Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема.Людина,політика,гуманізм..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
109.06 Кб
Скачать

Людина, політика, гуманізм.

План:

  1. Суспільство і потенціал особи. Громадянин і держава, права і обов'язки громадян.

  2. Політична соціалізація, функції політичної соціалізації, політичні типи особистості, політична діяльність і політичне відчуження.

  3. Природа, концепції та класифікації політичного лідерства.

  4. Демократія і свобода особи, людина і гуманізм.

  1. Суспільство і потенціал особи. Громадянин і держава, права і обов'язки громадян.

Проблема людини, реалізації її прав і свобод є однією з найактуальніших у політології. Людина, особистість – первісний суб'єкт політики, наділений можливостями участі в політичному житті, впливу на владу.

Ставлення людини до політики може набувати різноманітних форм політичної поведінки від свідомого схвалення до стихійного заперечення. Проблема „політика – громадянин" є складовою стосунків „влада – суспільство – людина". Тому необхідно розглядати ці процеси крізь призму суспільних відносин, бо тільки їх аналіз дає можливість виявити місце людини у політичній системі суспільства.

Характер взаємовідносин людини і політики залежить від форми організації державної влади, яка може функціонувати по – різному.

Так держава:

  • панує над суспільством і людиною (етатизм);

  • обмежена в своїх можливостях впливати на життя суспільства і особистості (лібералізм);

  • перебуває під контролем усього суспільства, її головне завдання – підтримання законності і захист прав людини (демократія);

  • держава і усе суспільство підвладне одній політичній групі і її ідеології (тоталітаризм);

  • держава і суспільство під владою особи, котра здійснює харизматичну владу (авторитаризм).

Отже, тип організації влади зумовлює як спрямованість політики, так і можливості політичної діяльності громадян, їхнє ставлення до політики. Тут особливо важливо як визначаються і забезпечуються права і свободи.

Суспільний розвиток у нашій країні довгий час не створював умов для того, щоб особистість була в центрі політичної системи, людина була „гвинтиком" в існуючій бюрократичній системі, яка відчужувала її від політичного життя суспільства, позбавляла можливості впливати на політику. Це в свою чергу призводило до формування безвідповідальності громадян перед державою.

Проблема взаємовідносин особи набула особливої актуальності в процесі демократизації нашого суспільства, формування правової держави.

Демократична й правова держава повинна керуватися законом, повинна регулювати стосунки владних структур та особистості, повинна забезпечити реалізацію прав і свобод громадян.

Права і свободи громадян визначаються законодавством, яке регулює їх взаємовідносини, а також передбачає обов'язки громадян перед державою. Також передбачається відповідальність держави за порушення прав громадян.

Політичні права - це права громадянина брати участь у громадському і державному житті (вибори, мітинги, референдуми) і колективно й індивідуально звертатись до посадових осіб. Таким чином, ми беремо участь у формуванні представницьких органів влади та місцевого самоврядування.

Для забезпечення політичних прав і свобод громадян необхідна демократична організація політичної влади.