Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mizn.econ.сокр0000.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
405.5 Кб
Скачать

Темпи приросту населення за регіонами світу (%)

Світ, регіони

Період

Прогноз

2000-2025

1955-1984

1985-1999

Світ в цілому

1,9

1,6

1,2

Західна Європа

0,7

0,3

0,1

Азія

2,1

1,6

1,0

Африка

2,6

3,1

2,5

Північна Америка

1,3

0,8

0,6

Латинська Америка

2,0

2,0

1,4

Росія

1,3

0,8

0,6

  1. Як відомо, для групи промислово розвинених (постіндустріальних) країн характерною на сьогодні є тенденція старіння (флоридизації) націй. Які, на Вашу думку, найважливіші наслідки може мати дана тенденція на соціально-економічний розвиток цієї групи країн та їх участь у міжнародних міграційних процесах?

  2. У міжнародних міграційних процесах специфічне місце займає «відплив умів». Спробуйте визначити сутність даного поняття та проаналізувати соціально-економічні наслідки даного явища для різних країн. Наведіть конкретні приклади.

  3. Чи справедливим є наступне твердження: вплив імміграції на добробут громадян країни, що приймає іноземну робочу силу, не залежить від розмірів даної країни? Чому?

Тема 8. Міжнародна економічна інтеграція Методичні рекомендації до вивчення теми

З методологічної точки зору при вивченні даної теми, структурно-логічну схему якої представлено на рис. 8.1., необхідно, насамперед, визначити сутність та місце поняття «міжнародна економічна інтеграція» в системі міжнародних інтеграційних процесів, які охопили в останні десятиріччя різні регіони світу. Як основна складова інтеграційних зв’язків, міждержавна інтеграція в економічній сфері являє собою, з одного боку, об’єктивний процес зближення і поступового об’єднання національних економічних систем на основі інтернаціоналізації господарського життя, а, з другого, - сучасний найвищий рівень розвитку міжнародних економічних відносин, що охоплює всі форми взаємодії господарюючих суб’єктів країн-членів інтеграційного союзу, який реалізує спільну міжнародну економічну політику.

Далі слід розкрити історичні передумови та причини зародження перших інтеграційних об’єднань, а також навести приклади їх заснування та еволюції розвитку, показати їх наслідки для країн-учасниць (ЄАВТ, ЄОВС, Євроатом). Поглиблене вивчення даної теми передбачає з’ясування системи факторів розвитку міжнародної економічної інтеграції, серед яких найважливішими є:

  • поглиблення міжнародного поділу праці та зростання інтернаціоналізації економіки;

  • посилення міжнародної конкуренції;

  • регіоналізація і глобалізація;

  • науково-технічна революція;

  • гуманітарні чинники та ін.

Природа

Передумови

Фактори

ФОРМИ МІЖНАРОДНОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ

РЕГІОНАЛЬНІ ІНТЕГРАЦІЙНІ УГРУПОВАННЯ

ЄС

НАФТА

АСЕАН

АТЕС

СНД

ЧЕС

Рис. 8.1. Структурно-логічна схема теми 8.

Оцінюючи нинішню світову карту інтеграційних угод і об’єднань (яких налічується понад 85), доцільно спочатку визначити рівні сформованості найголовніших з них, виділити характерні ознаки кожної з існуючих форм, дослідивши, таким чином, еволюцію та рушійні сили становлення і розвитку інтеграційних угруповань.

Що стосується форм міжнародної інтеграції, то вони еволюціонують від зони преференційної торгівлі, зони вільної торгівлі та митного союзу (котрі охоплюють інтернаціоналізацію лише сфери обміну) до спільного ринку, економічного та політичного союзів (коли вже інтернаціоналізуються сфери інвестиційної, виробничої та комерційної діяльності) (таблиця 8.1.)

Таблиця 8.1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]