Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
31-37 ответы.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
1.6 Mб
Скачать
  1. Методика гідравлічного розрахунку теплопроводу систем водяного опалення.

Ціллю розрахунку являється визначення діаметрів труб у системі та перевірка працездатності системи по співвідношенню розрахункового циркуляційного тиску води і сумарним втратам тиску при русі води від тертя та здолання місцевих опорів.

Вибираємо головне циркуляційне кільце (ГЦК), що проходить через нагрівальний прилад стояка 3, як найбільш навантажений, оскільки система опалювання виконана з попутним рухом води.

Розрахунковий циркуляційний тиск для ГЦК визначають за формулою

Δрр = Δрнас + Δре = + Е ( Δ ре пр + Δ ре тр), Па

де Δрнас , Δре – циркуляційний тиск, створений насосом чи елеватором , і природний тиск відповідно; Uкоефіцієнт змішування елеватору

Е – коефіцієнт, для двохтрубних систем приймається Е = 0,4 [3, 16];

Δре пр – тиск, що з’являється за рахунок охолодження води в нагрівальних приладах

Δре пр = gh(ρоρ г) Па;

де ρо, ρг – густина води при відповідних температурах, кг/ м3; h – відстань від центру розрахункового приладу до центра елеватора теплового пункту,; Δре тр – тиск, що з’являється при охолодженні води в теплопроводах. Він визначається по графіках [3, 16], Δ ре тр = 125 Па.

Визначаємо примірну питому втрату тиску на тертя

Па/м

де k – коефіцієнт, що враховує частку втрат тиску на місцеві опори від загальної величини розрахункового циркуляційного тиску k = 0,35 для систем з механічною (примусовою) циркуляцією; Σliзагальна протяжність труб системи, м.

Кількість води, що проходить по кожній ділянці циркуляційного кільця, визначаємо за формулою:

, кг/год

де Qділ – теплове навантаження ділянки, Вт; с = 4,19 кДж/(кг оС) – теплоємність води; β1= 1,02 і β2 = 1,02– коефіцієнти врахування додаткових теплових потоків від округлення та розрахункових величин і від способу установки нагрівальних приладів відповідно

Динамічний опір розраховують за формулою

Δрдин = ρw2 /2

де ρ − густина води при відповідний температурі, кг/м3

Втрати тиску в місцевих опорах розраховують

Z = Σξ Δрдин, Па.

Суми втрат тиску по головному циркуляційному кільцю Σ(Rl + Z)ГЦК

порівнюють із значенням Δрр.

32. Системи водо-водяного і пароводяного опалення. Схеми систем опалення будинків підвищеної поверховості.

Система опалення будинку, приєднаного до теплової мережі, складається з вузла

приготування теплоносія, трубопроводів, віток, підводок і опалювальних приладів. Системи водяного опалення є найпоширенішими з відомих опалювальних систем. Як видно з наведеної класифікації системи можуть бути горизонтальними або вертикальними.

У районних системах опалення, у яких використовують воду з температурою до 150 °С (високотемпературна вода), застосовують наступну схему водо-водяного опалення (Рис.10.5). Характерними рисами даної схеми є: наявність змішувального пристрою 2 (елеватор), у якому відбувається змішання високотемпературної води, вироблюваної котлом 3, з водою зі зворотної магістралі системи опалення 1, внаслідок цього одержують температуру води tr у подаючій магістралі системи опалення відповідну нормовану залежно від призначення будинку. Циркуляційний насос 4 підтримує постійний тиск у мережах, що подають високотемпературну воду до системи опалення, а наявність підживлювального насоса, що автоматично включається, 5 дозволяє заповнювати витік води із системи.

Системи пароводяного опалювання застосовуються в тих випадках, коли для основних теплопотребляющих систем вигідно мати в котельній парові казани, а також коли джерелом теплопостачання служить теплова мережа ТЕЦ, по якій пара транспортується до споживачів тепла, або котельна промислового підприємства, що виробляє пару для технологічного процесу виробництва.

Системи пароводяного опалювання вдало використовуються у висотних будівлях, в яких пристрій єдиної системи водяного опалювання може повести до порушення целестності трубопроводів і радіаторів із-за великого гідростатичного тиску на них в нижніх поверхах..

У системі пароводяного опалювання для забезпечення безперебійної роботи встановлюють два теплообмінники, кожен з яких розраховується на половину теплової потужності системи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]