Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
31-40.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
83.46 Кб
Скачать

38. Класифікація поточних витрат підприємства.

Здійснюючи виробничу діяльність, підприємство виготовляє продукцію або надає послуги населенню і при цьому несе різноманітні види витрат.Витрати — це зменшення економічних вигод у вигляді вибуття (вико­ристання) активів або збільшення зобов'язань, що веде до зменшення капіталу (за винятком розподілу між власниками). Витрати на продукцію – це витрати, пов'язані з виробництвом про­дукції або з придбанням товарів для реалізації. Вони включаються у виро­бничу собівартість. Витрати періоду — це витрати, які прямо не пов'язані з виготовленням конкретного товару, а належать до того періоду, в якому вони були зроблені.Витратами звітного періоду визнається зменшення активів або збіль­шення зобов'язань, що приводить до зменшення власного капіталу за умо­ви, що ці витрати можуть бути достовірно оцінені.Витрати визнаються витратами періоду одночасно з визнанням до­ходу, для отримання якого вони були зроблені. Витрати, які неможливо прямо пов'язати з доходом певного періоду, відображаються в складі ви­трат того періоду, в якому вони були зроблені. Класифікація витрат залежно від характеру та видів діяльностіДо витрат на збут належать:• витрати на персонал, що забезпечує збут;• витрати на рекламу та дослідження ринку;• витрати на відрядження, пов'язані зі збутом;• витрати на утримання приміщень та обладнання відділу збуту, скла­дів тощо;• витрати пакувальних матеріалів та на ремонт тари;• витрати на транспортування продукції;• надання знижок покупцям;• післяпродажне обслуговування клієнтів. До адміністративних витрат відносять:загальні корпоративні витрати;витрати на персонал офісу;витрати на утримання приміщень та обладнання офісу;гонорари за професійні послуги;витрати на зв язок;амортизація нематеріальних активів;інші загальногосподарські витрати. Інші операційні витрати:• витрати на дослідження та розробки;• собівартість реалізованих виробничих запасів;• витрати на сумнівні (безнадійні) борги;• витрати на операційну оренду активів;• витрати від операційних курсових різниць;• нестачі і втрати від псування цінностей;• визнані штрафи, пені, неустойки• інші витрати операційної діяльності. Прямі матеріальні витрати — це вартість сировини, матеріалів, ку­півельних напівфабрикатів та комплектуючих виробів, що підлягають мо­нтажу або додатковій обробці на цьому підприємстві, допоміжних або інших матеріалів, використання яких можна прямо віднести на конкре­тний об'єкт.

39. Поняття собівартість продукції та її види.

Собівартість продукції – це грошова форма витрат підготовку її виробництва, виготовлення і збут. Відображаючи рівень витрат на виробництво, собівартість комплексно характеризує ступінь використання усіх ресурсів підприємства, а значить, і рівень техніки, технології та організації виробництва. Чим краще працює підприємство, інтенсивніше використовує виробничі ресурси, успішніше удосконалює техніку, технологію і організацію виробництва, тим нижча собівартість продукції. Тому собівартість є одним з важливих показників ефективності виробництва. Собівартість продукції має тісний зв'язок а ї; ціною. Це проявляється в тому, що собівартість слугує базою ціни товару і її нижньою межею для виробника. При обчисленні собівартості продукції важливе значення має визначення складу витрат, які в неї включаються. Як відомо, витрати підприємства відшкодовуються за рахунок двох власних джерел: собівартості і прибутку. Тому питання про склад витрат, які включаються у собівартість, є питання їх розмежування між зазначеними джерелами відшкодування. Загальний принцип цього розмежування полягає в тому, що через собівартість повинні відшкодовуватися витрати підприємства, що забезпечують просте відтворення усіх факторів виробництва; предметів, засобів праці, робочої сили і природних ресурсів. Відповідно до цього у собівартість продукції включаються витрати на:· дослідження ринку і виявлення потреби у продукції;· підготовку і освоєння нової продукції;· виробництво, включаючи витрати на сировину, ,матеріали, енергію, амортизацію основних фондів, оплату праці персоналу;· обслуговування виробничого процесу і управління ним;· збут продукції (пакування, транспортування, реклама, комісійні витрати і т. п.);· розвідку, використання і охорону природних ресурсів (витрати на геологорозвідувальні роботи, плата за воду, деревину, витрати на рекультивацій земель, охорону повітряного, водного басейнів);· набір і підготовку кадрів;· поточну раціоналізацію виробництва (удосконалення технології, організації виробництва, праці, підвищення якості продукції), крім капітальних витрат.Треба мати на увазі, що з різних причин на практиці повної відповідності між дійсними витратами на виробицтво і собівартістю продукції.

Склад витрат, які включаються у собівартість, не є незмінним. Він може дещо змінюватися з різних практичних міркувань. Але загальною тенденцією таких змін повинно бути повніше відображення у собівартості дійсних витрат на виробництво продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]