Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
inform_3.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
38.51 Кб
Скачать

OO Writer

1.Загальна характеристика

Головне меню текстового редактора Open Office org Writer (OOo 1.1.4) складається з 8 розділів: Файл, Правка, Вид, Вставка, Формат, Сервис, Окно, Справка, кожен з яких має свої функції і відкривається за допомогою миші або клавіші Alt + підкреслена літера найменування відповідного розділу.

Панель інструментів – це група піктограм – кнопок, за допомогою яких здійснюється більш швидкий та наочний вибір та виконання команд. Ввімкнути/вимкнути панель інструментів можна за допомогою команд Вид Панель инструментов відповідна панель. Як правило, на екран викликають дві панелі: Стандартная (панель функцій) та Форматирование (контекстна панель). Перша містить кнопки: створення документа, відкриття, зберігання, редагування документа, експорт в PDF, друк, дії з фрагментами тексту (при цьому фрагмент має бути виділеним): вирізання, копіювання, вставка, відміна останньої дії користувача, повторення останньої дії, додавання гіперпосилання і так далі. Панель форматування (контекстна) дозволяє: вибір стилю та типу написання (жирний, курсив, підкреслений, розмір, спосіб вирівнювання, вибір шрифтів(Times New Roman, Arial і так далі), колір шрифту, фон абзацу, маркери і так далі.

За допомогою команди Вид Линейка встановлюється/вимикається лінійка, за допомогою якої можна швидко встановити відступи абзаців, розміри полів сторінки, розміри колонок на сторінках і в таблиці. В звичайному режимі виводиться тільки горизонтальна лінійка.

2.Упровадження тексту

Відкрити існуючий документ можна за допомогою команди Файл Открыть або відповідної піктограми . З’являється діалогове вікно «Открыть», де потрібно вибрати потрібну папку та файл.

Місце введення тексту під час створення чи редагуванні документа визначається курсором. Вилучити символ можна за допомогою клавіші <Delete> (вилучається символ, що знаходиться зправа) або <Backspace> (вилучається символ, що знаходиться зліва). Після введення тексту може бути необхідним його форматування: корекція, видалення і переміщення слів і речень, абзаців і блоків, зміна параметрів шрифту (розмір, вирівнювання, написання і так далі).

Виділення тексту та його фрагментів.

Текст всього документа виділяється командою Правка Выделить все (Ctrl + A). Фрагмент тексту можна виділити різними способами:

  1. курсор встановлюють на початок фрагменту, натиснувши ліву кнопку миші ії вказівник перетягують на кінець фрагменту, потім клавішу відпускають;

  2. курсор встановлюють на початок фрагменту, натискають і утримують клавішу <Shift>. За допомогою стрілок “→” “↓” курсор переміщують на кінець фрагменту. Всі клавіші відпускають.

  3. курсор встановлюють на початок фрагменту, натискають F8 і за допомогою стрілок “→” “↓” обирають потрібний фрагмент тексту.

Для того, щоб виділити окреме слово потрібно двічі клацнути лівою клавішею миші на його середині, щоб виділити стрічку символів потрібно двічі клацнути мишею зліва від неї. Відмінити виділення – клацнути мишею на будь-якому вільному місці екрану.

Виділений фрагмент можна видалити, вирізати, вставити, перемістити, скопіювати за допомогою буфера обміну (Clipboard) , використовуючи кнопки Вырезать, Копировать, Вставить стандартної панелі інструментів , клавіші Ctrl + x, Ctrl + c, Ctrl + v або відповідні команди меню Правка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]