Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
місцеві фінанси.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
281.6 Кб
Скачать

18. Взаємозвізок місц та держ фінансів

Місцеві фінанси і державні фінанси – це нетотожні поняття. Місцеві фінанси не включаються до складу державних фінансів, хоча й тісно з ними пов’язані. Фінанси місцевих органів влади підпорядковані державним фінансам, оскільки сучасна держава визначає обсяг функцій місцевого самоврядування та правове поле місцевих фінансів.

При розкриті сутності місцевих бюджетів слід виходити з того, що місцеві бюджети, з одного боку, є складовою частиною бюджетної системи держави, а з іншого - складовою частиною місцевих фінансів і віддзеркалюють певну систему економічних відносин (формування доходів різних рівнів і їх використання). Місцеві бюджети як економічна категорія відображають грошові відносини, що виникають між місцевими органами самоврядування та суб’єктами розподілу створеної вартості в процесі формування територіальних фондів грошових коштів, які використовуються для соціально-економічного розвитку регіонів та поліпшення добробуту їх населення.

19.Держ. Та місц.Фін. Як інстр. Реалізації ф-цій інститутів орг-ції суп.Життя.

– держави та місцевого самоврядування. І ті, й інші фінанси обслуговують не приватні, а суспільні інтереси. Як державні фінанси, так і місцеві фінанси в багатьох перехідних формах проникають у фінанси місцевих органів влади, беруть участь у їх формуванні.

На державних фінансах лежить функція збалансування фінансів місцевих органів влади.

На даному етапі і Україні важливо знайти такі форми взаємодії державних і місцевих фінансів, за яких буде гарантовано фінансову автономію місцевої влади й ефективність усіх публічних фінансів.

20.Структура місц.бюдж. складається відповідно до чинного Бюджетного кодексу України з трьох рівнів: 1 рівень Республіканський бюджет Криму; Обласні бюджети; Бюдтежи міст республіканського підпорядкування. 2 рівень Районні бюджети; Бюджети міст обласного підпорядкування з районним поділом; Бюджети міст обласного підпорядкування без районного поділу. 3 рівень Бюджети міст районного підпорядкування; Бюджети селищ; Бюджети сіл; Бюджети районів у містах.

21. Принципи фор-ня міс бюдж

Як економічна категорія, доходи місцевих бюджетів відображають відносини щодо формування та використання фінансових ресурсів на регіональному рівні, призначених для реалізації функцій місцевих органів влади.

формування доходів місц. бюдж. за рах. місц. податків і зборів. До доходів, що закріплюються за бюджетами місцевого самоврядування та враховуючи при визначенні обсягів бюджетних трансфертів, належать такі податки і збори (обов’язкові платежі ): 1) прибутковий податок з громадян (до доходів бюджетів м. Києва і Севастополя – 100 %, до доходів міст республіканського та обласного значення – 75 %, до доходів міст районного значення, сіл, селищ – 25 %); 2) державне мито в частині, що належить відповідним бюджетам; 3) плата за ліцензії на провадження певних видів господарської діяльності та сертифікати, що видаються виконавчими органами відповідних рад; 4) плата за державну реєстрацію суб’єктів підприємницької діяльності, що справляється виконавчими органами відповідних рад; 5) плата за торговий патент на здійснення деяких видів підприємницької діяльності, за винятком плати за придбання торгових патентів пунктами продажу нафтопродуктів (автозаправними станціями, заправними пунктами), що справляється виконавчими органами відповідних рад; 6) надходження адміністративних штрафів, що накладаються виконавчими органами відповідних рад або утвореними ними в установленому порядку адміністративними комісіями; 7) єдиний податок для суб’єктів малого підприємництва в частині, що належить відповідним місцевим бюджетам.