основна відмінність ділового спілкування від повсякденного (неформального) полягає в тому, що в його процесі ставляться мета і конкретні завдання, які вимагають свого вирішення. У діловому спілкуванні ми не можемо припинити спілкування з партнером (принаймні без утрат для обох сторін).