Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР7-док-замовленняї.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
363.52 Кб
Скачать

Лабораторна робота №7

Тема: Формування документів-замовлень засобами ППБО

Мета роботи: Навчитись формувати документи-замовлення для розрахунів із контрагентами в програмному середовищі ППБО.

Обладнання: 1. АРМБ.

Програмне забезпечення: функціональна ПП БО «1С:Предприятие».

Хід роботи.

І. Короткі теоретичні відомості.

Облік розрахунків підприємства з покупцями і постачальниками ведеться в типовій конфігурації в розрізі так званих документів-замовлень. Ці документи регламентують взаємовідношення між підприємством і контрагентом.

Документом-замовленням в програмі є перший документ, в логічно пов'язаній за змістом низці документів, які впливають на стан розрахунків з контрагентом (регламентують відносини з ним).

Варіант обліку взаєморозрахунків з клієнтом - по рахунках/накладних або за договорами визначається для кожного клієнта в реквізиті "Вид взаиморасчетов" форми елементів карточки покупця або постачальника довідника "Контрагенти". Наприклад, підприємство може вести облік взаєморозрахунків з постійними постачальниками (покупцями) в розрізі договорів, а з випадковими постачальниками (покупцями) - в розрізі рахунків/накладних. Разом з тим, вибір варіанту обліку взаєморозрахунків "По договорам" зберігає можливість ведення обліку розрахунків з тим же контрагентом в розрізі рахунків або накладних.

По одному й тому ж замовленню може бути декілька відвантажень і декілька оплат, однак не можна виконати відвантаження або оплату одразу по декількох замовленнях.

Основу розрахункових операцій становлять укладені Договори.

Документ «Договор» оформляється в програмі, якщо наше підприємство заключило договір із сторонніми організаціями на поставку товару або обладнання.

При введенні договору потрібно:

  • визначити контрагента з яким укладається договір;

  • валюту, в якій проводитимуться розрахунки та її курс у гривнях;

  • вид торгівлі;

  • зазначити оподаткування ПДВ операцій по договору.

Крім того, в договорі визначаться термін дії (через визначення дати початку та кінця його дії) та загальна сума договору.

Як один з параметрів документу потрібно визначити відображення операцій по договору в податковому обліку та необхідної виписки податкових накладних.

Документом, відповідно до якого проводяться розрахунки з покупцями є рахунок-фактура - "Счет-фактура", а з постачальниками рахунок-вхідний - “Счет входящий”.

Рахунок-фактура призначений для оформлення попередніх домовленостей на продаж товарів клієнтам. Формується в разі реалізації з попередньою оплатою.

Рахунок-вхідний формується в разі придбання товарів або обладнання з попередньою оплатою постачальнику.

Документи-замовлення використовуються для формування наступних взаємопов’язаних з ними документів і вказуються в документах в рядку «Заказ» та при формуванні ручних операцій, де вони вибираються для аналітики бухгалтерських проводок.

Якщо документ, який формується в програмі сам є документом-замовленням, то в рядку “Заказ” документа вибирається ознака “Без заказа”.

ІІ. Завдання до виконання

  1. Сформувати документ «Договор».

Вихідні дані:

Наше підприємство заключило договір з ПП «Солнышко» від 01.10.200_ року на суму 12000.00грн. (з ПДВ) по реалізації обладнання з попередньою оплатою.

  1. Сформувати документ «Счет-фактура».

Вихідні дані:

Наше підприємство реалізує швацьке обладнання ПП «Солнышко» з попередньою оплатою по ціні 10000грнн. (без ПДВ) згідно договору з від 01.10.200_ року.

Швацьке обладнання:

  • Рахунок обліку – 104;

  • Інвентарний номер – 10400005;

  • Ціна – 8000грн.;

  • Метод нарахування амортизації - прямолінійний;

  • Ліквідаційна вартість – 1000грн.;

  • Термін використання - 60міс.;

  • Вид затрат – «Содержание общехоз. ОС, НМА и пр.»;

  • Рахунок витрат по амортизації – 831.

  1. Сформувати документ «Счет-входящий».

Вихідні дані:

Наше підприємство придбало обладнання у ПП «АВС» згідно рахунку №400 від 15.10.200_р.:

  • комп’ютер «Сеlеrоn 950», кількістю 2шт., по ціні 1500.00 грн (без ПДВ);

ІІІ. Методичні пояснення.

Відкрити ІБ свого підприємства.

Почнемо роботу із встановлення часового періоду, в якому ми будемо виконувати формування документів, тобто за 3-й квартал 200_року. Встановлення часових періодів бухгалтерських підсумків в програмі проводиться за два етапи:

Перший етап. Через Меню – «Операции» – «Управление бухгалтерскими итогами».

Для цього відкриємо вікно «Управление бухгалтерскими итогами» із меню «Операции».

В середньому рядку виставимо стрілкою «3 квартал 200_», після чого натискаємо кнопку «Установить расчет». У верхньому рядку «Расчет итогов установлен по:» з’явиться запис «3 квартал 200_», а в середньому рядку з’явиться наступний квартал, тобто – 4 квартал 200_р.

Кнопку «Полный пересчет итогов» натискати не потрібно. Його використовують після збоїв комп’ютера.

Натискаємо кнопку вихід.

Другий етап. Через Меню - «Сервис» - «Параметры» - «Бухгалтерские итоги».

Поставимо крапку в опції «Квартал» і виставимо стрілкою «3 квартал 200_г.», у верхньому рядку читаємо запис – «Выбран период с 1.07.200_ по 30.09.200_», натискаємо кнопку «Применить», «ОК». Цей період виставлено в рядку стану у вікні програми.

Завдання 1. Для випадку продажі ОЗ з попередньою оплатою згідно договора, документом-замовленням в логічній низці буде документ «Договор».

Формування документу «Договор».

Відкриємо форму документу із меню «Документы» - «Договор». Заповнюємо його.

  • В рядку «Контрагент» відкриємо папку «Покупатели», створюємо карточку нового контрагента ПП «Солнышко». При заповненні карточки в рядку «Вид взаиморасчетов» вибираємо – «В разрезе договоров»; в опції «Плательщик налога на прибыль» - поставимо прапорець; В рядку «Вид торговли» вказуємо –«Предоплата». Вводимо контрагента в документ.

  • Далі заповнюємо рядки: «Параметри» та «Сумма».

  • В рядку «Вид валовых доходов/расходов» вибираємо - «Не доход і не витрата».

  • Поставимо прапорець в опції «Контрагент плательщик налога на прибыль на общих основаниях».

  • Д окумент заповнено. «ОК». На запит «Провести документ?» - відповідаємо «Нет».

Документ введено і він прописався окремим рядком в Повному журналі та журналі «Договора».

Завдання 2. При реалізації ОЗ з попередньою оплатою розрахунки із покупцями здійснюються на підставі документу «Счет-фактура», який буде другим документом в логічній низці і підставою для його формування є документ-замовлення - «Договор».

Формування документу «Счет-фактура».

В Повному журналі або журналі «Договора» наводимо курсор на документ «ДГ-0000001» і натискаємо ПКМ «Ввести на основании» і вибираємо у вікні «Выбор вида документа» - «Счет фактура», «ОК». Заповнюємо його.

    • Виставляємо дату документу.

    • В рядку «Что продаем» вибираємо – «Необоротные активы».

    • В рядку «Срок опл.» вказуємо дату, по яку даний рахунок-фактура буде дійсним.

    • В рядку «Вид торговли» вказуємо –«Предоплата». Інші рядки в шапці документу заповнились автоматично.

    • Далі переходимо до заповнення табличної частини документу. В рядку «ТМЦ» відкриваємо довідник «Необоротные активы», створюємо папку «Основные средства», відкриваємо її, натискаємо ПКМ «Новая строка» і заповнюємо карточку нового елементу довідника «Швейное оборудование» згідно вихідних даних. «ОК». Карточка прописана в довіднику «Необоротные активы».

    • Вибираємо елемент «Швейное оборудование» в документ «Счет-фактура» подвійним натиском лівої кнопки миші.

    • В рядку «Цена» вказується відпускна ціна без ПДВ, тому вводимо – 10000.00, «Enter», суми проставлені.

    • Документ сформовано. Для роздруку документу натискаємо текстову кнопку «Печать». На екрані з’явилась друкована форма документу «Рахунок-фактураґ», переглядаємо його і закриваємо.

    • Запам’ятовуємо документ через кнопку «ОК». На запит «Провести документ?» - відповідаємо «Нет».

    • Документ введено і він прописався окремим рядком в Повному журналі та журналі «Счета-фактуры».

Завдання 3. Із умови задачі видно, що взаєморозрахунки із постачальником ПП “АВС” ведуться в розрізі рахунків/накладних, тому що від нього надійшов рахунок №400. Першим документом в логічній низці буде документ-замовлення «Счет входящий».

Формування документу «Счет входящий».

Відкриваємо його із меню – «Документы» - «Приход» - «Счет входящий». Заповнюємо його:

    • В рядку «Дата документа» ставимо дату згідно умови задачі;

    • В рядку «Поставщик» входимо в довідник «Контрагенты», відкриваємо папку «Поставщики» і вводимо нового контрагента ПП «АВС» та його реквізити. При цьому: в рядку «Вид взаиморасчетов» виберемо «В разрезе счетов\накладных», в опції «Плательщик налога на прибыль» поставимо прапорець, «ОК». Відкривається вікно «Запись изменений периодических реквизитов», в котрому вкажемо дату початку взаєморозрахунків із постачальником. «ОК». Карточка нового постачальника введена в довідник. Вводимо елемент в документ.

    • Найменування валюти і курс валют з’явились автоматично;

    • Далі необхідно вказати документ замовлення в рядку «Заказ». В нашому прикладі в якості замовлення виступає сам документ «Счет входящий», тому залишимо фразу «Без заказа»;

    • В рядках «Что приходуем» - вибираємо «ОС, НМА и др.необор.мат.активы»; «Номер счета поставщика» - вводимо 400; «Вид торговли» - вибираємо «Предоплата».

    • В табличній частині документу відкриваємо довідник «Инвестиции», в якому створюємо папку «Покупка ОС», відкриваємо її і вводимо новий елемент довідника: ПК «Сеlеrоn 950», «Счет учета» - 152, «Цена» - вводиться вартість без ПДВ - 1500.00; «ОК» - основний засіб занесено в папку «Покупка ОС»;

    • Вводимо комп’ютер в документ, вказуємо кількість - 2, натискаємо «Еntеr» і суми розраховані; ОК;

    • На питання «Провести документ?» - відповідаємо «Нет», тому що документ проводок не формує.

Побачити документ ми можемо в Повному журналі або в журналі «Счета входящие».