Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР10-приход-расход.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Лабораторна робота №10

Тема: Формуваня прибуткових та видаткових накладних засобами ППБО

Мета роботи: Навчитись формувати прибуткові та видаткові документи для оприбуткування та видачі матеріалів, товарів та готової продукції.

Обладнання: 1. АРМБ.

Програмне забезпечення: функціональна ПП БО «1С:Предприятие».

Хід роботи.

І. Короткі теоретичні відомості.

Операції з надходження в організацію ТМЦ відображаються в типовій конфігурації за допомогою документа “Приходная накладная”.

Прибуткування ТМЦ, готової продукції або товарів в системі виконується в розрізі вітчизняних та іноземних постачальників. Основним документом прибуткування від вітчизняних постачальників є документ Прибуткова накладна, а від іноземних Прибуткова накладна з імпорту. У цих документах загальні реквізити заповнюються аналогічно, окрім даних про валюти.

Прибуткова накладна формується на підставі документів:

  • рахунок-вхідний - в разі придбання з передоплатою;

  • договір - в разі придбання без передоплати;

  • прибуткова накладна – якщо документом-замовленням є сам документ “Приходная накладная”;

Документ Приходная накладная” структурно складається із двох частин – шапки і табличної частини. Реквізити шапки є загальними до всього документа.

Реквізити шапки документа повинні містити таку інформацію: Вид постачальника; Найменування постачальника; Валюта; Курс валюти; Вид замовлення; Місце зберігання; Вид торгівлі; Вид ПДВ; Через кого відбувається оприбуткування; Сума сплати; Стаття валових витрат.

В табличній частині документу зазначаються: Назва товару, що оприбутковуються; Кількість об’єктів, що оприбутковуються; Одиниця виміру; Ціна без ПДВ; Сума без ПДВ, сума ПДВ і сума з ПДВ; Загальна сума з ПДВ.

При проведенні документу автоматично формуються проводки.

Якщо прибуткування ТМЦ на склад підприємства виконується через підзвітну особу, то в документі повинно бути встановлено параметр "Через подотчетпое лицо".

Операції по продажу ТМЦ, готової продукції або товарів покупцю оформляються в програмі документом "Расходная накладная".

Документ "Расходная накладная" призначений для відображення операцій, пов'язаних з відпуском продукції, інших запасів, реалізації різного роду робіт та послуг.

Як правило документом-підставою, при формуванні видаткової накладної буде документ "Счет-фактура".

В документі "Расходная накладная" відображається інформація про довіреність на особу, яка отримує товар і про співробітника, який здійснював відпуск товару, а також аналітика для формування бухгалтерських проводок.

Операції роздрібного продажу ТМЦ відображуються в документі "Розничная накладная".

Документ "Розничная накладная " призначений для відображення факту продажу товару через роздрібну мережу підприємства, тобто у магазинах.

В типовій конфігурації передбачається, що товар, який відпускається за роздрібною накладною, повинен зберігатись на складі за роздрібниими цінами, з націнкою. У документі "Розничная накладная " використовується механізм розрахунку сум від ціни з ПДВ.

Всі відомості про товар містяться в Карточці на продукцію, включаючи суми націнок або знижок, яка зберігається в довіднику.

В типовій конфігурації передбачається, що товари завжди оприбутковуються на оптовий склад, а потім переміщаються в магазин або роздрібний склад за допомогою документа "Перемещение". При цьому формується націнка на переміщувані товари.

ІІ. Завдання до виконання

  1. Сформувати документ «Приходная накладная» по прибуткуванню товарів на склад.

Вихідні дані:

Наше підприємство уклало договір №3 від 01.07.__р. з фабрикою «Бриз» про придбання у неї товарів на суму 38400.00грн. Товар був оплачений і надійшов на підприємство згідно накладної постачальника №20 від 03.10.__р.:

  • Юбка жіноча – 100 шт. за ціною 120.00грн без ПДВ;

  • Сукня вечірня – 25шт. за ціною 800.00грн. без ПДВ.

  1. Сформувати документ «Расходная накладная» по реалізації товарів оплачених раніше.

Вихідні дані:

Наше підприємство 06.10.__р. відвантажило товар ПП «Силуэт» на суму 18000.00грн. згідно рахунку № 78 від 20.09.__р.:

  • Юбка жіноча – 50 шт. за ціною 180.00грн. без ПДВ;

  • Сукня вечірня – 5 шт. за ціною 1200.00грн. без ПДВ.

  1. Сформувати документи «Перемещение» та «Розничная накладная» по реалізації товарів в роздріб.

Вихідні дані:

Наше підприємство 20.10.__р. реалізувало в роздріб товар:

  • Юбка жіноча – 10 шт. за ціною 320.00грн. з ПДВ;

  • Сукня вечірня – 10 шт. за ціною 1800.00грн. з ПДВ.

  1. Сформувати документи про залишки товарів на складі та акт інвентаризації.

Вихідні дані:

На головному складі підприємства 26.10.__р. була проведена інвентаризація. В результаті перевірки виявлені надлишки товарів, які були оприбутковані:

  • Юбка жіноча – 5 шт. за ціною 120.00грн без ПДВ;

  • Сукня вечірня – 1 шт. за ціною 800.00грн. без ПДВ.

ІІІ. Методичні пояснення.

Відкрити ІБ свого підприємства.

Завдання 1. Оприбуткування товару на склад підприємства оформляємо документом «Приходная накладная». Відкриваємо його із меню - «Документы» - «Приход».

Формування документу «Приходная накладная»

    • В рядку «Номер накладной поставщика» вказуємо – 20.

    • В рядку «Контрагент» відкриваємо папку «Поставщики», створюємо карточку нового контрагента "Фабрика «Бриз»" і вводимо його в документ.

    • В рядку «Заказ» заходимо у вікно «Отбор заказов по контрагенту» за допомогою кнопки «Вхід» (…); натискаємо ПКМ «Новая строка» і вибираємо документ «Договор» та заповнюємо його відповідно до вихідних даних, ОК. Вводимо документ в прибуткову накладну.

    • В рядку «Места хранения» вводимо - «Склад основной».

    • В рядках «Что приходуем» вибираємо - «Запасы»; «Примечание» - «Приходование товаров на склад»; «Вид торговли» - «Предоплата».

    • Заповнюємо табличну частину. Відкриваємо довідник «Номенклатура», створюємо в ньому папку «Товары», відкриваємо її та вводимо карточку нового товару «Юбка жіноча». При цьому в рядках «Вид» - «Товар»; «Покупка» - «Цена» вводимо – 120.00. Відкриємо закладку «Дополнительно». В рядку «Затраты» - “Вид” відкриваємо папку “Общепроизводственные затраты” і вибираємо «Общепроизв. материальные затраты», «Счет учета» виставлено – 281, «Счет затрат» виставлений – 808. «ОК» – в довіднику з’явилась карточка «Юбка жіноча».

    • Натискаємо «Enter» і його занесено в документ.

    • Вводимо кількість – 100. «Enter», суми вже розраховано.

    • Аналогічно вводимо товар «Сукня вечірня».

    • Відкриємо вкладку «Дополнительные». В рядку «Статья валовых расходов» відкриваєм папку «Валові доходи/витрати за операціями» і вибираємо елемент «Продаж (придбання) товарів (робіт, послуг)». Поставимо прапорець в опції «Указать сумму предварительной оплаты вручную» і в рядку «Сумма опл.:» набираємо - 38400.00, . «Enter», «НДС опл.:» виставилось автоматично – 6400.00. В рядку «Счет поставщика» - 631.

    • «ОК». На запит: «Провести документ?», відповідаємо «Да». Документ введено в Журнали.

Він сформував проводки по надходженню товару на склад:

Завдання 2. Так як оплата товару була проведена раніше, до початку звітного періоду, то по задачі формуємо тільки документ «Расходная накладная». Відкриємо документ «Расходная накладная» із меню «Документы» - «Расход».

Формування документу «Расходная накладная».

  • В рядку «Покупатель» відкриємо довідник «Контрагенты» і в папці «Покупатели» введемо нову організацію - ПП «Силуэт» та введемо її в документ.

  • В рядку «Заказ» залишаємо «Без заказа», так як документ "Расходная накладная" є першим документом в низці взаєморозрахунків з контрагентом.

  • В рядку «Примечание» вводимо – «Реализация согласно накладной №78 от 20.09.__г.».

  • При заповненні табличної частини використовуємо кнопку «Подбор», вибираємо варіант «По партиям»; у вікні «Подбор номенклатуры по партиям» відкриємо папку «Товары», виділимо найменування товару «Юбка жіноча», натиснемо праву кнопку миші і виберемо ПКМ «Изменить»В в карточці товару введемо відпускну ціну товару – 180.00грн., ОК. Карточку товару змінено. Тепер натиснемо на ній два рази лівою кнопкою миші. В табличній частині вікна з’являється партія товару, що утворена прибутковою накладною «ПН-0000001 (06.10.__р.). Натискаємо два рази лівою кнопкою на партію, вводимо необхідну кількість товару, ОК. Рядок документу «Расходная накладная» з товаром «Юбка жіноча» заповнено.

  • Переходимо на іншу карточку товару «Сукня вечірня» і вводимо його в документ аналогічно.

  • Відкриємо вкладку документа «Дополнительно».

  • В рядку «Счет покупателя» виставимо - 6811.

  • В опції «Указать сумму предварительной оплаты вручную» поставимо прапорець і вкажемо суми: «Сумма:» - 18000.00, «НДС:» - 3000.00.

  • Заповнимо рядки «Доверенность». «ОК».

  • Документ вводимо із формуванням проводок.

Проводки документу «Расходная накладная» не містять проводки по валовим доходам, так як вони формуються по першій події – оплаті товару.

Завдання 3. При реалізації товарів в роздріб необхідно товар або матеріал перемістити із оптового складу на роздрібний склад. Для цього в програмі існує документ «Перемещение». Відкриємо його із меню «Документы» - «Складские». Заповнимо документ згідно умови задачі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]