Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інноваційні оздоровчі технології у фізичному ви...doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
229.89 Кб
Скачать

Рекомендації Для нормальної роботи шлунково-кишкового тракту

  • не їсти під час поганого емоційного стану;

  • відпочити хоча б 10 хв після важкої роботи перед споживанням їжі;

  • їсти лише тоді, коли є відчуття голоду;

  • за 10-15 хв до їжі випити 150-200 мл води;

  • під час споживання їжі не пити нічого 1-2 години (після вуглеводної їжі – каші, хліба, картоплі тощо – можна пити лише через з години, а після білкової їжі – м'ясо, риба тощо – через 4-5 годин);

  • вибирати страву, яка відповідає потребам організму;

  • споживати овочі, фрукти, мед, ізюм, курагу, пісне м'ясо, горіхи, сонячну нерафіновану олію, рибу, продукти моря;

  • не вживати дуже холодну або дуже гарячу їжу;

  • пережовувати їжу старанно, не кваплячись, не набирати багато їжі в рот;

  • споживати помірну кількість їжі;

  • під час їжі не відволікатися на сторонні страви;

  • фрукти вживати як окремий прийом їжі (на десерт);

  • уникати надмірного вживання солі, рафінованого цукру, чаю, кави, тваринних жирів, масла.

Гігієна дівчат під час занять фізичними вправами

Під час занять фізичними вправами з дівчатами слід пам’ятати про особливо біологічну функцію жінки – материнство. На відміну від чоловічого, жіночий організм має менші величини всіх параметрів і показників, які характеризують фізичний розвиток і визначають функціональний стан систем та органів. У дівчат більша маса жирової тканини, менше м’язова маса. У них слабші, ніж у хлопців, м’язи тулуба і кінцівок вужчі плечі, таз ширший ніж у хлопців. Тому під час занять фізкультурою та спортом слід широко застосовувати вправи, які сприяють розвитку м’язів черевного преса і тазового дна; зміцненню кісток тазу, рухливості кульшових суглобів, гнучкості хребта. Великої обережності вимагає застосування вправ на силу.

Заняття фізичними вправами під час менструального циклу має свої особливості. Слід знати, що максимального підвищення фізичної працездатності організм досягає у перед менструальний період, спад її відбувається до початку або під час менструації. За умови регулярного овуляційно- менструального циклу (ОМЦ) і хорошого самопочуття заняттями фізичними вправами можуть відбуватися без обмежень. Якщо самопочуття погане, навантаження необхідно зменшити, у такому випадку протипоказані вправи на силу, швидкість, стрибки, вправи, які виконують із напруженням. Те саме стосується і дівчат, які добре почуваються, але мають не регулярний ОМЦ. Безперечно, заняття взагалі протипоказані, якщо в учениці не регулярний ОМЦ і погане самопочуття: великі фізичні напруження під час ОМЦ часто несприятливо позначаються на загальному стані організму, можуть негативно впливати і на перебіг ОМЦ. Часом збільшуються витрати крові, тривалість ОМЦ, з’являються больові відчуття, порушується діяльність нервової та серцево-судинної систем. Тому в періоді ОМЦ необхідно контролювати фізичне навантаження, особливу увагу звернути на особисту гігієну.

Основним засобом для підтримання хорошого самопочуття дівчини є тривалий щоденний біг, загально розвивальні, гімнастичні силові вправи і вправи на гнучкість.

Протипоказані вправи, що викликають струс внутрішніх органів, внутрішньочеревний тиск, а також стрибки з великої висоти, але обов’язкові вправи з помірним навантаженням для зміцнення м’язів черевного преса, спини, тазового дна.