Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції КГ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
343.74 Кб
Скачать

2.4.2 Структура регіональної системи імен

Доменна система імен - це метод призначення імен шляхом пе­редачі мережним групам відповідальності за їх підмножину імен. Кожен рівень цієї системи називається доменом. Домени в іменах відокремлюються друг від друга крапками, наприклад: wvw.altavista.com, pliys.chsu.cv.ua, www.sacura.nct.У імені може бути різна кількість доменів, але практично їх не більше п'яти. По мірі прямування по доменам зліва направо в імені, кількість імен, що входять у відповідну групу, зростає.

Першим в імені знаходиться назва робочої машини - реального комп'ютера зIP-адресою. Це ім'я створено і підтримується групою, до якої він відноситься. Група входить у більш значний підрозділ (наприклад, міське об'єднання), що у свою чергу, є частиною націо­нальної мережі (наприклад, мережі країн колишнього СРСР, домен su). Для США найменування країни за традицією опускається, там найбільш значними об'єднаннями є мережі освітніх (cdu), комер­ційних (com), державних (gov), військових (mil) заснувань, а також мережі інших організацій (org) і мережні ресурси (net).

Група може створювати або змінювати будь-які підлеглі їй іме­на. Якщо chsuвирішить поставити інший комп'ютер і назвати його math, він ні в кого не повинен запитувати дозволу, усе, що від нього потребується, - це додати нове ім'я у відповідну частину відповідної всесвітньої бази даних, і, рано чи пізно, кожний, кому буде потрібно, дізнається про це ім'я. Аналогічно, якщо в Чернівцях вирішать ство­рити нову групу, наприклад,schools,вони (доменcv)можуть це зро­бити також, ні в кого не питаючи ніякого дозволу. І тоді, якщо кож­на група притримується таких простих правил і завжди переконуєть­ся, що імена, які вона привласнює, єдині в множині її безпосередніх підлеглих, то ніякі дві системи, де б ті ні були в мережі Internet, |ІС зможуть мати однакових імен.

Ця ситуація цілком аналогічна ситуації з присвоєнням геогра­фічних назв - організацією поштових адрес. Назви всіх країн від­різняються. Різняться назви всіх областей, республік у федерації, і ці назви затверджуються в державному масштабі з центру. У республі­ках - суб'єктах федерації - вирішують питання про назви районів і округів, у межах однієї республіки вони відрізняються. Аналогічно з містами і вулицями міст. У різних містах можуть бути вулиця з однаковими назвами. Це вулиці різних міст, і їх не переплутати (пам'ятаючи про міста). У межах одного населеного пункту вулиці обов'язково мають різні назви, причому іменування цих вулиць ціл­ком і повністю під відповідальністю і керівництвом відповідного центрального органа даного населеного пункту (мерії, сільради, міськради). Таким чином, поштова адреса на основі географічних і адміністративних назв однозначно визначає пункт призначення.

Оскільки internet - мережа світова, був потрібний також спосіб передачі відповідальності за імена усередині країн їм самим. Зараз прийняте дволітерне кодування держав. Так, наприклад, домен Ка­нада називається са, Україна - uа, екс-СРСР - su, США - us і т.д. Усього кодів країн майже 300, із котрих біля 100 має комп'ютерну мережу того або іншого роду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]