Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хоменко Василь Миколайович.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
62.54 Кб
Скачать

Висновки

Отже, у структурі практичної психології виділяють наступні складові: політична психологія, практична психологія економіки й бізнесу, практична психологія освіти, психологія сім'ї та соціально-психологічного захисту населення, клінічна психологія, військова та спортивна психологія, юридична психологія, екологічна психологія.

Залежно від активності людини, співвідношення зовнішніх і внутрішніх умов виникнен­ня увагу поділяють на мимовільну, довільну і післядовільну. Ці види є й етапами її розвитку в онтогенезі.

Суть людини проявляється в її суб'єк­тивних враженнях про світ і себе, сприйнятті себе, впливі на її поведінку потреб, почуттів, цінностей, переконань. Із усіх живих істот тільки людині властиве сві­тосприйняття. Між тим, як виглядає особистість збоку й у власних очах, є велика відмінність.

Я-концепція є складною структурованою картиною, яка існує у свідомості як окремий феномен, що містить як власне Я, так і стосунки, в які особистість може всту­пати, а також позитивні та негативні цінності, пов'яза­ні з якостями і стосунками минулого, сьогодення і май­бутнього. Це основні психологічні «сліди» людського життя.

Я-концепція - цілісний образ власного Я людини, її узагальнене уявлення про самого себе, система настанов щодо власної особи­стості.

Вона включає сприйняття властивостей Я, власних стосунків з іншими людьми, свого життя та цінностей.

Список використаних джерел

  1. Варій М. Й. Загальна психологія: Навчальний посібник / 2-ге видан., випр. і доп. - К.: «Центр учбової літератури», 2007.- 968 c.

  2. Загальна психологія : навч. посіб. / М.В. Савчин. - К.: Академвидав, 2011. - 464 с.

  3. Загальна психологія : навч. посібник / О. П. Сергєєнкова, О. А. Столярчук, О. П. Коханова, О. В. Пасєка ; М-во освіти і науки України, Київський ун-т ім. Бориса Грінченка. – К. : Центр учбової літератури, 2012. – 295 с.

  4. Загальна психологія: Підручник / О.В. Скрипченко, Л. В. Долинська, 3. В. Огороднійчук та ін. — К.: Либідь, 2005. — 464 с.

  5. Максименко С. Д., Соловієнко В. О. Загальна психологія: Навч. посібник. — К.: МАУП, 2000. — 256 с.

  6. Основи психології: Підручник / За заг. ред. О. В. Киричука, В.А. Роменця. – К.: Либідь, 2002. – 630 с.

  7. Павелків Р.В. Загальна психологія. Підручник. - К.: Кондор, 2009. - 576 с.