Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
проектний аналіз.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
41.1 Кб
Скачать

14.Типи впливу проекту на навколишнє середовищє. Методи оцінки екологічних наслідків проектів.

За часом дії:Постійні,тимчасові.За можливістю усунення:ті що виправляються,ті що не виправляються.За способом впливу:безпосередні(зміна ландшафту,зменшення площ),опосередковані(зменшення якості води,захворювань.).За характером території:локальні(географічні зони з чітким контуром),широко розповсюджені .За походженням:первісні,вторинні.За можливістю акумулювання наслідків:накопичувальні ,не накопичувальні.

Розрізняють 2 групи методів:1.Основані на визначенні ринкової ціни виробництва товарів.Сюди нал.:метод зміни продуктивності ресурсів базується на традиційному аналізі вигоди витрати;метод втраченого доходу -за міру економічних наслідків беруть зміну продуктивності людей за втрати заробітку населення;метод альтернативної вартості –оцінюється з точки зору витрат необхідні для збереження ресурсів.2.Побудовані на визначенні витрат пов’язаних з реалізацією проекту:метод еластичності витрат-це комплексна оцінка економічних наслідків проекту;метод первинних або понесених витрат.

15.Мета і завдання соціального аналізу. Елементи соціального аналізу проекту. Соціальне середовище проекту та його оцінка.

Метою соц.аналізу є визначення прийнятності варіантів реалізації проектів з погляду користувачів, населення регіону де здійснюється проект,розробка стратегії реалізації проекту що дає змогу здобути підтримку населення,досягти цілей проекту та поліпшити характеристики його соц..середовище.

Головна увага аналітиків при підготовці проекту спрямована на дослідження соц.середовища за синтетичними соціологічними характеристиками, такими як спосіб і рівень життя населення соціальна структура суспільства.Аналізуючи вплив соц.. середовища на реалізацію проектів слід зазначити що спосіб і рівень життя населення, соц.. структура є об’єктивними умовами до яких пристосовується проект.Ключовим моментом визначення соц..середовища проекту є характеристика населення що проживає в даному районі його чисельність та склад.Аналіз соц..середовища розробники починають зі встановлення кількісного та якісного складу населення в районі проекту .Метою сегментування є виявлення груп населення які зазнають найбільшого впливу результатів проету.Його проводять за етнічно-демографічною характеристикою соц..-культурним рівнем,соц..-організаційною структурою.Соц.-культурне середовище-культурні традиції та поведінкові мотиви.Демографічні процеси-формуються десятиліттями під впливом безлічі різноманітних факторів(природно-кліматичних,соц.-ек.,історико-релігійних

16.Мета і завдання фінансового аналізу. Особливості підготовки фінансового обґрунтування проекту.

Метою фінансового аналізу є ідентифікація всіх фінансових наслідків проекту, визначення його фін.життєздатності для прийняття рішень про доцільність інвестування та фінансування проекту.

Фінансовий аналітик розробляючи проект керується методологією в основі якої лежать концепції проектних вигід і витрат, зміна вартості грошей у часі, альтернативної вартості грошового потоку.Одним з найбільш важливих завдань фін.анаізу є розрахунок майбутніх грошових потоків необхідних для здійснення проектуПРогноз грошового потоку базується на прогнозі звіту про прибутки який починається з прогнозування продажу та розрахунку витрат за проектом При цьому необхідно:ігнорувати попередні витрати оскільки аналітик оцінує тільки додаткові витрати і прибуток отриманих від проекту,вартість ресурсів проекту розраховувати на основі витрат втрачених можливостей якщо ці ресурси можуть бути використанні будь-яким іншим відмінним від проектного способом. У процесі розрахунку чистого потоку грошових коштів у результаті прийняття проекту ключовою складовою є амортизація та величина податкової економії яка виникає при зменшенні оподаткованого прибутку на суму амортизації.Профіль грошового потоку зміниться на краще якщо активи мають ліквідаційну вартість в кінці строку експлуатації проекту. Інвестування в оборотний капітал відбувається як правило у 0 рік проекту а його відшкодування-після його реалізації.Прогноз річного прибутку дуже важлива частина фін.аналізу оскільки прибуток є найбільш суттєвою статтею припливу грошових коштів і має серйозний вплив на вартість проекту.Головна мета-визначення величини доходу який компанія одержить а потім утримає у виробництві для реінвестування протягом планового періоду.