Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Предмет і завдання метрології.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
250.88 Кб
Скачать
  1. Термометри опору, градуїровки, діапазон вимірювання температури.

Термо́метр опору — прилад для вимірювання температури, електричний опір чутливого елемента (сенсора) якого залежить від температури. У якості чутливого елемента використовуються терморезистори з металевого чи напівпровідникового матеріалу. В останньому випадку їх називають термісторами.

Принцип дії термометрів опору базується на властивості провідників і напівпровідників змінювати свій електричний опір при зміні температури.

Прилади для вимірювання температури розділяються залежно від використовуваних ними фізичних властивостей речовин на наступні групи з діапазоном показань:

Термометри розширення (-190…+6500С) засновані на властивості тіл змінювати під дією температури свій об’єм.

Манометричні термометри (-160…+6000С) працюють за принципом зміни тиску рідини, газу або пари з рідиною в замкнутому об’ємі при нагріванні або охолодженні цих речовин.

Термометри опору (-200…+6500С) засновані на властивості металевих провідників змінювати залежно від нагрівання їхній електричний опір.

Термоелектричні термометри (-50…+18000С) побудовані на властивості різнорідних металів і сплавів утворювати в парі (спаї) термоелектрорушійну силу, що залежить від температури спаю.

Пірометри (-30…+60000С) працюють за принципом вимірювання випромінюваної нагрітими тілами енергії, що залежить від температури цих тіл.

Типи градуювань:

1.Нікель-хром-нукель

2.Платинородій платина

3.Вольфрам

4.Платинородій

5.Хромель-копель

6.Хромель-алюмель

  1. Газоаналізатори 02.

  2. Датчики тиску пневматичні типу МС-П, МП-П.

Сильфоні манометри типу МС-П застосовують для вимірювання тиску до 2,5 МПа. Вони можуть бути як показуючі, так і самописні. Він призначений для виміру і записи тиску рідини і газу; може служити і вторинним прибором для приладів з пневматичної передачею показань на відстань. Вимірюється тиск підводиться до штуцера і через капіляри передається в кожух сильфону. При цьому дно сильфону переміщається вгору і його рух через штовхальник, колінчастий важіль і тягу викликає поворот важеля з пером для запису свідчень або стрілки приладу, якщо прилад показує.

Сильфоні манометр служить вторинним приладом в системах з пневматичної передачею показань на відстані.

  1. Ультразвукові витратоміри і витратоміри кількості твердих речовин.

Ультразвуковий (акустичний) витратомір — витратомір, у якому для вимірювання швидкості потоку рідини або газу використовують ультразвук.

Існують три основні методики визначення швидкості потоку, а на її основі і витрати рідини за допомогою ультразвуку:

- часово-імпульсний метод (фазового зсуву), котрий реалізує вимірювання різниці фазових зсувів ультразвукових хвиль, що направляються за потоком й проти нього;

- детектування зміни частоти ультразвуку, викликаної рухомим середовищем (доплерівські витратоміри), котрий використовує вимірювання різниці частот повторення коротких імпульсів або пакетів ультразвукових коливань, що спрямовують одночасно за потоком й проти нього;

- метод вимірювання часу поширення ультразвуку (зносу ультразвукового сигналу), який ґрунтується на вимірюванні різниці тривалості проходження коротких імпульсів, що направляються одночасно за потоком й проти нього.

  1. Визначити, якій із тисків менший.

1.Рабс.

2.Рн.

3.Ратмос.

4.Рв або Ррозрідження

5. Рз – найменший

  1. Датчики тиску електросилові МС-Е, МП-Е.

  2. Термометри розширення.

Термометри розширення. Скляні рідинні термометри. Принцип дії скляних рідинних термометрів базується на розширенні термометричної рідини, вміщеної в термометр, залежно від температури. Скляні термометри за своєю конструкцією бувають кийові і з вкладеною шкалою. Скляний термометр із вкладеною шкалою складається зі скляного резервуара і припаяного до нього скляного капіляра (рис. 2.1). Уздовж капіляра розташована шкала, яка, як правило, наноситься на пластині молочного скла. Резервуар, капіляр і шкала містяться у скляній оболонці, що припаюється до резервуара. Кийові скляні термометри виготовляються з товстостінних капілярів, до яких припаюється резервуар. Шкала термометра наноситься на зовнішній поверхні капіляра. Температура вимірюваного середовища, у яку поміщені резервуар і частина капіляра, визначається за зміною об’єму термометричної рідини, відлічуваною за положенням рівня рідини в капілярі, що відградуйовано в градусах Цельсія. У зв'язку з тим, що одночасно з розширенням термометричної рідини відбувається також розширення резервуара і капіляра, фактично ми судимо про температуру не за зміною об’єму рідини, а за видимою зміною об’єму термометричної рідини у склі. Тому видиме розширення рідини трохи менше дійсного. У табл. 2.2 наведені деякі термометричні рідини та їх характеристики.

еред рідинних термометрів найбільшого поширення одержали ртутні скляні термометри. Хімічно чиста ртуть як термометрична речовина має ряд достоїнств: вона залишається рідиною в широкому інтервалі температур, не змочує скло, легко може бути отримана в чистому вигляді. Однак ртуть має відносно малий температурний коефіцієнт об'ємного розширення, що вимагає виготовлення термометрів з тонкими капілярами. Нижня межа виміру ртутних термометрів –35°С визначається температурою затвердіння ртуті. Верхня межа виміру +600°С визначається характеристиками міцності скла. У зв'язку з тим, що температура кипіння ртуті за атмосферного тиску значно менше верхньої межі застосування ртутних термометрів, у термометрах, призначених для виміру високих температур, капіляр над ртуттю заповнюється інертним газом, наприклад, азотом. При цьому для виключення утворення пари ртуті в капілярі тиск газу повинен бути тим більше, чим вище верхня межа виміру. Для термометрів з верхньою межею виміру 600 °С тиск газу над ртуттю перевищує 3 МПа (30 кгс/см2).

  1. Зразкові прилади температури.

  2. Вторинні пневматичні прилади типу ПВ.

Вимірювальні перетворювачі(ВП) пристрої групи ДСП повинні реагувати на зміну контролюючого параметрів, що входить до цієї групи, можна розділити на: первині ВП; масштабні ВП; нормуючі і передавальні.

Нормуючі перетворюють природний вихідний сигнал в уніфікований. Якщо на виході первинний ВП чутливий елемент якого безпосередньо сприймає зміни контролюючого параметру видається пневматичний або електричний сигнал, то нормуючий перетворювач є зазвичай окремим, самостійним пристроєм.

Прилади призначенні для вимірювання абсолютного, вакуумметричного, надлишкового перепаду тиску, тяги і тиск, температури, витрати рідких і газоподібних середовищ, рівня і цільності середовищ, в’язкості.