Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ до вироб. практики. doc.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
100.86 Кб
Скачать

4 Основні положення робочої програми практики

4.1 Мета та завдання практики

Метою виробничої практики є подальше закріплення знань, отриманих при вивченні питань топографо-геодезичних, інженерно-геологічних вишукувань, проектування автомобільних доріг, технології та організації будівництва, організації і менеджменту в будівництві, будівель, мостів та штучних споруд, економіки в будівництві.

Студенти повинні набути практичні навички з питань організації та управління будівельним виробництвом шляхом виконання обов'язків дорожнього майстра, виконроба, техніка, інженера або їх дублера.

Завданням практики є вивчення організаційної структури апарату управління будівельної (ремонтної, експлуатаційної) організації, складу і функцій відділів, прав та обов'язків інженерно-технічних працівників, їх участі в організації будівельного виробництва.

У процесі практики студент повинен вивчити організацію матеріально- технічного забезпечення, організацію роботи машин і транспорту, роботу служби охорони праці, техніки безпеки, охорони навколишнього середовища, правила виконання і прийняття робіт, організацію роботи бригад та закриття нарядів; облік і звітність у будівництві, складання звітів із витрати будівельних матеріалів, договори підряду, організацію здавання та прийняття в експлуатацію готових об'єктів.

У результаті проходження практики студент повинен знати: методи виконання основних будівельних робіт, машини, механізми, інструмент, інвентар для їх виконання, передові методи організації праці, техніку безпеки, форму оплати праці; контроль якості матеріалів, якості робіт, характер взаємних відносин у ринкових умовах генерального підрядника із замовником, субпідрядними і проектними організаціями, комерційними структурами, банками;

повинен уміти:

самостійно розподіляти роботи між робочими; складати наряди, калькуляції витрат робочого часу та транспорту, акти на приховані роботи, документацію на списання будівельних матеріалів; вести журнали робіт; проводити заміри і підрахунки обсягів виконаних робіт; користуватись проектно-кошторисною документацією.

4.2 Склад і зміст виробничої практики

Основою практики є вивчення функцій, обов'язків та прав керівних лінійних працівників будівельного виробництва (дорожнього майстра, виконроба, начальника дільниці).

У процесі проходження практики, виконання індивідуальних завдань і підготовки звітів потрібно звернути увагу на нижчезазначені питання.

З організації вишукування та проектування

Основні принципи організації праці в проектно-вишукувальних установах, у вишукувально-геодезичних партіях; принципи і практичні прийоми трасування на місцевості; особливості проведення всіх видів топо-геодезичних та інженерно-геологічних вишукувань; склад і обов'язки інженерно - технічних працівників, організація їх праці, кошторис на проектно-вишукувальні роботи; встановлення вантажопотоків, напруженості руху транспорту та категорії автомобільної дороги; геодезичні роботи, нівелювання, вимірювання кутів, пікетне закріплення траси; зйомка басейнів, збір даних для розрахунку малих штучних споруд; мостові переходи, визначення характерних рівнів води, нівелювання ухилу річки, визначення швидкості руху і витрати води; вишукування при реконструкції доріг, збір матеріалів про інтенсивність руху, про дорожньо-транспортні пригоди , обстеження ділянок дороги, які не відповідають вимогам безпеки руху, оцінювання міцності існуючого дорожнього одягу; організація робочого проектування, склад і стадії проектів, проектування плану та поздовжнього профілю дороги, проектування поперечних профілів земляного полотна; вибір типу і конструкції дорожнього одягу; визначення обсягів та вартості робіт; техніко-економічні показники і склад проекту організації робіт; автоматизовані системи та програми проектування доріг із застосуванням комп'ютерної техніки.

Із технології і організації будівництва, реконструкції та експлуатації автомобільних доріг

Робочий проект і проект організації будівництва або реконструкції автомобільної дороги; технологія й організація зведення земляного полотна; підготовка земляного полотна до влаштування дорожнього одягу; розбивні роботи; фізико-механічні властивості дорожньо-будівельних матеріалів; транспортування матеріалів; організація ущільнення земляного полотна та дорожнього покриття, машини і механізми для виконання цих робіт; контроль якості робіт та технічні засоби для контролю; випробування дорожнього одягу, рівності поверхні, міцності покриття, зчеплення; виробнича документація – акти на приховані роботи, калькуляції витрат часу, акти виконаних робіт, товарно-транспортні накладні, матеріальні звіти та інші, правила їх ведення; заходи з охорони праці, техніки безпеки, електро- і протипожежної безпеки, охорона навколишнього середовища при будівництві автомобільних доріг; організація робочих місць та склад бригад, загонів, ланок, забезпечення їх машинами, матеріалами, транспортом; нова техніка і технологія, прогресивні методи організації праці на будівництві або реконструкції автомобільних доріг; основні техніко-економічні показники дороги - вартість 1 км, 1 м2 покриття, 1 м3 земляного полотна, 1 п/м труби, моста тощо.

Загальна характеристика дорожньо-експлуатаційної організації; характер робіт із ремонту й утримання доріг; технологія та організація ремонтно-експлуатаційних робіт; дорожньо-будівельні матеріали, машини, механізми, що використовуються при експлуатації доріг, їх характеристика, особливості роботи в різні пори року з утримання доріг; безпечні методи виконання робіт; характеристика і можливості виробничої бази; показники ефективної експлуатації автомобільних доріг.

Ознайомлення з паспортом дороги; з місцями різних типів дорожнього одягу, розмірами їх пошкоджень, інженерно-транспортним обладнанням (дорожні огородження, розмітка, напрямні устрої, освітлення, системи регулювання руху, озеленення, малі форми, дорожні розв'язки); захистом від снігозаносів; спорудами дорожньої, автотранспортної служби, сервісу.

Із технології та організації зведення будівель і штучних споруд

У процесі проходження практики й екскурсій, при виконанні індивідуальних завдань і збиранні матеріалу для дипломного проектування студентам необхідно ознайомитись із типами підприємств, будівель та споруд у будівництві, розглянути схеми генеральних планів підприємств, об’ємно - планувальні і конструктивні рішення будівель та споруд різного призначення, технологічні процеси й обладнання, їх компонування і розміщення.

Працюючи майстром, виконробом або їх дублером на будівництві того чи іншого з наведених вище об'єктів, студент повинен вивчити проектно- кошторисну документацію, в тому числі проекти організації робіт і проект виконання робіт, коротко їх описати в щоденнику, а потім і у звіті. Особливу увагу необхідно звернути на календарні графіки виконання робіт, технологічні карти по об'єкту практики, розбивання будгенплану, складання кошторисної документації.

У період практики студент повинен також попрацювати і ознайомитись із роботою відділів будівельної організації. У виробничо-технічному відділі потрібно ознайомитись з організацією управління будівництвом, виконанням розрахунків потреби в будівельних матеріалах, конструкціях і технічних ресурсах, із комп'ютерним методом обчислювання, з обліком виконаних робіт по об'єктах. У відділі матеріально-технічного постачання ознайомитись з організацією забезпечення об'єктів будівельними матеріалами в ринкових умовах. У відділі праці ознайомитись із визначенням заробітної плати робочих, інженерно-технічних працівників і службовців, методичним розрахунком трудових витрат та заробітної плати; із закриттям нарядів, особливу увагу приділити прогресивним системам оплати праці, комп’ютеризації цього процесу. В кошторисно-договірному відділі необхідно вивчити склад і зміст кошторисної документації, а також методику перевірки проектно-кошторисної документації, порядок її погодження; вивчити договірні взаємовідносини будівельної організації із замовником, субпідрядними організаціями, банком, організацію фінансування виконаних робіт та облік його за допомогою електронно-обчислювальної техніки.

Працюючи у відділах, студенти повинні ознайомитись із видами, періодичністю і методикою складання статистичних звітів, а також заповнити й помістити в додатку до звіту відповідні форми звітності.

Зібраний під час практики матеріал, виконання індивідуального завдання потрібно використати при дипломному проектуванні.

4.3 Обов'язки студентів під час практики

Кожний студент зобов'язаний до відбуття на практику:

  • бути присутнім на зборах та ознайомитись із метою і завданням практики та змістом даних методичних указівок;

  • з'ясувати вимоги до охорони праці й техніки безпеки;

  • отримати на кафедрі у керівника дипломного проекту індивідуальне завдання за темою дипломного проекту.

Під час проходження практики студент зобов'язаний:

  • засвоїти програму практики та повністю виконати її;

  • виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку організації; вивчити і суворо дотримуватись правил техніки безпеки й охорони праці;

  • нести відповідальність за виконану роботу;

  • вести щоденник та подавати його для перевірки керівникам практики від університету і виробництва.