Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
проектний аналіз.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
41.1 Кб
Скачать

3.Учасники проекту, їх ролі, розподіл функцій і відповідальностей.

Інніціатор-сторона яка є автором ідеї проету.Замовник-головна сторона, яка зацікавлена у здійсненні результату та досягненні результату.Інвестор – сторони що вкладають інвестиції в проект.Керівник проекту – юр. чи фіз. Особа,який замовник та інвестор делегують повноваження щодо здійснення проекту.В команду проекту входить:Генеральний контрактор або контрактор проекту що вступає у відносини з замовником і бере на себе обов’язок за виконання робіт по проекту.Субконтрактор-вступає у договірні відносини з контактором або субконтрактором більш висикого рівня і несе відповідальність за виконання робіт чи послуг до виконання контракту.Проектувальник-юр.особа.що виконує за контрактом проект на дослідні роботи в межах проекту. Всткпає в договірні відносини з генеральним контактором чи безпосередньо із замовником.Генеральний підрядник-це юр.особа чия пропозиція прийнята замовником і несе відповідальність до умов контракту, обирає субпідрядників і укладає з ними угоду.Постачальники-це субконтрактори які здійснюють різні види постачання на контрактній основі.Ліцензори-організації які видають ліцензії. Органи влади-сторона що задовольняє свої інтереси шляхом отримання податків,підтримує екологічні,соц. Та інші вимоги до проекту.Виробник кінцевої продукції проекту здійснює експлуатацію новостворених основних фондів та виробляє продукцію.Споживач кінцевої продукції це юр. Чи фіз.. особи, які є покупцями продекції .Інші учасники проекту-конкуренти,гром. групи та населення, спонсори проекту, різні юр. організації.

4.Визначення цінності проекту.Поняття явних і неявних вигід і затрат.

Цінність Проекту-різниця між вигодами і затратами на реалізацію проекту.Для оцінки цінності проекту повинні дати відповіді на такі питання.1Яким є бажаним результат проекту.2Для чого призначений проект.3Хто скористається позитивними результатами від реалізації проету.4Коли і на якому етапі виявляються позитивні результати від реалізації проекту.Якщо метою П.А. є встановлення розміру перевищення додаткових вигід від реалізації проекту над додатковими витратами,необхідно для здійснення цього проекту,то концепція вигід і витрат встановлює методику розрахунку додаткових вигід і додаткових витрат. Модель оцінки додаткових вигід базується на розрахунку приросту вигід отриманих завдяки здійснення проекту * на ціна вигід.Модель оцінки додаткових витрат ґрунтується на визначенні кількості додаткових витрат*на їх ціну.

Явні-матеріальні вигоди(затрати)обумовленні отриманням додаткових вигод або витрат величина яких очевидна і дозволяє розрахувати їх фінансове значення.Явні вигоди і витрати використовують для розрахунку фінансового аг влізу проекту.Ці показники базуються на використанні ринкових цін.Неявні-побічні вигоди і затрати які супроводжують проект і пов’язані з економічними і соц. наслідками проекту і носять не прямий характер.Неявні вигоди або витрати обов’язково відображаються в економічній оцінці проекту коли його привабливість оцінюються з позиції суспільства в цілому.Для цього обов’язково використовують альтернативну вартість ресурсів і продукції.Методика оцінки неявних вигід.1Визначення цін товарів і послуг споріднених ринків на яких дані не явних вигід і витрат мають кількісний вимір.2Не пряма оцінка або оцінка товарів і послуг гіпотетичного ринку яка полягає в опитуванні людей яких стосується проект.