Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Митник.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
101.89 Кб
Скачать
  1. Метод проблемно-пошукового діалогу. Можливості застосування його на уроках математики в початковій школі

Використання цього методу означає, що інформація не подається в готовому вигляді, а „відкривається” учнями самостійно у пошуковій діяльності та усвідомлюється під час відповіді на евристичні питання: де?, чому?, коли?, як? тощо. Доцільно застосовувати в процесі вивчення нового матеріалу.

  1. Метод інциденту. Можливості застосування його на уроках математики в початковій школі

Метод інциденту сприяє виробленню адекватних способів поведінки у стресових ситуаціях: у момент дефіциту інформації, часу тощо; сприяє розвиткові швидкості мислення, подоланню інерції психічних процесів.

На відміну від методу «мозкова атака», який застосовується під час проведення командних ігор чи в процесі розв’язування навчально-творчих завдань у групах, де важливо узгодження ідей для планування спільної ідеї–розв’язання завдання, метод інциденту застосовується під час розв’язування завдань, в яких важлива робота кожного учня для перемоги команди. Так, наприклад, під час усного рахунку можна запропонувати учням змагання між командами (рядами) у розв’язуванні «ланцюжкових» прикладів, в яких відповідь одного є початком іншого. У 3 класі, коли учні ознайомляться з табличним множенням і діленням, можна запропонувати завдання: «Складіть приклади на табличне множення й ділення так, щоб відповідь одного прикладу була початком іншого». Клас можна розбити на команди, наприклад, по 7 учнів у кожній. Вчитель пропонує змагання між командами, виділяючи на цю роботу кожній команді по 1 хвилині. Перемагає та команда, яка, за окреслений час, безпомилково складе і розв’яже найбільше прикладів. У цьому та у подібних завданнях від роботи кожного залежить успіх команди. Отже, кожний учень перебуває у своєрідній стресовій ситуації, відчуваючи певну відповідальність за свою відповідь. Дитина повинна сконцентрувати свою увагу, швидко і правильно відповісти, щоб не підвести свою команду.

  1. Метод емпатії. Можливості застосування його на уроках математики в початковій школі

Метод емпатії (особистої аналогії) вчитель застосовує у навчально-виховному процесі, якщо впроваджує інсценізацію та драматизацію, елементи змагання, театрального дійства. Театралізовану дію треба відрізняти від театру на уроці. Учитель влаштовує театр на уроці, коли пропонує учням лише відтворити роль, яка заздалегідь завчена. Театралізована дія розгортається на уроці тоді, коли дитина бере на себе раптово певну роль, діє в її межах, вчиться планувати свої дії на декілька кроків вперед.

  1. Метод інверсії. Можливості застосування його на уроках математики в початковій школі

Метод інверсії (обернення) [408] являє собою пошук ідей розв’язування навчально-творчого завдання у нових несподіваних напрямках, які підказуються формальною логікою та інтуїцією. Застосування цього методу сприяє розвитку діалектики мислення учнів. На уроках математики вчитель застосовує цей метод, коли пропонує учням, наприклад, розв’язати задачу іншим способом, скласти різні задачі до одного числового (буквеного) виразу-розв’язання, розв’язати завдання на кмітливість, конструювання, завдання з логічним навантаженням тощо.