Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 4_ОМА_комунікації.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
183.81 Кб
Скачать

Подолання комунікативних бар'єрів

Комунікації дуже важливі, тому менеджери розробили низ­ку методів для подолання бар'єрів ефективних комунікацій. Деякі з цих методів охоплюють індивідуальні навики, а інші ґрунтуються на організаційних уміннях.

Індивідуальні навики Організаційні навики

Розвивати вміння слухати; Домагатися мети;

Заохочувати двонапрямлені комунікації; Регулювати інформаційні потоки;

Розуміти мову та значення слів; Розуміти цінність засобів комунікацій.

Поважати позицію одержувача;

Поважати позицію відправника;

Чинники середовища також можуть перервати ефективні комунікації. Як зазначено вище, вплинути на комунікації можуть різні перешкоди, наприклад, перевантаження. У цьому випадку одержувач накопичує більше інформації, ніж може опрацювати і керуватися нею. Зокрема, коли менеджер дає підлеглому багато доручень, і водночас сім'я або друзі доручають йому інші справи, то може виникнути перевантаження й ефективність комунікацій зменшиться.

3. Архітектура системи автоматизованої обробки інформації

Найбільше застосовуються комп’ютери в системі обробки даних (СОД). СОД – це система, що накопичує дані, обробляє їх і передає добуту таким шляхом інформацію.

Накопичення даних. Дані – це прості факти.

Обробка даних. Після накопичення даних починається їх обробка. Обробка пов'язана із сортуванням даних, їх підсумову­ванням тощо. Ці операції перетворюють "сирі" дані на використану інформацію.

Передача інформації. Третім кроком в СОД є передача інформації людям, яким вона потрібна. Інформація може передаватися у вигляді звіту чи зберігатись у комп'ютерних файлах, і її завжди можна отримати з екрана. Типова система обробки даних повинна накопичувати дані, оброб­ляти їх і видавати корисну інформацію. Наведена схема (рис. 3) показує систему обробки даних корпорації МТD. У цій системі дані про виро­біток кожного робітника, використання матеріалів, брак накопичу­ються протягом збірки. Постійні дані зберігаються і накопичуються в комп'ютері. Дані обох джерел інформації обробляються комп'ютером і видаються у формі звітів. Система обробляє також щотижневі дані про зарплату та інші форми звітів.

Поточні дані

Виробництво

Використання матеріалів

Брак


Базові дані

Основні платежі

Премія

Основний період для оборотних коштів


Рис. 3. Типова система обробки даних

Зауважимо, що описана вище схема може бути підготовлена не тільки комп'ютером. Цю роботу може виконати і клерк за допомогою олівця і аркуша паперу, але якщо це для клерка рутинна робота, то для комп'ютера – ідеальна.