Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bilet_complete1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
657.92 Кб
Скачать

3.Визначення кількості газоподібних шкідливостей, що виділяються у приміщенні. Повітрообмін для асиміляції газоподібних шкідливостей

Системы общеобменной вентиляции осуществляют воздухообмен во всем помещении или в значительной его части. Общеобменная вентиляция ассимилирует и удаляет вредности, которые по условиям их выделения или улавливания не могут быть полностью или частично локализованы местной вентиляцией (теплота, пары, газы при рассредоточенном выделении, в некоторых случаях пыль), а также при использовании недостаточно эффективных местных отсосов, например открытых.

Дополняя друг друга, системы общеобменной и местной вентиляции обеспечивают поддержание в помещениях допустимых условий воздушной среды.

В общем случае количество воздуха, удаляемого из помещения, равно количеству воздуха, поступающему в данное помещение. Однако в ряде случаев специально создается дисбаланс между притоком и вытяжкой. Согласно нормам, для помещений категорий А и Б, а также для производственных помещений, в которых выделяются вредные вещества или резко выраженные неприятные запахи, предусматривают отрицательный дисбаланс. Это необходимо для того, чтобы загрязненный воздух из указанных помещений не перетекал в соседние. Для «чистых» помещений предусматривается положительный дисбаланс, так как в них нужно поддерживать избыточное давление во избежание проникновения в них загрязненного воздуха из соседних загрязненных помещений.

Для помещений с кондиционированием следует предусматривать положительный дисбаланс, если в них отсутствуют выделения вредных или взрывоопасных газов, паров и аэрозолей или резко выраженных неприятных запахов.

Билет №15

1. Припливні системи вентиляції. Основні елементи.

Вентиляція (від лат. ventilatio - провітрювання) — регульований повітрообмін у приміщенні, сприятливий для людини; а також сукупність технічних засобів, що забезпечують такий повітрообмін.

Вентиляція буває припливною, витяжною або припливно-витяжною залежно від того, для чого служить система вентиляції - для подачі (припливу) або виведення повітря з приміщення чи для того й іншого одночасно;

Припливні системи служать для подачі до приміщення чистого вентильованого повітря замість вилученого. Припливне повітря за потребою піддається спеціальній обробці (очищенню, нагріванню, зволоженню тощо). Кількість (маса) повітра що потрапляє в будинок дорівнюе кількості повітря що видаляється з ноьго, тому для сбалансованого повітрообміну в будинку чи споруді як правило передбачається комбінація припливних і витяжних систем. Іноді, припливну систему об'єднують з витяжною у одну систему. Такі системи називають припливно-витяжними.

Основні елементи припливної установки:

-Вентилятор

-Калорифер для підігріву повітря при зниженні зовнішньої температури (електричний або водяний)

-Клапан (зворотний або клапан з сервоприводом (при використанні водяного калорифера))

-фільтр для очищення зовнішнього повітря

-система автоматики

2. . Витяжні системи вентиляції. Основні елементи.

Вентиляція призначена для забезпечення необхідної чистоти, температури, вологості і рухливості повітря. Ці вимоги визначаються санітарними нормативами: наявність шкідливих речовин у повітрі (гази, пари, пил) обмежується гранично припустимими (нешкідливими для здоров'я людей) концентраціями, а температура, вологість і рухливість повітря встановлюються залежно від умов, необхідних для найбільш сприятливого самопочуття людини.

Витяжна вентиляція видаляє з приміщення (цеху, корпусу) забруднене або нагріте відпрацьоване повітря. Взагалі, в приміщенні передбачаються як припливні, так і витяжні системи. Їхня продуктивність повинна бути збалансована з урахуванням можливості надходження повітря до суміжних приміщень або з них. У приміщеннях може бути також передбачена тільки витяжна або тільки припливна система. У цьому разі повітря надходить до приміщення зовні або із суміжних приміщень через спеціальні прорізи або вилучається з приміщення, або перепливає до суміжних приміщень.

Витяжні системи, як правило, вельми ефективні, оскільки дозволяють видаляти шкідливі речовини безпосередньо від місця їх освіти або виділення, не даючи їм поширитися в приміщенні. Завдяки значній концентрації шкідливих речовин (пари, газів, пилу), зазвичай удається досягти хорошого санітарно-гігієнічного ефекту при невеликому об'ємі повітря, що видаляється.

Система витяжної вентиляції.

1. Пристрій для видалення повітря.

2. Вентилятор.

3. Система повітроводів.

4. Пило-та газоулавлівающіе пристрою.

5. Фільтри.

6. Пристрій для викиду повітря.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]