Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bereg 4. 05.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
504.12 Кб
Скачать

Висновки

Досліджуючи проблему державних культів міст-держав Північного Причорномор’я на основі комплексного аналізу першоджерел та історичних праць, нами зроблені деякі узагальнення та висновки. По-перше, писемна джерельна база у вигляді повідомлень сучасників періоду, що досліджувався, недостатня для обґрунтування того чи іншого ствердження. Тільки врахування епіграфічних пам’яток та результатів археологічних досліджень дають можливість більш точних стверджень щодо проблеми дослідження.

По-друге, проаналізована історична література за останні десятиріччя значно збільшилася, однак багато питань залишаються дискусійними.

Зроблений нами системний аналіз доступної літератури дозволяє розширити знання з проблем державних релігійних культів Північного Причорномор’я і зробити наступні висновки і узагальнення.

Людині з самих ранніх часів доводилося осмислювати навколишній світ. Свідомість, ще не скута законами традицій, відображала світ так, як вона його бачила, створюючи міфи про природні явища і сили, які за ними стоять. Астральні культи є найбільш ранньою формою світосприйняття, розуміння світу і самого себе. Такими вони потрапили з Греції разом з колонізаторами у Причорномор’я і закріпилися там.

У культах Північного Причорномор’я спочатку відчувається просте перенесення релігійних культів метрополій, а під час розширення сфер спілкування з місцевим населенням сталося зіткнення і взаємопроникнення грецької і місцевої культури, у тому числі і релігійних поглядів. Це вплинуло і на відправлення культів, і на збільшення функцій кожного з божеств, що можна прослідкувати по наявності того чи іншого епітету, що надавався божеству. Крім того саме у цьому відчувається не тільки розвиток культу, а насамперед взаємодія різних релігійних культів.

Результатом таких процесів стало те, що у Причорномор'ї, в області релігії намітився всеосяжний синкретизм, який визнає всіх богів і внутрішньо тяжіє до своєї протилежності – монотеїзму.

Офіційний державний характер шанування у містах Північного Причорномор’я встановлений не менш ніж для 20 культів: Посейдона, Зевса, Геракла, Афродіти, Гермеса, Деметри і Кори-Персефони, Великої богині-матері, Кібели, Аттіса, Артеміди, Зевса, Геліоса, Аполлона, Ахілла, Мена, Діоніса та Пана-Сатира. Крім того у містах-колоніях поклонялися Тюхе, Афіні, знали Ерота, Персея, горгон, Сфінкса та ін. Державне регулювання релігійного життя громадян, особливо у ІV – ІІІ ст. до н.е. було м’яким і допускало шанування широкого кола божеств, однак мало місце використання релігійних культів соціальними і політичними силами для досягнення своїх цілей. Правляча верхівка використовувала астральну символіку, щоб підтримати непорушність своєї влади, її богоданість.

У шануванні богів в різних містах-колоніях Північне Причорномор'я вирізнялося винятковою різноманітністю. В той же час для релігійного життя населення цього регіону був характерним цілий ряд загальних рис. Перш за все – це існування культу узагальненого Великого жіночого божества, який на різних територіях в процесі синкретизації з грецькими жіночими богами став сприйматися у вигляді Артеміди, Афродіти, Деметри, Кібели тощо, наділеними додатковими функціями.

Якщо дія культу місцевої Великої богині на греків Північного Причорномор'я представляється очевидним, так само як і безперечний вплив скіфського шаманізму, засвідчений цілим рядом міфів, які еллінська традиція пов'язувала з Понтом, то військові культи і ритуали скіфів, настільки яскраво описані Геродотом, а також культ фарна, не знайшли зримого віддзеркалення в релігійному житті причорноморських держав.

Дослідження культів населення грецьких колоній Північного Причорномор’я доводить існування як рис, притаманних метрополіям, так і багатьох відмінностей між класичною грецькою олімпійською релігією і її проявами у Причорномор’ї. Спільним залишалося те, що державний пантеон грецьких міст-колоній Причорномор’я складався з богів олімпійської релігії, і зберігалися старі традиції: проведення на їх честь святкувань у вигляді урочистої ходи, спортивних змагань, жертвопринесень, будівництво храмів, святилищ і вівтарів, виготовлення скульптурних зображень та теракотових статуеток, оспівування в поетичних творах. Звичай

Відмінності знайшли прояв у тому, що у деяких містах Північного Причорномор’я поруч з олімпійськими богами не у меншій мірі шанувалися і герої грецьких міфів, що можна пов’язати з потребою греків-колоністів у шануванні людських чеснот і подвигів, які доводилося проявляти у складні часи засвоєння нових територій. Крім того, на релігію греків-переселенців здійснювався вплив місцевих релігійних елементів, які мали яскраво виражену тенденцію вдаватися до еллінської форми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]