Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пос_вст_1_5_Гідросфера вся.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
2.83 Mб
Скачать

Озера, типи озерних улоговин та їхнє господарське використання

Озеро замкнута природна заглибина на суходолі, яка заповнене водою. За розмірами їх поділяють на дуже великі (площею понад 1000 км2), великі (площею 100-1000 км2), середні (10–100 км2) і малі (менше ніж 10 км2). На земній кулі є 20 озер, які мають площу понад 10000 км2.

Озера поділяють не тільки за розміром, але й за характером водообміну, походженням озерних улоговин, солоністю вод тощо. Залежно від характеру водообміну вони бувають безстічні і стічні. До перших належать ті, що втра­чають воду лише через випаровування. Озера, з яких беруть початок річки або струмки, називають стічними. Якщо через озера протікають річки, то їх ще називають протічними.

З річковими і підземними водами в озера надходять солі. Якщо озеро безстічне, солі в ньому нагромаджуються, вода стає солоною. Солоність озер може бути у багато разів вищою, ніж солоність океанічних вод. За солоністю розрізняють озера прісні (солоність до 1‰), солонуваті (до 25‰). Солоні озера мають ще більшу солоність і найхарактерніші для пустель, напівпустель і степів.

За походженням озерні улоговини бувають тектонічні, річкові, морські, льодовикові, карстові, просадочні, вулканічні, зсувні. Озера тектонічного походження утворені у тектонічних розломах чи зниженнях. До них належать найбільші озера світу – Каспійське, Верхнє, Вікторія, Байкал, Танганьїка.

Найрозповсюдженішими на Землі є невеликі озерні улоговини, що утво­рилися під дією річкових вод (стариці, дельтові та заплавні озера). Стариці існують у залишених річками старих руслах. Дельтові та заплавні озера утворюються у результаті відчленування алювіальними наносами частини русла чи рукава річки. Здебільшого ці озера невеликі і зустрічаються у долинах майже всіх рівнинних рік.

Морського походження озера утворюються у результаті взаємодії прибережної акваторії моря і прилеглого суходолу. Серед них розрізняють озера-лагуни та озера-лимани. Озера-лагуни виникають при від­окрем­ленні частини морської акваторії піщаними косами чи переси­пами. Ці озера переважно мілководні і мають підвищену солоність, яка зумовлена інтенсивним випаровуванням. Лиманами називають затоплені розширені гирла річок, що перетворилось в мілководні морські затоки. Вони зазвичай відокремлені від моря піщаними косами чи пересипами, в яких є вузька протока, котра з'єднує лиман з морем. Якщо лиман відокремиться від моря косою чи пересипом так, що рівень води у ньому не буде зв’язаний з рівнем моря, то він перетвориться озеро-лиман (озеро лиманного походження). Широко поширені такі озера у північному Причорномор’ї (Куяльницький, Хаджибейський).

Льодовикові озерні улоговини утворилися в тих районах земної кулі, де відбувалося формування і переміщення льодовиків у порівняно недалекому минулому. Вони, виорюючи пухкі породи, сформували велику кіль­кість знижень земної поверхні у північних районах Євразії та Північної Америки. Значна частина з них після відступу льодо­вика перетворилася в озера. Є такі озера й у гірських маси­вах, де в минулому існувало гірське зледеніння. До них, зокрема, належать озера Несамовите та Бребенескул в Українських Карпатах

Карстові озера утворюються у районах поширення легкорозчинних гірських порід. До них належить на території України озеро Світязь.

У степових районах у результаті просідання ґрунту над вимитими підзем­ними водами породами, утворюються просадочні озера.

З сувні озера утворюються у результаті виникнення і переміщенням зсувів. Серед них розрізняють власне зсувні, які виникають у зниженнях, що формуються у підніжжі стінки відриву зсуву та завальні (греблеві). Останні утворюються у результаті того, що тіло зсуву перегороджує долину струмка чи малої річки. Завальні озера характерні для гірських країн. В Українських Карпатах до них належить озеро Синевир.

Вулканічного походження озерні улоговини є зазвичай основними чи бічними кратерами згаслих вулканів.

Озера використовуються людиною для водопостачання населених пунктів, підприємств, зрошення полів, видобутку солей, лікувальних грязей, а також з рибогосподарською метою, як зона відпочинку.