Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-2 1.1методика як наука.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
83.97 Кб
Скачать
  1. Методи дослідження в методиці навчання іноземних мов.

Яким же чином можна оволодіти теоретичними знаннями з методики навчання ІМ, про закономірності навчання ІМ?

Методи дослідження мають на меті одержання наукових результатів про закономірності навчання ІМ, про ефективність навчальних матеріалів, що використовуються під час навчального процесу, способів і форм навчально-виховного процесу

Науковий пошук починається з чіткого визначення проблеми, цілей і завдань дослідження. Коректно сформульована проблема зумовлює правильний напрям і вибір методів дослідження.

В сучасній методиці навчання ІМ використовуються основні та допоміжні методи дослідження.

Основні:

Критичний аналіз літературних джерел (в тому числі ретроспективне вивчення вітчизняного і зарубіжного досвіду). Цей метод може бути самостійним, або складовою частиною деяких основних методів дослідження, коли виникає необхідність робити огляд відповідної наукової літератури, щоб не витрачати зусиль на "відкриття", які вже давно зроблені.

Вивченим та узагальнення позитивного досвіду роботи вчителів Майстри педагогічної праці нерідко знаходить прийоми та методичні рішення, використання шейх значно підвищує ефективність навчального процесу.

Науково-фіксоване спостереження повинно бути підпорядковане певній ідеї. Спостереження мають бути цілеспрямованими. Особливо цінні спостереження зафіксовані за допомогою технічних засобів

Пробне навчання. Вчитель, спираючись на власний досвід, без тривалого і глибокого вивченим проблеми здійснює пошук, завдяки чому підтверджується або спростовується висунуте припущення; спрямоване на удосконалення окремих сторін навчання ІМ.

Дослідне навчання базується пана проведенні масового навчанні за запропонованою дослідником методикою. Дослідження проводять у великій кількості закладів протягом тривалого часу. Дослідне навчання на відмін від пробного здійснюється вже як певна модель навчального процесу. Експеримент у навчанні ІМ посідає особливе місце. З його допомогою вивчаються загальні та спеціальні закономірності навчання ІМ. Під експериментом розуміють науково-поставлений дослід.

Експеримент ж процес мас 4 фази: фаза організації: фаза реалізації (проведення), фаза констатації (виявлення результатів) та фаза інтерпретації (пояснення отриманих результатів).

Допоміжні:

Анкетування з метою вивчення точки зору дітей, вчителів, батьків і т.д. Тестування для контролю рівня сформованості навичок і вмінь великої кількості учнів / дітей у короткий термін. Бесіда експериментатора з учасниками експерименту доповнює уявлення про процес дослідження, про його сильні та слабкі сторони. Хронометрування - фіксація на магнітофонну або відеострічку всього ходу навчального процесу.

Осцилографічний аналіз використовується, коди досліджується навчання іншомовної вимови, мелодики, ритміки. З цією метою використовується осцилограф.

До допоміжних методів відносяться також статистичний метод, метод інтерв’ю, моделювання, метод експертів (для вирішенні спірних випадків)

Усі методи дослідження, як основні так і допоміжні, ефективні лише за умови їх комплексного використання для забезпечення необхідної повноти вивчення проблеми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]