Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
іспит питання 41-60.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
32.66 Кб
Скачать

50)Поняття свот-аналізу

SWOT-аналіз — аналіз в стратегічному плануванні, що полягає в розділенні чинників і явищ на чотири категорії: сильних (Strengths); і слабких (Weaknesses) сторін проекту; можливостей (Opportunities), що відкриваються при його реалізації; та небезпек (Threats), пов'язаних з його здійсненням. SWOT був вперше введений в 1963 році в Гарварді на конференції з проблем бізнес-політіки професором К. Ендрюсом. Спочатку SWOT аналіз був заснований на озвучуванні і структуризації знань про поточну ситуацію і тенденції.У 1965 році запропонували технологію використання SWOT моделі для розробки стратегії поведінки фірми. Була запропонована схема LCAG (по початкових буквах прізвищ авторів), яка заснована на послідовності кроків що приводять до вибору стратегії.Оскільки SWOT аналіз в загальному вигляді не містить економічних категорій, його можна застосовувати до будь-яких організацій, окремих людей і країн для побудови стратегій в найрізноманітніших областях діяльності.

51)Варіанти застосування свот-аналізу

Застосовуваний для аналізу середовища метод SWOT (абревіатура складена з перших літер англійських слів: сила, слабкість, можливості та загрози), є досить широко визнаним підходом, що дозволяє провести спільне вивчення зовнішнього і внутрішнього середовища. Застосовуючи метод SWOT, вдається встановити зв'язок між силою і слабкістю, які притаманні організації, і зовнішніми погрозами і можливостями. Методологія SWOT припускає спочатку виявлення сильних і слабких сторін, а також загроз і можливостей, а далі - встановлення ланцюжків зв'язків між ними, які в подальшому можуть бути використані для формулювання стратегії організації. Оскільки SWOT аналіз в загальному вигляді не містить економічних категорій, його можна застосовувати до будь-яких організацій, окремих людей і країн для побудови стратегій в найрізноманітніших областях діяльності.

52)Особливості стратегії розвитку туризму в регіонах України

Розвиток туристичної галузі в нашій державі має важливе значення, оскільки Україна має всі можливості для цього. Також необхідно враховувати той факт, що відсутність в Україні у перші роки незалежності структур і важелів державного регулювання туризму призвело до руйнування важливих складових інфраструктурної галузі, розпаду соціально орієнтованого внутрішнього туризму, погіршення матеріально-технічної бази.Якщо детальніше розглядати туристичні регіони України, то необхідно звернути увагу на Українські Карпати. Ігнорування природоохоронного законодавства, безкарність правопорушників, відсутність науково-обгрунтованих планів рекреаційного освоєння гірських територій, особливо у високогір’ї, уже зараз призводить до непоправних втрат. З урахуванням цих обставин необхідно більш виважено підходити до туристичного освоєння Карпат. При цьому необхідно враховувати, що українсько-словацька номінація «Букові праліси Карпат» занесена до переліку об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО, відповідними законами України передбачено розширення території природно-заповідного фонду та створення екологічної мережі. Крім українських Карпат у сфері курортно-рекреаційного обслуговування основна доля припадає на три такі регіони, як: кримські курорти(65%), курорти Одеської(15%) і Львівської(8%) областей. Необхідною умовою десятки державної політики у туристичній галузі є забезпечення гарантій на іноземні інвестиції в туристичний бізнес.