Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Детектори.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
380.42 Кб
Скачать
      1. 4. Детектування частотно-модульованих коливань

Частотний детектор – це нелінійний радіотехнічний пристрій, в якого напруга на виході змінюється пропорційно зміні частоти ЧМК.

Продетектувати ЧМК за допомогою амплітудного детектора неможливо. При подачі на вхід АД частотно-модульованих коливань, на виході отримаємо постійну напругу, пропорційну амплітуді ЧМК, складова модулюючої частоти F буде ліквідована. Щоб на виході АД з'явилося складова модулюючої частоти, необхідно заздалегідь перетворити частотно-модульовані коливання в амплітудно-модульоване. Це завдання в частотному детекторі виконує перетворювач виду модуляції (ПВМ). Для усунення амплітудної перешкоди на вході ЧД включається обмежувач амплітуди. Амплітудна перешкода, якщо її не усунути, накладеться на вихідний сигнал і спотворить інформацію, що передається.

Структурна схема ЧД і форма сигналу в її елементах представлена на мал. 3.68.

Роль обмежувача амплітуди може виконати каскад посилення, що працює в режимі двостороннього обмеження амплітуди. Як ПВМ можна використовувати, в простому випадку, звичайний коливальний контур. Амплітуда напруги на контурі залежить від частоти поданого на нього сигналу (рис.3.69). В результаті частотно-модульоване коливання перетвориться в амплітудно-частотно-модульоване коливання UАМ,ЧМ(t).

Характеристики частотного детектора

Залежність напруги на виході частотного детектора від зміни частоти вхідного сигналу називається його детекторною характеристикою. Якщо детекторна характеристика в робочої області лінійна, то детектування буде лінійним.

Ефективність роботи ЧД оцінюється крутістю детекторної характеристики.