Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 5 Англія.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
123.9 Кб
Скачать

17

Тема 5: «Грошово-кредитна система Великої Британії»

  1. Становлення і розвиток грошово-кредитної системи Великобританії.

  2. Фінансові посередники Великої Британії.

  3. Грошово-кредитна політика Банку Англії.

  1. Становлення і розвиток грошової системи

Фунт стерлінгів використовувався на Британсь­ких островах задовго до виникнення там централізованої держави (ІХ-Х ст.). Від середини XIV століття в обігу з'являються золоті мо­нети, і протягом декількох століть в Англії панував біметалізм.

Англія раніше від інших країн перейшла до золотого мономе­талізму - фактично наприкінці XVIII століття, юридично — 1816 року. З 1821 року в Англії існував золотомонетний стандарт. До Першої світової війни емісію банкнот Банком Англії регулював акт Роберта Піля (1844 р.), який вимагав 100-процентного забезпе­чення їх золотом.

З початком Першої світової війни 1914 року обмін банкнот на золото був припинений. Використання емісії грошей для фінансу­вання військових витрат призвело до інфляції. Тому з 1920 року уряд почав проводити дефляційну політику з метою стабілізації фунта стерлінгів.

У 1925 році розпочалася грошова реформа. Обмін банкнот на золото був відновлений за довоєнним паритетом, проте у фор­мі золотозливкового стандарту* (На золото можна було обміняти лише суми понад 1 700 фунтів стерлінгів (вартість зливка золота вагою 12,5 кг). А 1928-го реформа завершилася прийняттям закону про надання Банкові Англії права на фідуціарну (не забезпечену золотом) емісію банкнот у розмірі 250 млн фунтів, а за погодженням з казначейством - і більше за цю суму.

Світова економічна криза 1929-1933 рр. викликала масовий відплив капіталів з Англії. Обмін фунта стерлінгів на золоті зливки 1931 року припинили і провели девальвацію. А 1932-го при Казна­чействі був створений Зрівняльний валютний фонд для регулюван­ня курсу національної валюти.

За період Другої світової війни темпи інфляції в Англії були менші, ніж в інших країнах, які воювали. Причинами цього були фінансування військових витрат за рахунок підвищення податків із зовнішніх джерел, а також державний контроль над цінами.

У післявоєнний період темпи інфляції в Англії були, як пра­вило, вищі, ніж в інших розвинутих країнах. Причинами цього були незбалансованість зовнішньої торгівлі, розпад колоніальної бази, великі військові витрати. У результаті фунт стерлінгів фактично втратив позиції резервної валюти. Стерлінгова зона.

Валютне становище Великобританії поліпшилося наприкінці 1970-х років, що було викликано припливом капіталів у країну та застосуванням монетаристських рецептів при формуванні монетар­ної політики.

1979р. – відміна усіх валютних обмежень , обов’язкове ліцензування КБ, засновано загальнонаціональний фонд страхування депозитів.

1987р. Банківський закон: правила надання великих кредитів, порядок банківських зливань.

08.10.1990р. – вступ до Механізму валютних курсів (ERM – зобов’язання підтримання курсу фунта стерлінгів в певних межах щодо іноземних валют).

16.09.1992р. – вихід з ERM, перехід до плаваючого валютного курсу.

Емітентами готівкових грошей у Великобританії є Казна­чейство, що випускає монети, та Банк Англії, що здійснює емісію банкнот.

У 1971 році ліквідовано застарілу 12-кратну систему, за якою фунт ділився на 12 шилінгів, кожен з яких, у свою чергу, ділився на 20 пенсів ( 1 фунт стерлінгів =20шилінгів=240пенсів). Натомість упроваджено десятинну систему, яка існує до сьогодні. Фунт стерлінгів ділиться на 100 пенсів, в обігу перебува­ють банкноти номіналами 50, 20, 10, 5 фунтів та монети 1 фунт і пенси 50, 20, 5, 2, 1.

Банк Англії - єдина емісійна інституція в Англії й Уельсі. (Монети випускаються Королівським монетним двором (Royal Mint) від імені Казначейства, і їх випуск не є в компетенцією Банку Англії). Весь прибуток від випуску банкнот надходить уряду.

Агрегати грошової маси, що використовуються в англійській статистиці:

МО – готівка в обігу + касові резерви банків

М1 – МО + депозити до запитання, за якими не сплачуються відсотки (М1 – показник «вузьких грошей»)

М2 – М1 + роздрібні депозити

М3 – М2 + термінові депозити в банках (в англ..валюті) + депозитні сертифікати (ф.ст.) + депозити в банках в іноземній валюті + депозитні сертифікати в іноземній валюті

М4 – М3 + депозити будівельних товариств + акції будівельних товариств.