Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Педагоги-класики про сімейне виховання.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
314.37 Кб
Скачать

Ранній вік

  1. Велика помилка, яку я спостерігав у справі виховання дітей, полягає в тому, що бать­ки рідко приділяють достатньо уваги тому, щоб зробити душу дитини слухняною дисципліні і розуму.

  2. Коли діти зростають, ра­зом з ними зростають також і їхні погані звички.

40. Якщо ви хочете, щоб ваш син, вийшовши з дитячих літ, вас слухався, то встановіть свій батьківський авторитет як можна раніше.

47. Звичайний метод впливу покаранням і різкою, який не потребує ні зусиль, ні багато часу, цей єдиний метод підтри­мання дисципліни, який широ­ко визнаний і доступний ро­зумінню батьків, є найменш придатним.

Дитина підкоряється і при­кидається слухняною, поки над нею висить страх різки; але як тільки цей страх відпав і дитина, при відсутності спосте­режливого ока, може розра­ховувати на безкарність, вона дає ще більший простір власній природній схиль­ності, яка, таким чином, ніскільки не змінюється, а, навпаки, лише стає в ній значно сильнішою і, як пра­вило, проривається ще з більшою силою.

52. Побої і всі інші види принизливих тілесних пока­рань не є вдалими засобами дисципліни при вихованні дітей, яких ми хочемо зроби­ти розумними, добрими і та­лановитими людьми. Рабська дисципліна створює і рабсь­кий характер.

З іншого боку, потрібно старанно уникати заохочення дітей шляхом нагородження їх речами, які їм подобаються... або даруючи їм гроші, привчаючи їх бачити в них своє щастя.

64. Дозвольте звернути увагу на одну річ, яку я вва­жаю помилкою звичайного методу виховання: вона по­лягає в завантаженні дитячої пам'яті різноманітними пра­вилами і приписами, які час­то бувають недоступними їх розумінню і завжди дітьми забуваються.

  1. Я бачив батьків, які на­валювали на своїх дітей таку купу правил, що бідним ма­люкам неможливо було за­пам'ятати й десяту їх части­ну, і ще менше вони могли їх виконати.

  2. Природні обдарування кожної дитини мають бути розвинуті до можливих меж, але спроба прищепити дитині що-небудь інше буде лише безплідною працею або завжди буде викликати неприємне враження вимуше­ності й манірності.

  1. Довгі промови і філо­софські роздуми в кращому випадку приводять дітей до здивування і збентеження, але ніскільки не навчають їх.

  2. Найпростіший і легкий та разом _з тим найефек­тивніший спосіб виховання дітей і формування їх зовнішньої поведінки полягає в тому, щоб показувати їм на наочних прикладах, як їм слід чинити і чого вони повинні уникати.

Цей метод слід застосовувати не лише поки діти малі, але й протягом всього наступного часу. Більше того, і можливо, це найкращий метод, яким батько може корис­туватися так довго, як він вважатиме за потрібне, і в будь-якому випадку, коли він побажає в чомусь виправити сина. Бо ніщо, не проникає так непомітно і так глибоко в душу людини, як приклад.

89. Погані приклади, безу­мовно, діють сильніше за хо­роші правила, тому батьки і вихователі повинні завжди старанно оберігати своїх ви­хованців від впливу поганих прикладів, а особливо най­більш небезпечних.

108. Любов до знань, до­питливість у дітях потрібно так само турботливо заохочу­вати, як інші бажання отри­мувати і приглушувати. На­вчання починати з пробуд­ження інтересу до знань. Знання повинні мати прак­тичний характер. Джон Локк виступав проти схоластики, формалізму, зубріння і вва­жав, що слід вчити розуміти, узагальнювати, доводити, мислити.

110. Навчайте дітей легко і вільно ділитися зі своїми друзями тим, що у них є, і пе­реконайте їх на досвіді, що найщедріша людина завжди виявляється найбагатшою, до того ж користується визнан­ням і схваленням; і тоді вони швидко навчаться бути щед­рими. Робіть це предметом змагання між дітьми, щоб во­ни старались перевершити один одного в щедрості.

Подібних настанов наші діти ні від батьків, ні від ви­хователів та вчителів давно не чули. Навпаки, мати, ви­ряджаючи сина до школи, дає йому сніданок чи яблуко і за­стерігає: "З'їж сам, ні з ким не ділися!"

130. Усі ігри і розваги дітей мають бути спрямовані на розвиток у них хороших і ко­рисних звичок.

147. Читати і писати, на­вчати наук Джон Локк виз­навав необхідною, але не го­ловною справою: "Впевне­ний, що ви вважатимете аб­солютним дурнем того, хто добропорядну чи мудру лю­дину не поставить нескінченно вище великого вченого".

Воля розуму дуже корисна як у ділових, так і в наукових заняттях, і той, хто придбає її, користуватиметься великою перевагою легкості і швид­кості в усіх вибраних ним і корисних заняттях власного розуму.

Думки, по­гляди і поради Джона Локка - видатного філософа і педаго­га - будуть корисними бать­кам, учителям і керівникам навчальних закладів у справі навчання і виховання дітей з наймолодшого віку та в здійсненні педагогічного все­обучу батьків.