Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛК.08.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
3.43 Mб
Скачать

8.4 Рівновага на ринку землі

Особливістю функціонування ринку землі є те, що її сукупна пропозиція залежить від позаекономічних сил. Незамінність, невідтворюваність і жорстка обмеженість запасів землі та інших природних ресурсів створюють унікальні умови для формування ринкової ціни і доходів.

Унікальність полягає в тому, що за будь-яких умов використання землі, її п пропозиція абсолютно нееластична. Фіксований характер пропозиції землі означає, що ціна землі і, відповідно, доходи землевласників мають природу економічної ренти (плати за обмежений ресурс) і що єдиним фактором, який впливає на величину земельної ренти, є попит. Пропозиції відіграє пасивну роль (рис. 8.17).

Рисунок 8.17 – Утворення земельної ренти [3]

Земля має альтернативні варіанти використання: вирощування сільськогосподарських культур, будівництво промислових споруд, доріг, житла і т.п. Тому крива сукупного попиту на землю утворюється як горизонтальна сума сільськогосподарського і несільськогосподарського попиту.

Сільськогосподарський попит на землю, як і на інші фактори виробництва, є похідним від попиту на продукцію, яка виробляється за допомогою даного ресурсу, та загалом від ситуації, що складається на ринку готової продукції. Крива попиту плавно спадає, відображаючи дію закону спадної родючості землі, а також падіння ціни на готову продукцію в умовах розширення обсягів її виробництва [3].

На практиці різні ділянки землі мають різну якість, тому можуть використовуватись для вирощування лише певних культур або для розведення тварин, і за умов однакових витрат виробництва дають різну віддачу суб’єктам господарювання. Крім того, ділянки мають різне розташування з точки зору наближеності до ринку, транспортних умов і т.п.

Власник землі, що є більш родючою або вигідно розташованою, буде прагнути отримати весь диференціальний додатковий дохід. Тому рента на кращу землю буде вищою. Найгірша земля буде давати її власнику лише чисту економічну (абсолютну) ренту, а краща, поряд з абсолютною рентою, ще й диференціальну ренту [5].

Визначення ринкової ціни землі, якщо вона продається, а не здається в оренду, має певні особливості, пов’язані з тим, що земля – це безстроковий, вічний актив, який не зношується повністю від тривалого використання. Тому для обчислення ціни землі PN застосовують формулу:

, (8.23)

де RN – сума земельної ренти;

i – ставка проценту.

Це означає, що ділянка землі продається за таку суму, яка, якщо буде покладена в банк під очікувану ставку проценту, принесе доход такої ж величини, як і земельна ділянка [3].