Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
inform_3.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
38.51 Кб
Скачать

3.Маштабування тексту

Встановлення розміру та орієнтації сторінки виконується командою Формат → Страница → Страница, де також можна задати формат сторінки (А4, А5 і так далі) і встановити параметри полів (відступи тексту від країв), встановлення верхнього і нижнього колонтитулів можна виконати на однойменних вкладках. Масштабування зображення сторінки виконується командою Вид → Масштаб → обирається відповідна радіокнопка.

Розбивку тексту документа на сторінки можна виконати автоматично або вручну. В автоматичному режимі текст розбивається на стандартні сторінки з однаковою кількістю рядків. Наприклад, у випадку використання міжрядкового інтервалу «Одинарный», шрифту Times New Roman з розміром 14 і полями 2; 1.7; 2.5; 1.5 см кількість рядків буде складати 43-44.

Автоматична розбивка документа не дуже зручна, оскільки призводить до розривання ілюстрацій, появи вільних полів та інших дефектів, тому розбивку документів нерідко роблять вручну. Ручна розбивка починається із встановлення курсору на потрібне місце розриву і виконується командою Вставка → Разрыв, яка викликає вікно Вставить разрыв, за допомогою якого можна виділити новий рядок, стовпчик або сторінку.

4.Навігація за документом

Переміщення у межах тексту виконується як за допомогою клавіші керування курсором, смуг прокручування, так і за допомогою кнопки Навигатор (Команди Правка Навигатор або клавіші F5). З’являється однойменне вікно, в якому можна вибрати об’єкт: заголовки, формули, таблиці, графічні об’єкти і так далі. Для того, щоб відбувся перехід на вибраний об’єкт, необхідно натиснути кнопку Поиск вперед або Обратный поиск.

5.Автододавання

Можна вставляти нескладні формули у документ командою: ВставкаОбъект формула. З’являється вікно редактора формул у якому конструюємо потрібну формулу. На головній панелі інструментів знаходиться кнопка , за допомогою якої можна викликати вікно з різними математичними символами. Після того, як формули створені, від редактора формул можна відмовитися кнопкою Esc. Знову викликати редактор формул можна двічи клацнувши лівою кнопкою миші по формулі.

6.Автозаміна

Автозаміна-це можливість програми підміняти певні поєднання знаків на інші конкретно в процесі введення тексту.

Може автоматом завершувати слова,розпізнаючи їх по декількох першим літерам,і навчитися цьому в процесі введення тексту.Приміром,якщо у вас в тексті нерідко вживаються довгі слова,такі як «сверзєксцентричность»,то вас порадує ця можливість:після введення перших кількох знаків,ви побачите,що слово автоматом закінчилося вам залишилося лише натиснути кнопку ентер,для того щоб прийняти закінчення.Якщо ж закінчення невірне,ви бажали набрати інше слово,томожете продовжувати набір тексту,не звертаючи уваги на підказки.

7.Виділення тексту

Виділення тексту та його фрагментів.

Текст всього документа виділяється командою Правка Выделить все (Ctrl + A). Фрагмент тексту можна виділити різними способами:

  1. курсор встановлюють на початок фрагменту, натиснувши ліву кнопку миші ії вказівник перетягують на кінець фрагменту, потім клавішу відпускають;

  2. курсор встановлюють на початок фрагменту, натискають і утримують клавішу <Shift>. За допомогою стрілок “→” “↓” курсор переміщують на кінець фрагменту. Всі клавіші відпускають.

  3. курсор встановлюють на початок фрагменту, натискають F8 і за допомогою стрілок “→” “↓” обирають потрібний фрагмент тексту.

Для того, щоб виділити окреме слово потрібно двічі клацнути лівою клавішею миші на його середині, щоб виділити стрічку символів потрібно двічі клацнути мишею зліва від неї. Відмінити виділення – клацнути мишею на будь-якому вільному місці екрану.

Виділений фрагмент можна видалити, вирізати, вставити, перемістити, скопіювати за допомогою буфера обміну (Clipboard) , використовуючи кнопки Вырезать, Копировать, Вставить стандартної панелі інструментів , клавіші Ctrl + x, Ctrl + c, Ctrl + v або відповідні команди меню Правка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]