Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зв’язкі з громадськістю (1-4 питання).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
62.46 Кб
Скачать

4. Охарактеризуйте взаємодію паблік рилейшнз та змі.

Оскільки найважливішою складовою діяльності служб ПР є зв'язок зі ЗМІ, більшість з них створює окремі підрозділи, які виконують ці функції.

Практика засвідчує, що функції зв'язку зі ЗМІ можуть виконуватися як спеціалістами прес-центру власної служби ПР, так і консультантами спеціалізованих установ паблік рилейшпз.

У першому випадку це може бути або прес-секретар, або окремий підрозділ, який називають прес-бюро, прес-службою, прес-центром тощо. Іноді прес-служби мають свої фото-, радіо- та телестудії. В іншому випадку - може запрошуватися спеціаліст агентства або навіть журналіст того чи іншого ЗМІ.

Специфічною організаційною формою встановлення зв'язків організації зі ЗМІ є інститут акредитації ЗМІ або окремих журналістів при установі чи організації. Вважають, що це один із шляхів вирішення проблем некомпетентного й недобросовісного висвітлення діяльності організації в ЗМІ.

Незалежно від того, як структурно організована робота з пресою, важливо, щоб це був достатньо компетентний працівник, який міг би вирішувати проблеми, що виникають. Представники ЗМІ повинні знати цю людину (або людей), яка буде офіційно представляти організацію у стосунках з ними, буде каналом зв'язку з ними. Це дозволить у різних ситуаціях звертатися до неї з запитаннями, шукати з її допомогою відповідей па найскладніші запитання.

Існують такі правила побудови відносин зі ЗМІ:

  1. Працівник прес-посередницьких служб повинен зрозуміти, що потрібно засобам масової інформації та що потрібно відповідній організації. Цілі організації та ЗМІ, як правило, не збігаються. ЗМІ потребують новин, добрих чи поганих - для них не має значення. Вони дуже часто надають перевагу таким матеріалам, у яких є конфліктна або суперечлива інформація, що зацікавить читачів. ЗМІ прагнуть за певними словами розшукати щось приховане, шукають протиріччя в тому, про що йдеться. Працівник ПР повинен стати необхідним для ЗМІ саме як джерело надійної та оперативної інформації.

З іншого боку, працівник прес-служби повинен добре розуміти цілі та завдання своєї організації, мати уявлення про проблеми і труднощі, з якими вона зустрічається, бачити перспективи її розвитку.

  1. З журналістами потрібно налагодити довірливі стосунки. Сприятливе висвітлення організації в ЗМІ - це результат доброзичливих стосунків з її представниками.

  2. Робота зі ЗМІ повинна вестися не спонтанно, а планово. Це дозволить підвищити якість матеріалів, що готуються, врахувати їх специфіку, забезпечити інформаційну підготовку всіх дій та рішень вашого керівництва.

  3. Стосунки зі ЗМІ повинні бути систематичними. Навіть коли немає "гарячих" новин, сенсації, бажано не втрачати зв'язку з основними партнерами.

  4. Повинні бути такі умови взаємодії зі ЗМІ, як швидкість, точність, пунктуальність.

  5. Іноді виникають проблеми, пов'язані з необ'єктивним відображенням ситуації на вашому підприємстві або навколо нього. Вважають, що в такому разі, по-перше, не слід чекати, поки будуть зібрані всі факти й аргументи для спростування неточностей або звинувачень, а по-друге, потрібно вимагати виправлення помилок ЗМІ. якщо вони винні в цих помилках.