Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Європа.Америка.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
554.5 Кб
Скачать

              1. А.В. Ващенко

  1. Новітня історія країн європи та америки.

  2. 1918-1945.

Чернігів

2009

  1. ББК Т3(0)6р30

  2. В-23

  3. УДК 94(4) «1918/1945»+ 94(7) «1918/1945»

Рецензент:доктор історичних наук, професор Дятлов В.О.

  1. Відповідальний редактор: доктор історичних наук, професор Ячменіхін к.М.

А.В.Ващенко

В-23 Новітня історія країн Європи та Америки (1918-1945): навчально-методичний посібник для організації навчання за кредитно-модульною системою для студентів історичного факультету. – Чернігів: Чернігівський державний педагогічний університет імені Т.Г.Шевченка, 2008. – 32 с.

  1. ББК Т3(0)6р30

  2. В-23

  3. УДК 94(4) «1918/1945»+94(7) «1918/1945»

Рекомендовано до друку на засіданні кафедри всесвітньої історії (Протокол № 1 від 28 серпня 2009 р.)

© А.В.Ващенко

Анотація курсу “Новітня історія країн Європи та Америки”

    1. Навчальний курс “Новітня історія країн Європи та Америки” охоплює тривалий період історичного часу. За початкову його межу більшість дослідників визначає 1918 рік, пов‘язуючи це із завершенням І світової війни. Верхня межа новітньої історії є рухомою і визначається терміном “сучасний період”. Хронологічно курс Новітньої історії поділяється на два періоди: 1918-1945 рр. та 1945 – сьогодення. Територіально курс охоплює країни Європи (окрім слов’янських держав), а також Північної та Південної Америки.

      1. При вивченні курсу застосовуються країнознавчий, регіональний та проблемний підходи. Зокрема країнознавчий принцип використовується для вивчення особливостей історичного розвитку розвинених країн Західної Європи та Америки (США, Канада, Велика Британія, Франція тощо). Регіональний підхід застосовується при аналізі особливостей суспільно-політичного та соціально-економічного розвитку країн Північно-Західної, Центральної, Південної Європи та Латинської Америки. Проблемний підхід обумовлений необхідністю акцентування уваги на глобальних, якісно нових чи то своєрідних явищах суспільно-політичного, соціально-економічного розвитку або культурного життя. У рамках курсу знайшли відображення такі проблеми як «Тоталітаризм як суспільно-політичне явище у Новітній історії країн Європи», «Міжнародні відносини у міжвоєнний період», «Друга світова війна», «Світова економічна криза 1929-1933 рр.» тощо.

При вивченні історії окремих країн Західного світу головна увага приділяється особливостям та еволюції державно-правового устрою, політичній історії, моделям, головним принципам та рівню економічного розвитку, особливостям соціальної політики, зовнішньополітичній стратегії та її реалізації. При цьому значна увага приділяється ролі суб‘єктивного фактора у Новітній історії країн Європи та Америки.

Проблеми, пов‘язані із особливостями та розвитком духовної культури окремих країн та Західної цивілізації в цілому, особливості зовнішньої політики окремих країн, загальні тенденції розвитку країн Латинської Америки тощо виносяться на самостійну роботу студентів.

Курс Новітньої історії є інтегрованим, його проблеми переплітаються з іншими навчальними курсами, зокрема «Новітня історія країн Азії та Африки», а також із суспільствознавчими дисциплінами.

Навчальний курс “Новітня історія країн Європи та Америки” розрахований на студентів вищих навчальних закладів історичних спеціальностей з урахуванням базового рівня знань (середньої освіти), які навчаються за освітньо-кваліфікаційними програмами підготовки бакалавра. Курс викладається у VII – VIII семестрах і передбачає по 30 лекційних, 16 практичних та 35 годин самостійної роботи у кожному семестрі.