Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оцінка_БР_на_дорозі.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
51.6 Кб
Скачать

Метод коефіцієнтів безпеки

Коефіцієнтами безпеки називають відношення максимальної швидкості руху на ділянці до максимальної швидкості в'їзду автомобілів на цю ділянку (початкова швидкість руху).

Для визначення коефіцієнтів безпеки при побудові теоретичного графіка швидкостей руху по дорозі в звичайну методику розрахунку швидкостей вносять зміни, направлені на врахування небезпечних ситуацій:

  1. для доріг, що реконструюються, не беруть до уваги загальні обмеження швидкості руху Правилами дорожнього руху і місцеві обмеження швидкості (в населених пунктах, на переїздах залізниць, на перетинах з іншими дорогами, на кривих малих радіусів, в зонах дії дорожніх знаків і т.п.);

  2. у разі різкої відмінності умов руху по дорозі у різних напрямах (наприклад на затяжних підйомах гірських доріг) графік коефіцієнтів безпеки можна будувати тільки для того напряму, в якому може бути розвинута найбільша швидкість

  3. не враховують ділянки поступового зниження швидкості, необхідні для безпечного в'їзду на криві малих радіусів, на перетини, вузькі мости, тобто беруть співвідношення швидкості, яку забезпечує дана ділянка, і максимально можливої швидкості в кінці попередньої ділянки.

Для побудови графіка коефіцієнтів безпеки в кінці кожної ділянки визначають максимальну швидкість, яку можна розвинути без урахування умов руху на подальших ділянках.

Ділянки по небезпеці для руху оцінюють виходячи із значень коефіцієнта безпеки. В проектах нових доріг недопустимі ділянки з коефіцієнтами безпеки меншими 0.8. В проектах реконструкції і капітального ремонту коефіцієнти безпеки приймаються згідно табл. 1. Початкові швидкості і прискорення визначаються спостереженнями або за допомогою ходових лабораторій.

Таблиця 1

Степінь небезпеки ділянки дороги

Коефіцієнт безпеки при негативних прискореннях,

0.5 – 1.5

1.5 – 2.5

Початкова швидкість руху 60 - 80 км/год.

Безпечний

Більше 0.6

Більше 0.65

Небезпечний

0.45 – 0.6

0.5 – 0.65

Дуже небезпечний

Менше 0.45

Менше 0.5

Початкова швидкість руху 85 - 100 км/год.

Безпечний

Більше 0.7

Більше 0.75

Небезпечний

0.55 – 0.7

0.6 – 0.75

Дуже небезпечний

Менше 0.55

Менше 0.6

Початкова швидкість руху 105 - 120 км/год.

Безпечний

Більше 0.8

Більше 0.85

Небезпечний

0.65 – 0.8

0.7 – 0.85

Дуже небезпечний

Менше 0.65

Менше 0.7

Метод коефіцієнтів безпеки враховує рух одиночного автомобіля, що характерно для умов руху на дорогах з малою інтенсивністю або часу спаду інтенсивності на більш завантажених дорогах. Це не перешкоджає його використанню для доріг всіх типів, оскільки при високій інтенсивності руху обгони практично виключаються, а розрахунок на одиночний автомобіль направлений у бік запасу безпеки.