Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 РОЗРАХУНКОВА ЧАСТИНА.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

2.7 Заходи з енергозбереження

Забезпечення економії електроенергії в цеху гарантується правильною експлуатацією технічного обладнання і впровадженням новітніх технологій, а також встановленням нового і більш економного обладнання яке забезпечить більш надійну і прибуткову роботу цеху і повністю всього підприємства.

На підприємстві застосовується раціональне використання електричної енергії, не залишаються ввімкненими верстати та інше технологічне обладнання, якщо воно не виконує безпосередньо технологічних процесів. Встановленні і замінені лампи

розжарювання на люмінесцентні або лампи ДРЛ, які більш економні і забезпечують надійну освітленість цехів, в яких потрібна нормативна освітленість. Встановлені конденсаторно-компенсуючі пристрої, для компенсації реактивної енергії, за допомогою яких підприємство менше платить за реактивну енергію і тим самим зберігається бюджет підприємства.

2.4 Монтаж електроустаткування цуху

Монтаж силової мережі цеху проходить у дві стадії. Перша стадія пов'язана безпосередньо з заготівельними роботами, а друга стадія пов'язана з монтажними роботами силових елементів схеми. Перша стадія проходить в майстернях або заготівельних приміщеннях. Тут проводять зборку та комплектацію силових пунктів (щитів управління, освітлення, розподільчих та силових пунктів). Також здійснюється заготівля кабелів та труб в яких будуть прокладатися ці кабелі. Зборку труб проводять на місці монтажу та установлення щитів та прокладення кабелю. У зв'язку з тим що в даному цеху велика ймовірність пошкодження кабелю та проводки яка прокладена на бетонній підлозі. Кабельну проводку від якої заживлюється технологічне обладнання прокладають в підлозі в спеціально заготовлених каналах. Другий етап заключається в установці вище перерахованого силового обладнання на заплановані проектом місця.

Перш ніж змонтувати електричну машину або апарат, слід переконатися в тому, що виконання відповідає умовам середовища, де їх встановлюють. Електричні машини і апарати вмонтовують так, щоб вони були доступні для огляду і ремонту. Частини машин і місця сполучення, що обертаються, їх з механізмами (муфти, шківи, ремінні передачі і т.п.) захищають від випадкових дотиків огорожами; корпуси електричних машин і пускорегулюючих апаратів заземляють. Апарати управління мають в своєму розпорядженні ближче до електричних машин, в місцях, зручних для обслуговування, там, де це доступно з погляду умов навколишнього середовища і технології виробництва. Електричні машини і апарати залежно від їх маси і габаритів поступають на монтаж від заводів-виробників в зібраному або розібраному вигляді у відповідній упаковці. Частини машин, схильні до корозії, покривають шаром технічного вазеліну або яким-небудь іншим мастилом; шийки валів покривають антикорозійним мастилом. При прийманні електричних машин і апаратів під монтаж перевіряють їх цілісність, відповідність заводських табличок вимогам проекту і комплектність. Щоб уникнути пошкодження машин і апаратів їх розпаковують обережно в закритому, сухому і чистому приміщенні, недоступному для сторонніх осіб, і встановлюють на підкладках.

Безпосередньо перед початком монтажу проводять ревізію і регулювання електричних машин і регулювання апаратів. При ревізії перевіряють кріплення обмоток, наявність дошки з вивідними затисками, справність активної сталі, відсутність вм'ятин, іржу, стан виведень обмоток, колектора і щіткових пристроїв у машин постійного струму і контактних кілець у машин змінного струму, шийок валів, правильність з'єднань обмоток, величини зазорів, опір ізоляції обмоток. У електричних апаратів перевіряють і регулюють одночасність включення контактів, роботу механізмів зачеплення і спрацьовування і ін. Виявлені дрібні дефекти усувають власними силами. Для усунення серйозних дефектів апарати відправляють на завод-виробник або в спеціальні ремонтні майстерні.

Панелі розподільних щитів, щитів управління і захисту, що відноситься до апаратів управління, встановлюють в щитовому приміщенні або безпосередньо в цеху на заздалегідь підготовленій підставці. Установку починають з середньої у ряді панелі. Панелі вивіряють по рівню і сполучають між собою і з тими, що направляють за допомогою болтів або електрозварюванням. Після цього розпаковують прилади і апарати, чистять їх, ще раз перевіряють справність рухомої і контактної систем, відсутність обривів і комплектність, встановлюють на панелі і підключають до них дроти вторинної комутації.

Під корпуси реле ставлять прокладки з електрокартону, а болти забезпечують гумовими шайбами. Потім зняті для зручності транспортування збірні шини встановлюють на місце і налагоджують прилади і апарати. Всі прилади і апарати розташовують строго вертикально, за винятком тих, які за умовам нормальної роботи повинні знаходитися в горизонтальному або похилому положенні (тут повинна бути дотримана строга горизонтальність установки або прилад повинен бути укріплений точно під необхідним кутом нахилу).

Станції управління в майстерні збирають в щити (ЩСУ), вмонтовуючи на сталевому каркасі, потім перевозять на майданчик і встановлюють в спеціальні приміщення або на майданчиках в цехах, поблизу від обслуговуваних ними електродвигунів. При установці на каркасі станцій управління між ними залишають невеликі зазори. Панелі кріплять до каркаса болтами. Іноді панелі магнітних станцій (звичайно одиночні) вмонтовують в шафах і у такому вигляді відправляють в цех.

Магнітні пускачі, контактори, пускові ящики і інші апарати встановлюють в комплекті з кнопками управління. Магнітний пускач разом з кнопковою станцією, а часто і ціла група магнітних пускачів, що встановлюються в одному місці, одночасно з опорною конструкцією є монтажні вузли і блоки, що виготовляються в централізованих майстернях. Такі готові вузли встановлюють на заготовлені наперед місця. Магнітні пускачі і контактори встановлюють в строго вертикальному положенні; нормальна висота їх установки від підлоги 1500-1700 мм. Металеві конструкції, на яких кріплять пускові пристрої, а також металеві кожухи магнітних пускачів, кнопок управління і контакторів надійно заземляють, підключаючи до них відгалуження від заземлюючої шини або будь-якого іншого заземлюючого провідника.

Пускові реостати з масляним охолодженням встановлюють на металевій або залізобетонній конструкції і кріплять до неї чотирма болтами. Висоту конструкції для установки реостата вибирають з таким розрахунком, щоб маховичок реостата знаходився на висоті 700-800 мм від підлоги. Реостати з повітряним охолодженням встановлюють на металевих конструкціях, укріплених на стіні, із зазором між опорною поверхнею і секціями реостата 50-100 мм для кращого їх охолоджування.

Кулачкові контролери і командоапарати вмонтовують подібно до пускових реостатів з масляним охолоджуванням. Контролер або командоапарат встановлюють безпосередньо на опорній поверхні або через додаткову конструкцію по схилу і рівню так, щоб висота штурвалу над підлогою була не більше 1100 мм. При їх установці слід забезпечити хороший огляд робочого місця і зручність управління.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]