Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
виробнича практика 2 курс_нова.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
422.4 Кб
Скачать

2.1. Організаційна характеристика служби нормування праці

Студент має вивчити і дати організаційну характеристику служби з нормування праці на підприємстві, вказати форму управління, відповідність технологічним вимогам обґрунтованого нормування праці, застосування сучасних методів та технічних засобів проектування технологічних процесів і розрахунків норм, розроблення планів зниження трудомісткості продукції, впровадження науково обґрунтованих норм трудових затрат і організація їх виконання.

2.2. Організація обліку, перегляду та впровадження нових норм праці

Практикант вивчає та характеризує організацію обліку, перегляду та впровадження нових норм праці. Він має заповнити відомість поопераційних норм поштучно-калькуляційного часу (однієї з дільниць цеху) за формою табл. 2.1.

Таблиця 2.1

Облікова відомість поопераційних норм поштучно-калькуляційного часу за станом на________ 201х р.

Найменування виробу ___________________________________________________

Цех ______________________________Дільниця_______________________________

Деталь

Операція

Поштучно-калькуляційний час, хв. 1

Назва

Номер

Назва

Номер

Загальна трудомісткість виробу на дільниці Нормувальник_____________________________________

2.3. Аналіз стану та рівня нормування праці на підприємстві.

Студент проводить аналіз стану та рівня нормування праці на підприємстві. Такий аналіз має включати: вивчення якості застосовуваних на підприємстві норм праці та кількісну оцінку досягнутого рівня нормування по підприємству в цілому та у його найбільших підрозділах.

Для проведення такої оцінки необхідно мати точну інформацію про: охоплення робіт і працівників нормуванням; рівень виконання норм; використання робочого часу; наявність та якість нормативної бази.

    1. Оцінка рівня та напруженості норм праці.

Студент повинен провести оцінку рівня та напруженості норм праці. Для характеристики якості норм на підприємстві студент використовує наступні показники:

  • питому вагу технічно обґрунтованих норм;

  • середній рівень виконання норм;

  • розподіл робітників за рівнем виконання норм.

2.5. Аналіз трудового процесу й затрат робочого часу

Для аналізу трудового процесу студенту необхідно досконало вивчити затрати робочого часу виконавця робіт і часу використання устаткування. Основою для такого вивчення є відповідна класифікація цих затрат за категоріями.

2.5.1. Індивідуальна фотографія робочого часу на робочому місці.

На основі даних індивідуальної фотографії робочого часу студент має заповнити «Форму 1» (додаток Б), скласти баланс використання робочого часу, провести ґрунтовний аналіз затрат робочого часу і сформулювати пропозиції щодо покращення роботи й організації робочого місця (об’єкт спостереження студент вибирає самостійно).

2.5.2. Хронометраж виробничої операції, хронокарта (додаток в).

Практикант має обробити дані хронокарти, провести аналіз кожного хроноряду, очистити його від помилкових замірів та перевірити на стійкість. Установити норму оперативного часу й норму виробітку за годину.

2.6. Характеристика поділу праці та його корегування. Студент вивчає як на підприємстві здійснюється поділ праці між працівниками, чи здійснюється його корегування в процесі технологічного процесу.

2.7. Характеристика умов праці на робочому місці. Практикант вивчає вимоги до забезпечення безпечних умов праці (нормативну базу) та вивчає їх дотримання на підприємстві.

2.8. Характеристика режиму праці та відпочинку. Студент на підставі локальних нормативних документів вивчає встановлений режим праці та відпочинку та вивчає фактичний стан справ на підприємстві щодо їх дотримання.

2.9. Атестація робочих місць. Практикант вивчає локальні нормативні документи щодо періодичності та умов проведення атестації робочих місць та встановлює фактичний стан справ щодо проведення атестації робочих місць на підприємстві.

    1. Обслуговування робочих місць. Студент вивчає, яким чином проводиться обслуговування робочих місць згідно технологічної документації та вивчає, як фактично здійснюється обслуговування робочих місць.

2.11. Трудова дисципліна та її підтримання. Практикант вивчає за Правилами внутрішнього трудового розпорядку умови дотримання трудової дисципліни, а також відповідальність за її дотримання, та вивчає дотримання цих умов й відповідальність за недотримання трудової дисципліни у фактичній діяльності.