Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kzamen_-_peredelka.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
813.06 Кб
Скачать

62. «Роман про Лиса» як найхарактерніший взірець твариного епосу. Специфіка його композиції, конфлікту, системи персонажів.

ФРАНЦУЗЬКИЙ "РОМАН про лисицю" (XII століття)  "Роман про лиса" - пам'ятник французької міської літератури, що отримала поширення в XII-XIII століттях. Твір складається з 27 гілок, або незалежних оповідань, написаний попарно римуються віршами. Об'єднуючим сюжетом є боротьба лиса Ренара з його заклятим ворогом, вовком Ізенгріном (тріумф хитрості над силою)   Популярність "Романа про Лісі" була такий у Середні віки, що трувер XIII століття Готье де Куенсі дорікав ченців за те, що читання текстів святих вони воліють пригоди хитрого лиса, сцени з життя якого вони розмальовують стіни своїх келій

АВТОРИ    "Роман про Лісі" не є творінням одного автора. Над ним трудилися багато поетів, але нам відомі тільки троє:    1. П'єр із Сен-Клу (Pierre de Saint-Cloud) - автор найдавніших гілок (II, V)    2. Священик з Croix-en-Brie - автор дев'ятої гілки    3. Рішар де Лізон (Richard de Lison) - автор дванадцятої гілки ГІЛКИ Усього лисицю Ренар і його пригодам присвячено понад 100 000 рядків. Гілки "Романа про Лісі" можна розділити на дві головні групи:    1. Перша об'єднує найдавніші гілки, написані між 1174 і 1205 роками. Ці гілки носять, головним чином, розважальний характер. У пізніших гілках, створених в XIII ст. Відчувається гостра сатирична спрямованість. Усього - 34 тисяч рядків.   2. У XIV ст. Jakemars Gielee пише продовження "Романа" - Renart le Nouvel, а якийсь клерк з Тура - Renart le Contrefait (50 000 рядків). У кінці XIV ст. поет Есташ Дешан створює останню поему про Лісі (3000 рядків). ТВАРИННИЙ ЕПОС Головне місце надано відносинам між тваринами, хоча дійовими особами бувають і люди. У центрі - лис Ренар: його часто обманюють звіри, більш слабкі, ніж він, але він завжди тріумфує над найсильнішими.       Товариство тварин є паралеллю товариства людей:  У кожного звіра є ім'я: * Власне - лис Ренар, хвиль Ізенгрін, лисиця Ермеліна, вовчиця Ерсан, ведмідь Брен, Осер Бернар, борсук Грімбер ...     * Відбиває відмінну рису даного звіра: лев Нобль (благородний), левиця Фьер (горда), півень Шантеклер (дзвінкоголосий), заєць Куар (боягузливий), бик Брюян (галасливий), баран Белен (блеющій), равлик Тардіф (повільна) .. . У персонажів є родина:   * Ренар одружений на Ермеліне і ростить трьох синів     * Ізенгрін - чоловік Ерсан і брат Прімо     * Шантеклер - чоловік курки Пінту і батько численного сімейства  Кожен персонаж належить до певного шару феодального товариства:

   * На чолі соціальної піраміди стоїть король, лев Нобль, і його дружина, Фьер     * Великими феодалами є вовк Ізенгрін, лисиць Ренар, ведмідь Брен ...     * Нижче феодалів в ієрархії знаходяться півень Шантеклер, кіт Тібер, борсук Грімбер ...     * В низу соціальних сходів - равлик Тардіф, заєць Куар, цвіркун Фробер ... Деякі звірі займають певну посаду:  * Король Нобль командує військом і вершить правосуддя     * Вовк Ізенгрін - коннетабль короля     * Ведмідь Брен - королівський гонець     * Осел Бернар - архієпископ     * Лань Брішмер - сенешаль     * Равлик Тардіф - прапороносець королівської армії   Незважаючи на те, що звірі часто ведуть себе, як люди (скачуть на конях, б'ються на мечах ...), вони не втрачають і притаманних їм повадок: * Кіт Тібер гріється на сонці, грає хвостом, дряпається, наїжачував ...     * Ворон Тьеслін любить пригладжувати дзьобом пір'я     * Лисиць Ренар, лягаючи спати, згортається в клубочок     * Півень Шантеклер шкребе землю пазурами, спить, відкривши одне око і підібгавши лапу Лише у пізніших гілках звірі починають у всьому бути схожим на людей

САТИРА

Пародія на благородні літературні жанри (епос і куртуазний роман):

* Життя при дворі: звірі-барони збираються в тронному залі, щоб судити винуватця, готуватися до війни або святкувати

* Порушення святкової атмосфери королівського двору яких-небудь подією, як у бретонські романах

* Відозву до читача / слухача, як в епосі (Seignor, or escotez merveillez - Панове, послухайте чудову історію)

* Пророчою сни Шантеклер і Ренара, що нагадують сни Карла Великого перед Ронсевальской битвою

* Нескінченні облоги, битви і поєдинки (Ренара з Ізенгріном, Шантеклер з Ренар), як в епосі

* Голосіння дружин і сестер, що оплакує смерть близьких (курка Пінта оплакує сестру Пінту на її могилі)

* Схожість королеви, левиці Фьер, з Гіневрой, дружиною Артура: Фьер не любить чоловіка, відчуває нахил до Ренар (Гіневра-Ланселот) і навіть змінює з ним дружину, призначає йому побачення, дарує кільце (як Лодіна в "Івейне" Кретьєна де Труа )

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]