Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ssss.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.84 Mб
Скачать

3.2. Технологічний процес ремонту модернізованого обладнання; визначення укрупнених норм часу на ремонт обладнання з модернізованим вузлом

Технологічний процес ремонту – це послідовність дій, операцій з обладнанням з підготовки його до ремонту, безпосередньо ремонту, випробування та здачі в експлуатацію після ремонту, який включає в себе наступні операції:

- дефектацію обладнання;

- очищення машини чи апарату;

- по вузлове та по детальне розбирання машини чи апарату;

- очищення вузлів та деталей;

- ревізію;

- ремонт (поточний №1;№2;№3);

- відновлення зношених, виготовлення навзамін або заміну дефектних вузлів та деталей;

- випробування;

- фарбування або ізолювання.

Перед виведенням обладнання в ремонт необхідно оглянути його з метою виявлення основних дефектів, що впливають на роботу машини в цілому. Дефекти визначають шляхом перевірки журналів запису механіка та слюсарів, а також одним із наступних способів:

-акустичним (по зміні звуку роботи машини);

-по наявності вібрації та сторонніх шумів;

-по збільшеній витраті електроенергії, палива і т.п.

Мета дефекації – виявити дефекти та поломки

Мета дефекації – виявити дефекти та поломки окремих деталей, встановити можливості ремонту чи відновлення деталі або її повної заміни, а також визначити вид ремонту ( поточний ремонт №1, середній№2 або капітальний №3).

1) поточний ремонт – він в свою чергу ділиться на: малий – заміна чи ремонт змінних деталей і регулювання механізмів; середній – заміна чи відновлення спрацьованих деталей, часткове розбирання машин (середні ремонти при періодичності більше року відносяться до капітальних і витрати на їх проведення враховуються в нормах амортизації);

2) капітальний ремонт – повне розбирання агрегатів із заміною усіх спрацьованих частин, виправлення деталей, які не замінюються; супроводжується звичайно модернізацією обладнання;

3) відновний ремонт – ремонт обладнання, яке вийшло з ладу внаслідок аварій, стихійних лих, тривалої бездії.

Терміни проведення, складність та обсяг ремонтних робіт звичайно передбачаються системою планово-запобіжного ремонту (обслуговування).

Поточний ремонт №1.

Включає в себе: підготовку робочого місця; зняття огороджень; відкриття люків- лазів; від’єднання муфт; очистку вузлів та деталей із змазкою; ремонт підшипників, засувок, кранів, сальників, соковимірювального скла; часткову заміну гумових ущільнень; шліфовку шийок валу; прогонку різьб кріплень деталей; збірку; перевірку та регулювання; зняття з ремонту.

Поточний ремонт №2.

Включає в себе: роботи ремонту №1 та додатково: ремонт підшипників ковзання при посиленому спрацювання; зняття муфт; припасування нової шпонки з підгонкою по канавці; ремонт засувок та вентилів зі зняттям корпусів; заміну гумових ущільнень; виправлення різьб кріплень деталей.

Поточний ремонт №3

Включає в себе: роботи ремонту №1, №2 та додатково: ремонт підшипників із заміною вкладишів; розбирання місильного пристосування з вийманням з апарату.

Дефектацію виконують одним із способів: зовнішнім оглядом, обстукуванням, гідравлічним випробуванням, вимірюванням, перевіркою твердості, перевіркою сумісних деталей, магнітною або ультразвуковою дефектоскопією, гасовою пробою.

Під час дефекації обладнання складають дефектний акт, який є основним документом для визначення виду ремонту, переліку ремонтних операцій, необхідних матеріалів та комплектуючих виробів та вартості ремонтних робіт.

До переліку операцій у дефектному акті послідовно вказуються всі роботи, які пов’язані з поточним, середнім або капітальним ремонтом; розбирання, транспортування, очищення та промивання деталей; підгонка, шабрування, перевірка на міцність, складання, гідравлічне випробуваня, випробування на неробочому ході та здача обладнання в експлуатацію.

Дефектний акт також дозволяє вивчити прични підвищеного зношення деталей. Дефектний акт складається майстром разом із слюсарем, який виконує розбирання обладнання. При оформленні дефектного акту вкрай важливо враховувати замітки та зауваження робітників, які обслуговують обладнання, вони повинні враховуватися і при проведенні ремонту.

Дефектний акт призначений тільки для одного виду обладнання. До дефектного акту заносяться ті деталі, які потребують заміни або ремонту чи відновлення.

Ремонтна документація для всіх видів обладнання майже однакова,

відмінність становить обладнання, яке працює під тиском та розрідженням. До ремонтної документації, крім дефектного акту, відносять:Замовлення в майстерню – документ, в якому вказується виготовлення деталей в майстерні. Замовлення в майстерню складається на основі дефектного акту.

Акт приймання і здачі обладнання в експлуатацію з ремонту складає комісія у складі механіка, начальника майстерні, бригадира по ремонту, начальника цеху. Акт складається після випробування і визначає придатність обладнання до його подальшої експлуатації. Замовлення на склад - це документ, який необхідний для отримання нових деталей зі складу.

Якщо деталь відновлюється, необхідно вибрати спосіб відновлення та описати його.

Норми часу на ремонт преддефекатора Р3-ППД-3 приймаються по збірнику.

Норма часу на поточний ремонт №1-79,2 люд/год; поточний ремонт

№2-126,7 люд/год; поточний ремонт №3-138,4 люд/год.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]