Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Anishenko.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
54.41 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Волинський національний університет імені Лесі Українки

Хімічний факультет

Кафедра екології та охорони

навколишнього середовища

Індз на тему: ,,Радіаційна ситуація після аварії на чаес на території Волинської області’’

Підготувала студентка 12 групи

спеціальності екологія, охорона

навколишнього середовища та

збалансованого природокористування

Аніщенко Людмила

Перевірила

доктор біологічних наук, доцент

Музиченко О.С.

Луцьк-2012

Зміст

Вступ………………………………………………………………………………3

Розділ 1. Чорнобильська катастрофа та її екологічні наслідки…………..……5

    1. Характеристика аварії………………………………………………5

    2. Радіоактивні сліди..………………………………………………….6

Розділ 2. Радіоактивне забруднення компонентів біосфери…………...………8

Розділ 3. Радіоактивне забруднення атмосферного повітря…………..……...12

3.1. Вплив забруднюючих речовин на здоров’я людини та біорізноманіття…………….…………………………………………………….12

3.2. Заходи, спрямовані на покращення якості атмосферного повітря..13

Розділ 4. Радіаційний стан поверхневих вод………………………………..…15

4.1. Якість питної води та її вплив на здоров’я населення…………...15

4.2. Заходи, спрямовані на покращення стану водних об’ктів………16

Розділ 5. Радіаційне забруднення територій………………………...…………18

Висновки…………………………………………………………………………21

Список використаних джерел…………………………………………………..23

Вступ

Двадцять шостого квітня 1986 року сталася аварія на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС. Негативні наслідки цієї техногенної катастрофи пов’язані із викидом значної кількості радіоактивності у довкілля, з тривалим існуванням зруйнованого ядерного реактора (об’єкту ,,Укриття”), з виведенням Чорнобильської АЕС з експлуатації і є найтяжчими за всю історію використання атомної енергії у мирних цілях. Загальна радіоактивність речовин, що потрапили за межі реактора у довкілля, становить близько 13 ЕксаБеккерелів (понад 300 МКі).

Аварія призвела до забруднення більш як 145 тисяч км2 території України, Республіки Білорусь та Російської Федерації, щільність забруднення радіонуклідами 137Cs якої перевищує 37 кБк/м2 (перевищення цього рівня за законодавством зазначених країн відносить території до категорії забруднених). Внаслідок Чорнобильської катастрофи постраждало близько 5 мільйонів людей, на забруднених територіях розташовано майже 5 тисяч населених пунктів Республіки Білорусь, України та Російської Федерації. З них на Україні – 2293 сіл, селищ та міст, у яких чисельність населення на початку дев’яностих років минулого сторіччя перевищувала 2,6 млн. осіб.

Крім України, Республіки Білорусь та Російської Федерації значного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи зазнали території Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Швейцарії. Меншою мірою забруднено території інших держав Європи. Чорнобильські випади були зафіксовані національними підрозділами різних країн, які здійснювали радіаційний моніторинг, на території Азії, Північної Америки, на акваторії Атлантичного та Тихого океанів у північній півкулі.

Одразу, з першого дня ліквідації аварії, значні зусилля були спрямовані на оцінку стану радіоактивного забруднення навколишнього природного середовища та контроль вмісту радіонуклідів у продукції, що вироблялась на забруднених територіях. Була сформована розгалужена мережа системи моніторингу, що налічувала сотні лабораторій та постів радіологічного контролю, де щорічно виконувались сотні тисяч вимірювань вмісту радіонуклідів у пробах води, атмосферних випадів, ґрунту, сільськогосподарської та лісогосподарської продукції. За допомогою методів аерогаммаспектрометрії була здійснена оцінка рівнів забруднення гамма-випромінювальними радіонуклідами території всієї України у масштабі 1:500 000, більш детальними обстеженнями (у масштабі від 1:200000 до 1:50000) була охоплена північна частина країни (близько 250 тис.кв. км).

На території Волинської області радіологічному контролю після аварії на ЧАЕС підлягають Камінь-Каширський, Любешівський та Маневицький райони. Привертає увагу факт, що на території контрольованої зони Волинської області додатково до наслідків впливу аварії на ЧАЕС зафіксовано вплив іонізуючого опромінення внаслідок функціонування Рівненської АЕС.

Розділ 1.

Чорнобильська катастрофа та її екологічні наслідки