Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 4_ОМА_комунікації.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
183.81 Кб
Скачать

4. Технічне та програмне забезпечення Що можуть робити комп'ютери і що не можуть?

Люди давно використовують машини для обробки даних, оскільки машини справляються з цим акуратно, швидко й комплексно. Люди тривалий час користувалися рахівницями для своїх підрахунків. Ковзку лінійку – механічний прилад для множення і ділення чисел – було створено понад 100 років тому. Машини для додавання чисел і машинки для друку були відомі ще нашим батькам і дідам.

Комп'ютери належать до того самого сімейства машин, що й рахів­ниці та арифмометри. Багатьох людей дивує, що комп'ютери можуть робити невелику кількість операцій. Звичайно, вони роблять тільки три речі: можуть здійснювати арифметичні дії (додавати, віднімати, множити, ділити); порівнювати дві цифри і видавати інформацію.

Як бачимо, комп'ютери не можуть робити нічого такого, чого б не можна було зробити за допомогою олівця і паперу. Однак, значення комп'ютерів не в тому, що вони можуть робити, а в тому, як добре вони це роблять.

Передусім комп'ютери роблять свою роботу дуже швидко. Навіть найповільніший комп'ютер може виконувати сотні тисяч додавань, віднімань і порівнянь за секунду. Найшвидші можуть виконувати мільйони операцій за секунду.

Комп'ютери роблять усе дуже акуратно, майже ніколи не при­пускаючи помилок. Те, що ми іноді називаємо "помилками комп'ю­тера", насправді є помилками оператора.

Нарешті, комп'ютери мають великий об'єм пам'яті. Великий су­часний комп'ютер має комірки пам'яті, які здатні зберігати мільйони байтів інформації. Зовнішні пристосування зберігання інформації, такі, як магнітні стрічки, диски, можуть розширити об'єми її збері­гання майже до безкінечності.

Усі унікальні речі, які комп'ютери можуть робити, залежать від швидкості їх роботи, акуратності, об'ємів пам'яті. Справді, ми так ба­гато використовуємо комп'ютер у своїх справах, які він може робити, від відеоігри до бронювання авіабілетів, що ми більше схильні переоцінювати його сили, ніж недооцінювати. Однак, поки що є речі, яких комп'ютер добре зробити не може. Деякі з обмежень нині зняті завдяки новим дослідженням, деякі мають бути знятими надалі.

По-перше, робота, яка є дуже простою для людей, потребує напруження можливостей навіть найбільших комп'ютерів. У випадках, коли, наприклад, треба знайти когось у натовпі чи танк на аерознімку, люди виконують цю роботу простіше і краще. Складною для сприйняття комп'ютерами є людська мова. Комп'ю­тери, які можуть розуміти людську мову – надто складні і дорогі.

По-друге, комп'ютери роблять швидко й акуратно лише те, що їм наказують. Як ви дізнаєтесь далі, при розгляді програмного забезпе­чення, письмові інструкції для комп'ютерів вимагають спеціальних умінь. Коли інструкція неправильна, комп'ютер видає неправильну відповідь чи взагалі не видає ніякої відповіді. Акуратність комп'ютера обмежена акуратністю закладених у нього даних. На сленгу комп'ютерщиків це називається СВСВ-принцип, що означає "сміття на вході, сміття на виході" (корисна інформація не може бути отримана з помилкових даних).