Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РГЗ БД (Муз. магазин).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
708.1 Кб
Скачать

Міністерство освіти, науки, молоді та спорту України НТУ «ХПІ»

кафедра "Обчислювальна техніка та програмування"

Розрахункове завдання

з курсу «Організація баз даних»

на тему: «Музичний магазин»

Виконав:

студент групи АП-60

Кривко А. В.

Перевірила:

професор Філоненко А. М.

Харків 2012

Анотація

У даному документі приведено опис конкретної бази даних під назвою «Музичний магазин». Також в цьому документі описано всі дії над проектом, опис всіх таблиць, опис та формування 4-х SQL запитів на різні виконання. Дана база даних призначена для обліку матеріальних цінностей магазина та поліпшення роботи менеджерів та керівництва. Також дана база даних дозволяє зберігати відомості про клієнтів магазину. Головною задачею бази даних є відстеження роботи менеджерів, тому що прибуток кожного менеджера залежить від суми вартості проданого товару.

Аннотация

В данном документе приведено описание конкретной базы данных под названием «Музыкальный магазин». Также в этом документе описаны все действия над проектом, описание всех таблиц, описание и формирование 

4-х SQL запросов на различные исполнения. Данная база данных предназначена для учета материальных ценностей магазина и улучшения работы менеджеров и руководства. Также данная база данных позволяет хранить сведения о клиентах магазина. Главной задачей базы данных является отслеживание работы менеджеров, потому что прибыль каждого менеджера зависит от суммы стоимости проданного товара.

Зміст

ВСТУП ………………………………………………………………………4

  1. СТРУКТУРА БАЗИ ДАНИХ ………………………………………..5

    1. Таблиця «Товар» . ….. …………………………………………… .5

    2. Таблиця «Клієнти» …… ………………………………………… .7

    3. Таблиця «Менеджери» ……. ……………………………………...8

    4. Таблиця «Магазин»………………………………………………..10

  2. ЗВ’ЯЗКИ БАЗИ ДАНИХ ….…………………………………………..12

  3. SQL ЗАПИТИ ………………………………………………………….14

ВИСНОВОК . ……………………………………………………………….20

Література .………………………………………………………………….21

ВСТУП

Моя предметна область – «Музичний магазин». Моя задача полягала в тому, щоб створити декілька таблиць з різними даними, зв’язати їх за допомогою відношень, заповнити та зробити близько п’яти різних за складністю SQL запитів. Для виконання даного розрахункового завдання я використав популярну систему керування базами даних MS Office Access 2007,

тому що на мій погляд вона має зручний інтерфейс та усі необхідні елементи для комфортного створення та керування базами даних.

  1. Структура бази даних

Дана база даних створена на основі реляційної СУБД MS Access. Вона складається із чотирьох таблиць логічно зв’язаних між собою. Таблиця «Товар» зберігає данні про наявний товар для продажу. Таблиця «Клієнти» зберігає данні про покупців, що хоч раз користувалися послугами магазину. Таблиця «Менеджери» містить інформацію про працівників магазину. Таблиця «Магазин» містить в собі данні про всі продажі магазину.

    1. Таблиця «Товар»

Товар – одна з таблиць бази даних «Музичний магазин». Вона призначена для зберігання всієї необхідної інформації про товар, який перебуває або перебував у продажі. Для одержання даних про товар необхідно скористатись функцією «Звіт» для цієї таблиці рис.1.1.

Рисунок 1.1 – Звіт

Програма моделює звіт у який входить:

  1. ID Товару – унікальний номер товару;

  2. Назва – назва товару, яка виражає тип даного товару;

  3. Модель – Назва товару встановлена виробником;

  4. Колір – Домінуючий колір товару;

  5. Виробник – на території якої країни відбувається остаточна зборка ;

  6. Ціна – ціна на товар з урахуванням ПДВ.

Також в кінці стовпця «Ціни» відображена сума всіх цін на товари. Дана таблиця була створена за допомогою режиму «Конструктор» рис.1.2.

Рисунок 1.2 – Конструктор «Товар»

Таблиця має шість полів:

  • Поле ID Товару. Поле, в яке автоматично при заповненні записується унікальний код, під яким інформація про товар зберігається у Таблиці. Воно реалізоване за допомогою типу даних лічильник який не допускає повторення у полі. Через це поле є ключовим.

  • Поле Назва. Поле, в яке при заповнені записується до якого типу даний товар відноситься. Через різноманітність і можливі повторення поле має тип даних – текстове.

  • Поле Модель . Поле, має текстовій тип даних, в нього при заповненні вписується назва яку використовує виробник.

  • Поле Колір. Поле, в яке при заповнені вводиться інформація про домінантний (який займає більше 50% площі) колір виробу. Має текстовий тип даних.

  • Поле Виробник. Поле, яке зберігає інформацію про країну в якій відбулася остаточна зборка товару. Текстовий тип даних.

  • Поле Ціна. Поле, яке зберігає реальну сьогоденну ціну на товар з урахуванням ПДВ. Поле має грошовий тип для полегшення операцій зміни значень при зміні грошового курсу або інфляції.

Після створення макету таблиці у конструкторі заповнюємо її рис.1.3.

Рисунок 1.3 – Заповнена таблиця «Товар»

    1. Таблиця «Клієнти»

Таблиця «Клієнти» також створена в режимі «Конструктор». Вона має п’ять полів, в які заносяться відомості про покупця при першій його покупці товару. Конструктор таблиці представлено на рис.1.4.

Рисунок 1.4 – Конструктор «Клієнти»

  • Поле ID Клієнта. Ключове поле, в якому використовується тип даних лічильник, що при заповнені надає клієнту унікальний номер.

  • Поле Прізвище. У цьому полі при занесенні нового клієнта у базу даних вводиться його прізвище, через це поле має текстовий тип даних.

  • Поле Ім’я. Це поле містить Ім’я особи яка реєструється. Має текстовій тип даних.

  • Поле По батькові. По батькові особи що реєструється. Має текстовий тип даних.

  • Поле Телефон. Поле в яке вводиться контактний телефон зареєстрованої особи за регіональним стандартом, тому для зручності в полі була використана маска вводу «(999) 000-0000!». Так як деякі номери починаються з нуля необхідно зробити поле з текстовим типом даних, щоб не втратити нулі. Також маска дає можливість вводити чи ні код міста або оператора зв’язку рис.1.5.

Рисунок 1.5 – Маска на Телефон

Вигляд заповненої таблиці представлений на рис.1.6.

Рисунок 1.6 – Заповнена таблиця «Клієнти»

    1. Таблиця «Менеджери»

Таблиця «Менеджери» містить в собі всю необхідну інформацію о співробітниках. Вона має шість полів і в режимі «Конструктор» має вигляд представлений на рис.1.7.

Рисунок 1.7 – Конструктор «Менеджери»

  • Поле ID Менеджера. Поле яке має тип «Лічильник» і при реєстрації нового співробітника призначає йому індивідуальний номер. Дане поле є ключовим у таблиці.

  • Поле Прізвище. Дане поле має текстовий тип даних і призначене для зберігання прізвищ зареєстрованих співробітників.

  • Поле Ім’я. Поле – в яке при реєстрації вводиться ім’я нового менеджера, має текстовій тип даних.

  • Поле По батькові. Поле в якому міститься по батькові менеджерів, дане поле текстового типу даних.

  • Поле Прийнятій на роботу. При реєстрації нового співробітника для заповнення цього поля необхідно натиснути у помічнику заповнення дат «Сьогодні», це призведе до автоматичного занесення поточної дати до таблиці. Відповідно поле має тип даних – «Дата». При введені дати з клавіатури процес контролює маска вводу «00.00.0000;0;_».

Приклад роботи маски вводу представлений на рис.1.8.

  • Поле Телефон. Поле текстового формату для збереження всіх чисел, які вводяться по формі регіонального телефону і корегуються маскою вигляду «(999) 000-0000!» яка дає змогу не вводити код регіону або оператора зв’язку. В даному полі зберігаються контактні телефоні співробітників.

Рисунок 1.8 – Маска вводу на дату

У заповненому вигляді таблиця має вид представлений на рис 1.9.

Рисунок 1.9 – Заповнена таблиця «Менеджери»

    1. Таблиця «Магазин»

В базі даних існує можливість зберігати інформацію про кожну з продаж, для цього існує таблиця «Магазин». За допомогою цієї таблиці можна легко реалізувати повернення товару, надання знижок покупцям, та відстежувати роботу працівників. У режимі «Конструктора» таблиця має вигляд зображений на рис.1.10.

Рисунок 1.10 – Конструктор «Магазин»

Таблиця має в своєму складі п’ять полів, а саме:

  • Поле ID Покупки. Тип даних – «Лічильник», це дає змогу при оформлені покупки надати їй унікальний код для збереження у базі даних. Дане поле є ключовим для таблиці «Магазин».

  • Поле Дата покупки. При заповнені цього поля можна скористатися помічником і натиснути «Сьогодні», а можна ввести за допомогою клавіатури. Ввід з клавіатури буде корегуватися маскою введення «00.00.0000;0;_».

  • Поле ID Клієнта. В дане поле вводиться унікальний номер зареєстрованого покупця, при відсутності його в таблиці «Клієнти» перед оформлення покупки його треба зареєструвати.

  • Поле ID Товару. Поле в яке вводиться унікальний номер товару з таблиці «Товар» за допомогою якого можна дізнатись всю інформацію про цей товар.

  • Поле ID Менеджера. У це поле менеджер при оформленні покупки записує свій унікальний номер за допомогою якого можна отримати всю існуючу в базі даних інформацію стосовно цього співробітника.

Після створення і заповнення таблиця «Магазин» має вигляд представлений на рис.1.11.

Рисунок 1.11 – Заповнена таблиця «Магазин»