Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції КГ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
343.74 Кб
Скачать

23. Типи доступу до Internet

Існує декілька типів доступу до Internet. Чим більше можли­востей надає тип доступу і чим більш він швидкий, тим він дорожчий. Розглянемо їх у порядку зменшення вартості.

23.1 Безпосередній доступ

Корпораціям і великим установам, котрим бажано мати доступ уInternet, варто звернутися до безпосереднього або прямого доступу. Він надає повний доступ до всіх можливостей мережі. Постачальник послуг орендує виділену телефонну лінію з обраною вами пропускною здатністю (чим,швидше, тим дорожче; види ліній зв'язку див. у таблиці 1) і розміщує вузловий комп'ютер (мережний сервер) безпосередньо у вас. Цей вузол відповідальний за зв'язок ва­шого співтовариства з іншими вузлами і пересилку даних в обидві сторони. Цей спосіб найдорожчий, але, якось установивши такс з'єд­нання, ви зможете підключати до цього вузла стільки комп'ютерів, скільки забажаєте. Щоб зробити це, вам треба просто зв'язати їх у локальну обчислювальну мережу разом із вузломInternet.

Таблиця 1. Типи телефонних зв'язків

Вид послуг

Швидкість

Примітка

Стандартна звукова лінія

0-33.6Kbps

Ніякої додаткові оплати. Дос­туп поSLIP або "по виклику"

Виділена лінія

56-64Kbps

Невелике пряме підключення до постачальника

Т1

1.544 Mbps

Пряме підключення для напруженого використання

Т2

6 Mbps

Звичайно в мережах не вико­ристовується

Т3

45Mbps

Основна мережна артерія для великої корпорації або універ­ситету

Безпосередній доступ пропонує найбільше гнучке підключення. Кожний із комп'ютерів є повноправним членом Internet і може скористатися будь-якою з функцій мережі. Проте, оскільки пряме з'єднання є дорогим, воно більш підходить для групового використання і цілком непрактичне для "домашніх користувачів". Але, в даному випадку ви спроможні надавати платні послуги різноманітним приватним особам, тим самим зменшуючи свої загальні витрати.

23.2 Slip і ррр

Існують також і менш дорогі методики "майже прямого доступу". Вони називаються SLIP і РРР і є версіями програмного забезпечення Internet, яке працює на звичайних телефонних лініях, використовуючи стандартні високошвидкісні модеми. Отже, ви знаходите мережного постачальника, що надає такий вид послуг, до­мовляєтеся про такий доступ, встановлюєте на своєму комп'ютері програмне забезпечення, що підтримує роботу за цим протоколом, і працюєте, коли вам потрібно. Вам навіть не потрібно викорис­товувати виділену лінію: ваша робота з SLIP або РРР відбувається по звичайній лінії, яку ви звільняєте по закінченні сеансу роботи, і цією ж лінією можуть скористатися інші аналогічні користувачі. ПеревагаSLIP і РРР полягає в тому, що вони дозволяють працювати в режимі повноправного входу вInternet.

• SLIP (SerialLineInternetProtocol) - це протокол, що дозволяє в якості ліній зв'язку використовувати послідовні лінії, наприклад, ра­зом з модемом - звичайні телефонні лінії. Програмне забезпечення, що реалізує роботу з протоколомSLIP, приймає символи, які при­ходять з пристрою послідовної передачі, даних (модему, послі­довного порту і т.д.). Розглядає і тлумачить їх як складові ІР-пакета. Вкладає отримані дані в нормальний IP-пакет і передає цей пакет відповідній програмі, що опрацьовує IP-пакети, наприклад, модулю TCP. На зворотному шляху SLIP отримує від програми мережного рівня IP-пакет, виділяє його вміст, відповідним чином перетворює, потім поділяє насимволи і відправляє через пристрій послідовної передачі по послідовній лінії в мережу - сусідньому вузлу Internet.

Для коректності зазначимо:SLIP і РРР - це протоколи канального рівня. РРР (PointtoPointProtocol) - це новіший і доско­наліший протокол, що займається тим же самим, що і SLIP. SLIP і РРР дуже зручні для підключення домашнього комп'ютера до ло­кальної мережі, яка, у свою чергу, входить уInternet. Наприклад, ви можете користуватисяSLIP, щоб підключити ваш домашній комп'ю­тер до мережі вашої компанії або інституту. Тоді ваш комп'ютер бу­де мати повний доступ у Internet. Ваш домашній комп'ютер у такій схемі буде мати такі ж можливості, як і всі мережі підключення ва­шої фірми. SLIP і РРР також підходять для підключення домашнього комп'ютера (або дуже маленької локальної мережі) до поста­чальника послуг, який може надати безпосередній доступ уInternet.Ці протоколи зовсім не призначені для підключення доInternet ме­реж середнього розміру або великих мереж: вони не можуть спілку­ватися достатньо швидко, щоб обслуговувати одночасно велику кількість користувачів.

Існує версія протоколуSLIP, пристосована для роботи на повільних лініях -CSLIP. Це SLIP зі стиснутими заголовками. Він використовує в шість разів менше надлишкової інформації (у виді заголовків), ніж протокол SLIP. На низьких швидкостях передачі да­них ця різниця помітна тільки при роботі з пакетами, що несуть малі об'єми інформації; такі пакети породжуються, наприклад, при роботі telnet або rlogin. На великих же швидкостяхCSLIP дає менший виграш і зовсім майже нічого не дає для пакетів із більшими обся­гами даних, наприклад,ftp-пакетів.

CSLIP для архівації та розархівації і перевірки правильності пересилки пакета (і заголовка) використовує інформацію з попе­реднього пакета, тобто передача має структуру ланцюжка. Перший пакет у ланцюжку - стиснутий. Якщо якийсь пакет губиться, то лан­цюжок розривається, не можна цей же пакет запросити в самому кін­ці передачі, його потрібно пересилати наново відразу, тобто припи­няти процес передачі і починати новий ланцюжок. Таким чином, ця технологія при зникненні або спотворенні пакетів призводить до більших втрат часу, ніж. звичайнийSLIP. Це відбувається через затримки на зупинку і передачу нового стиснутого пакета.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]