Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IDPZK_2_modul.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
42.5 Кб
Скачать

1.Проголошення КНР та її розвиток за правління Мао Цзедуна(політика трьох червоних знамен)

1 жовтня 1949 р. було проголошено створення Китайської Народної Республіки (КНР). її главою - головою Центральної народної урядової ради КНР - став Мао Цзедун.

У травні 1958 р. додаткова сесія VIII з'їзду КПК прийняла рішення про нову генеральну лінію партії- "великий стрибок" За 5 років передбачалося збільшити випуск промислової продукції в 6,5 раз.

У Китаї був очевидним провал політики "великого стрибка" (вироб¬лені в кустарних умовах сталь, чавун і вугілля нікому не були потрібні; урожай залишився на полях; великі території країни охопив голод -кількість померлих, тільки за офіційними китайськими даними.

Культурна революція" в Китаї Наприкінці 1965 р. при Центральному комітеті Комуністичної партії Китаю (ЦК КПК) розпочала роботу Група в справах культурної революції. Сам Мао Цзедун тримавсь осторонь, спостерігаючи за розгортанням боротьби та віддаючи усні вказівки. Для розправи з опозицією він викори¬стовував обмануту пропагандою молодь. Вони влаштовували мітинги, випускали дацзибао (стінгазети) та розправлялися з усіма, в кому бачили ворогів ідей Мао Цзедуна. Було розгромлено багато вищих навчальних закладів, партійних і комсомольських органів. У містах господарювали банди хунвейбінів, які зривали з перехожих закордонний одяг, розбивали вітрини магазинів, наголо брили тих, хто носив модні зачіски, горами спалювали "буржуазні" книги та платівки, модні костюми й антикварні речі. Були розграбовані музеї та бібліотеки.

Народні комуни створювалися при великому стрибку, в яких народ отримав певний відсоток і відповідали за прибуток підприємства свого регіону.

2. Державний устрій Китаю в сучасний період

Китай – республіка. Всекитайські Збори народних представників (ВЗНП) - вищий орган державної влади, його повноваження охоплюють 4 аспекти: законодавчий, призначення й заміну кадрів, прийняття рішень і контрольний.

Законодавча влада:

ВЗНП повноважні вносити виправлення у Конституцію КНР, розробляти й виправляти основні закони держави: Кримінальний кодекс, Цивільний процесуальний кодекс, закони про державні установи тощо.

ВЗНП повноважні обирати, призначати і звільняти з посади працівників чи керівників інших вищих органів державної влади, а саме: обирати членів Постійного Комітету ВЗНП, Голову й заступників Голови КНР; призначати кандидатуру Прем'єра Держради КНР, кандидатури заступників Прем'єра, членів Держради, міністрів, начальників державних комітетів, Головного ревізора, Відповідального секретаря; обирати Голову ЦВР, призначати інших членів ЦВР, обирати голову Верховного Народного Суду і Генерального прокурора Верховної Народної Прокуратури; звільняти з посади працівників і керівників, призначення яких підлягає прерогативі ВЗНП.

Голова КНР - глава держави, верховний представник Китайської Народної Республіки як у країні, так і за рубежем. Інститут Голови держави - самостійний орган державної влади, важлива складова частина державного устрою.

Державна Рада КНР(уряд) - виконавча влада належить Державній раді, яка є відповідальною перед ВЗНП та їх Постійним комітетом і їм підзвітна. До складу Держради входять Прем'єр, заступники Прем'єра, члени Держради, глави міністерств і державних комітетів, Головний ревізор, Відповідальний секретар. З прем'єра, заступників прем'єра, членів Державної ради і начальника

секретаріату утворюється Постійний комітет Державної ради. Прем'єр, заступники прем'єра, голови комітетів не можуть призначатися на ці посади більш ніж на два терміни підряд.

Кандидатуру на посаду Прем'єра висуває Голова КНР, затверджує ВЗНП; Голова КНР призначає і зміщує прем'єра Держради. Інші члени Держради висуваються Прем'єром, затверджуються ВЗНП або його Постійним Комітетом, призначаються і зміщаються Головою КНР. Термін повноважень Держради кожного скликання - 5 років. Прем'єр, заступники прем'єра, голови комітетів не можуть призначатися на ці посади більш ніж на два терміни підряд.

Верховний Народний Суд - вищий судовий орган Китаю, підзвітний ВЗНП і ПК ВЗНП. Верховний Народний Суд є носієм верховної юрисдикції і судової автономії, приймає рішення відповідно до закону і без оглядки на будь-які адміністративні установи, громадські організації і приватних осіб. ВНС засновує Судову комісію, яка є вищим судовим виконавчим органом; засновує палати: 1-у палату з кримінальних справ, 2-у палату з кримінальних справ, Палату з цивільних справ, Палату з господарських справ, Палату з адміністративних справ, Касаційну палату, Палату зі справ на транспорті.

Постійний Комітет ВЗНП (ПК ВЗНП) - постійно діючий орган вищого державного владного і законодавчого органа, виконує вищі владні і законодавчі повноваження у перервах між сесіями ВЗНП і який складається з голови, його заступників, начальника секретаріату і членів.

Верховна Народна Прокуратура - вищий орган державного нагляду над виконанням законів. Головним завданням ВНП є здійснення керівництва місцевими народними прокуратурами всіх ступенів і спеціальних народних прокуратур у справі нагляду за проведенням законів, забезпечення уніфікації у тлумаченні і проведенні законів. ВНП підзвітна і підконтрольна ВЗНП і Постійному Комітетові.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]